Gå til sidens hovedinnhold

Vil straffe Stoltenberg

Se hva Lars Sponheim mener Jens Stoltenberg må gjøre som bot overfor Stein Erik Hagen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Lars Sponheim (V) er ikke nådig mot Jens Stoltenbergs utspill i VG mandag, der statsministeren skyter personlige skatteskudd mot Stein Erik Hagen, og lover at klappjakten på Hagens pengesekk skal intensiveres.

NA24 - din næringslivsavis

Sponheim serverer oppskriften på det han mener er en passende «straff» for statsministerens utspill:

- Han burde skrive 500 ganger på en lapp at «jeg er statsminister for alle borgere i dette landet, inkludert Stein Erik Hagen».

- Uverdig av Jens
Og Sponheim forsetter kraftsalven:

- Det sies fra strategisk hold at det er en bevisst strategi fra regjeringen å gjøre Stein Erik Hagen til fiende. Hvis det er rett, gjør det Stoltenberg uengnet som statsminister, tordner han.

Selv om fiendebildet skulle være medieskapt, har han ikke noe til overs for at Hagen nevnes med navn i skattedebatten:

- Dette er uverdig av en statsminister, påstår han.

Tirsdag tar også Stein Erik Hagen selv til motmæle i Dagens Næringsliv, og kaller utspillene til Jens både uverdige og patetiske i VG. Han føler seg forfulgt av statsministeren.

.

- Liker ikke rike
Venstre-lederen har følgende forklaring på hvorfor Hagen gjentatte ganger har fått passet påskrevet av statsministeren:

- Han er jo blitt et symbol på en som kommer fra alminnelige kår og som blir en av Norges rikestete. Han er rik, og det liker ikke de rødgrønne. Og at han kommer fra alminnelige kår, det liker ikke vestkantgutten Stoltenberg, raser Sponheim.

Han mener det at næringslivsledere som Stein Erik Hagen blir uthengt med navn under en budsjettkonferanse, gjør at flere kan vegre seg for å ta bladet fra munnen i andre sammenhenger:

- Vi har alle rett og plikt til å delta i samfunnsdebatten. Dette er med på å gjøre en gruppe mennesker spedalske bare fordi de har lyktes i det økonomiske liv, slår Sponheim fast.

- Reagert for lenge siden
Kristin Clemet, daglig leder i Civita og tidligere utdanning- og forskningsminister for Høyre, deler langt på vei Sponheims oppfatning. Hun har observert gjentatte angrep på Stein Erik Hagen fra regjeringshold, og liker det slett ikke:

- Jeg har reagert på dette for lenge siden. Enten man er rik eller trygdet - alle er borgere i dette land. Det kler ikke regjeringen å angripe egne borgere, selv om de føler at de kortsiktig tjener på dette, sier hun.

Hun mener det stilles helt spesielle krav til regjeringsmedlemmer når det gjelder å navngi borgere, og mener navngivningen kan ha uheldige konsekvenser:

- Mange vil vegre seg for å ta til motmæle. Det er enormt mange som ikke tør å være med i samfunnsdebatten, sier hun.

- Slutt!
Hun eksemplifiserer med at forskere, personer i næringslivet og folk i kulturlivet ikke tør å si noe fordi de er avhengig av Giskes eller andre politikeres godvilje og pengesekk.

Hun har derfor en oppfordring til Stoltenberg:

- Slutt med det! Hadde det vært en fengselsfugl eller en fattiglus hadde de aldri gjort det, sier hun.

Også Siv Jensen er krass i kritikken:

- Jeg synes statsministeren burde konsentrere seg om de aller fattigste i dette landet i stedet for dem som bidrar til å sende mange penger inn i statskassen. Regjeringen lovte å avskaffe fattigdom. Jeg har ennå ikke hørt et ord om det, avslutter hun.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter