Gå til sidens hovedinnhold

Ville du klonet et barn?

Det store gjennombruddet stiller en rekke etiske spørsmål.

(SIDE2): Forskere har klart å trekke ut stamceller fra menneskelige embryoer i et laboratorium i en slik skala at man snart kan snakke om å klone babyer, skriver The Daily Mail.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Fremskritt
Avisen skriver at gjennombruddet kan være et stort fremskritt nå det gjelder å kurerere flere sykdommer, for eksempel Alzheimers og Parkinsons.

Men trukket lengst ut kan det også føre til at for eksempel foreldre som mister et barn, kan få klonet et nytt, skriver avisen. Det er i alle fall slike scenarier om motstanderne av kloning frykter.

Raffinert Dolly
Teknikken er en mer raffinert utgave av den man brukte til å klone sauen Dolly for mange år tilbake. Dolly, som ble til av tre mødre (en ga DNA, en annen eggcellen og den tredje sauen bar henne frem) og en pappa, var mye syk i sine leveår. Hun fødte lam i tre omganger, men ble avlivet da hun var seks år gammel fordi hun hadde fremskreden lungesykdom og alvorlig gikt.

Vanlig levealder for en sau som Dolly er 11 til 12 år. Noen forskere mente at Dolly levde kun til hun var seks fordi hennes genetiske alder var seks år. Den voksne cellen som hun ble klonet fra, var seks år gammel. Men forskerne ved Roslin Institute sa at det var flere sauer i Dollys flokk som hadde samme sykdom.

Siden hun sto i fare for å bli kidnappet, levde hun også hele sitt liv innendørs på instituttet og forskerne sier at lungesykdom slik den Dolly fikk, er vanlig for sauer som bare bor innendørs.

Forskjellen på dette nye menneskeforsøket og tidligere kloneforsøk, er at forskerne denne gang har fått ut en stor nok mengde levende og friske stamceller. Engelske forskere The Daily Mail har snakket med sier at dette synes å være ekte vare.

Tidligere har forskere blitt avslørt som juksemakere.

Legen Shoukhrat Mitalipov, som har utviklet teknikken, sier at det er lang vei frem til behandling av alvorlige sykdommer, men at dette er et stort steg på veien. Mitalipovs store funn er at han blander hudceller fra en person inn i embryoet og dermed skaper sterke celler kroppen til personen ikke avviser.

Funnet kan brukes i alt fra behandling av infertilitet til kloning av levende mennesker, hevdes det.

Vil ha forbud
Forskerne ved Oregon Health & Science University understreker at de ønsker å bruke de friske stamcellene i forskning mot en rekke sykdommer, og kun det.

Men kort tid etter at funnet ble kjent, kom de kritiske røstene på banen. Legen David King, som leder Human Genetics Act, sier at det er helt uforsvarlig av forskerne offentlig å beskrive detaljert hvordan de har fått til å trekke ut så mange friske stamceller.

King lobbyerer for et internasjonalt forbud mot menneskelig kloning.

Josephine Quintavallem, som leder kampanjen Comment on Reproductive Ethics, sier at det finnes andre, mer ukontroversielle metoder for å hente ut stamceller og at hun ikke kan se at denne nye metoden er til for annet enn å gå videre for etter hvert å få til en kloning av mennesker.

Shoukhrat Mitalipov sier at han har forsøkt å klone apeunger uten vellykket resultat, og at han derfor regner det som usannsynlig at metoden hans egner seg til menneskelig kloning.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken