Gå til sidens hovedinnhold

Vil vurdere sin stilling

Terra-ordfører utelukker ikke hoderulling.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik, sier til NA24 at han er forberedt på en knusende dom fra fylkesmannen i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Klokken ett har fylkesmannen i Nordland lovlighetskontrollen klar, som tar for seg om kommunene har brutt kommuneloven i Terra-skandalen. Fylkesmannen har jobbet på spreng i to måneder for å få oversikt over sakskomplekset.

Juvik sier dommen fra fylkesmannen kan bli avgjørende for om noen i kommunetoppen må ta hatten og gå.

- Noen av tingene vi må se på er om dette får konsekvenser for noen, vedgår ordføreren ovenfor NA24.

TV 2-reporter Roy Arne Salater følger pressekonferansen.

Se intervjuet før pressekonferansen her

Tillitsspørsmål
Juvik forteller at konklusjonen fra fylkesmannen først vil bli diskutert i formannskapet, og deretter bli innlemmet i den interne Terra-granskingen kommunen akter å ha.

- Vil du også vurdere din egen stilling?

- Jeg vil finne ut om jeg fremdeles har tillit, sier Juvik, og legger til at han i første om gang mener tillit innad i sitt eget parti, Arbeiderpartiet.

Selv med støtte fra egne rekker, kan fylkesmann-dommen føre til langt mer ubehagelig press fra øvrige innbyggere, som øverste valgte «hode» i kommunen.

- Ikke med overlegg
Ordføreren klamrer seg fremdeles til Kredittilsynets rapport, som sier at Terra ga kommunene både misvisende og mangelfull informasjon i forkant av avtaleinngåelsene.

- Vi håper fylkesmannen vil ha fokus på hvorfor vi har gjort det vi har gjort. Vi har ikke gjort dette med overlegg, tvert imot, fortviler Juvik, til sitt forsvar.

Han er inne i sin andre periode som ordfører. Men Terra-skandalen startet så langt tilbake som i 2001, og da uten Juvik ved ordførerroret. Tre forskjellige kommunestyrer har vært involvert i Terra-saken i Hemnes.

Kleppa på banen
Juvik forteller at nordlandskommunene i etterkant av dommen vil tromme sammen et møte med fylkesmannen for en inngående gjennomgang av rapporten. Neste mandag kommer også kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa på banen, og hun vil samle både fylkesmennene i Rogaland, Sogn og Fjordane og Nordland til et oppvaskmøte.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Rogaland og Vest-Agder har allerede felt en knusende dom over Vik, Bremanger, Kvinesdal og Haugesund.

Fylkesmennenes rapporter er Kleppas trumfkort når det gjelder å eventuelt pålegge de seks kommunene som fremdeles har Terra-obligasjoner å tvangsselge produktene. Kommunene har til sammen investert 742,3 millioner kroner i slike papirer.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk