Gå til sidens hovedinnhold

Vil sende Jens på Putin

Frp forlanger at Jens rydder opp i Telenors Russland-farse.

- Det er ikke urimelig at Jens Stoltenberg tar et møte med Russlands statsminister Vladimir Putin. Da kan man få ryddet opp i denne dramatiske saken, sier Øyvind Korsberg, næringspolitisk talsmann i Frp til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag kom beskjeden om at det er tatt arrest i alle Telenors aksjer i det russiske teleselskapet VimpelCom. Aksjene er verd 13 milliarder kroner, og Telenor utelukker ikke at aksjene kan bli tvangssolgt. Dette er siste utvikling i den årelange striden mellom Telenor og russiske Alfa Gruppen.

LES MER: Telenor stuper etter sjokkbeskjed

- Ikke imponert
Frp blir mer og mer misfornøyd med regjeringens håndtering av saken. Korsberg mener det er naturlig at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) eller statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar over saken fra næringsminister Sylvia Brustad (Ap), og han får full støtte fra sin partiformann Siv Jensen.

- Jeg kom hjem fra Moskva i går, der jeg hadde møter både med russisk UD og russiske parlamentarikere der jeg tok opp dette spørsmålet. Jeg ble ikke akkurat imponert hvordan spørsmålet ble besvart. Jeg ble heller bekymret over en merkverdig evne til å bortforklare virkeligheten, sier Jensen til NA24.

- Støre må på banen
Jensen mener at utenriksminister Gahr Støre nå må på banen med en klar melding til russiske myndigheter.

- Nå er det på tide at Gahr Støre sier ifra, og med klar tale forteller russerne hvor skapet skal stå. Det forventer jeg at han gjør, sier Jensen.

Partilederen mener det er all mulig grunn til å sette spørsmålstegn ved den reelle uavhengigheten til russiske domstoler.

- Det er stadig flere som stiller dette spørsmålet, og dette er et spill som ikke tjener russiske interesser, mener Jensen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Svært skadelig
Frp-formannen mener måten Telenor blir behandlet på er svært skadelig for investeringsklimaet i Russland.

- Sett med våre øyne, er ikke akkurat dette noen invitasjon til nye strategiske samarbeid hvis man risikerer at tunge norske investeringer blir nullstilt når det måtte behage noen, sier Jensen.

- Tenker du da på StatoilHydros deltakelse i utbyggingen av Sjtokman-feltet?

- Jeg tenker på generelt grunnlag. Det holdes en rekke festtaler om å utvikle samarbeid. Det er vi enig i, men skal vi ha vellykket samarbeid, må vi vite at premissene for samarbeid er til stede. Det er krevende nok å ta kloke investeringer rundt om i verden, når man ikke på toppen av det hele må slite med politisk risiko som Russland selv er i ferd med å påføre sitt eget marked. Spilleregler er helt avgjørende, de må ligge fast og ikke endres underveis, fastslår Jensen.

- Ikke godt nok
Partifellen Korsberg mener Brustad har gjort en altfor dårlig jobb med Telenor-saken.

- Å ha en næringsminister som bare skriver et lite brev, det holder ikke. Her må det atskillig tøffere lut til. Men man kan ikke sitte rolig å se på saken, mener Korsberg.

Nærings- og handelsdepartementet har ennå ikke avgjort om det skal kalles inn til pressekonferanse eller om næringsminister Sylvia Brustad vil kommentere saken på annet vis.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken