Gå til sidens hovedinnhold

Vil vurdere kvinnekvotering

Hvert år utdannes like mange filmkvinner som menn her til lands. Likevel søker bare 20 prosent av kvinnene om støtte hos Norsk filmfond. Direktør Stein Slyngstad er ikke fremmed for kvotering.

- Jeg er ikke enig i at man skal bruke kvotering på alle områder. Men noe må gjøres. De tallene som ble lagt frem tirsdag er for dårlige og må opp, sier Norsk filmfonds direktør Stein Slyngstad til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag la en samlet filmbransje frem «Tallenes tale» om den offentlige pengestrømmen i norsk film - sett i et kjønnsperspektiv.

LES MER HER:Vil kjønnskvotere filmkvinner

Bransjerapporten viser at det finnes like mange kvinner, manusforfattere, regissører og produsenter som mannlige på filmutdanningene. Når de kommer videre til filmutvikling er det 35 prosent kvinner. Men når det gjelder å søke om filmstøtte fra Norsk filmfond er fordelingen plutselig 20-80.

Filmfonddirektør Slyngstad sier at man selvfølgelig ikke skal gi penger til filmprosjekter bare fordi det står kvinner bak, men han vil gjerne at en større andel kvinnelige filmarbeidere søker om støtte.

- 20 prosent er vesentlig bedre enn i andre europeiske land, men vi må se på virkemiddelbruken, sier han.

Slyngstad mener nøkkelen må ligge i å finne ut hva som skjer underveis.

- På TV-dokumentar ser vi at 40 prosent er kvinner, det er i fiksjon, kort- og spillefilm fordelingen er så skjev. Kanskje kan det gjøres noe for å bedre novellefilm og kortfilm, sier han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken