Gå til sidens hovedinnhold

Ville etter Lommemannen

Norske medier kastet seg med full tyngde inn i Lommemannen-saken.

De to siste årene er det skrevet over 6.000 saker om Lommemannen i norske medier, over halvparten av dem har kommet i løpet av januar.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Tallene Retriever Norge har hentet inn for NA24 Propaganda viser at norske medier foreløpig i år har skrevet 3.436 saker om Lommemannen. I løpet av de siste to årene er Lommemannen omtalt 6.169 ganger.

Nærmer seg Valla
Gerd Liv Vallas fall som LO-leder var ved siden av miljøproblematikken de sakene som norske medier skrev flest saker om i fjor. Valla var det store medietemaet i januar i fjor. Da genererte Valla-saken hele 8.800 medieoppslag i januar etter at saken først sto omtalt i VG 11. januar.

Tellingen Retriever har foretatt er oppslag til og med formiddagen 15. januar, men det er lite som tyder på at mediene har mistet interessen for Lommemannen ennå. Et enkelt Sesam-søk viser at Lommemannen er omtalt mer enn 70 ganger i norske medier i løpet av det siste døgnet.

- Har alle elementer
Professor Jostein Gripsrud ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen mener Lommemannen-saken rettferdiggjør en så omfattende dekning som den har fått.

- Til å begynne med var jeg litt skeptisk til ressursbruken når jeg så hvor mange medarbeidere de forskjellige mediene hadde satt på saken. Etter hvert som saken har utviklet seg synes jeg dekningen på mange måter rettferdiggjøres når jeg ser hva som kommer frem. En målestokk er at saken har fått en del oppmerksomhet i utlandet og det viser at det på mange måter er en eksepsjonell sak, sier Gripsrud.

Han mener det er mye med saken som gjør at den prioriteres høyt i de forskjellige redaksjonene.

- Den har sex, og attpåtil pervers og forbudt sex. Det at overgrepene har foregått på steder hvor voksne og barn forventer at det skal være trygt, som svømmehaller og lignende, gjør saken aktuell for flere. Et viktig element i at den er interessant for så mange er at så mange av oss har barn som vi vil verne fra overgrep. Det dreier seg også om en serieforbrytelse som har foregått over mange år. Et annet element er at den har avdekket manglende koordinering og prioritering i politiet. Den har kort sagt nesten alle elementer som gjør at den løftes opp i redaksjonene, sier Gripsrud.

Vil synke raskt
På tross av den massive dekningen mener Gripsrud at Lommemannen-saken vil synke raskere i oppmerksomhet enn for eksempel Valla-saken.

- Det tror jeg er ganske sikkert. Valla var på tv senest i går og det har vært en utvikling i Valla-saken som vi ikke vil få her. Alle saker har en interessekurve og det kommer an på hvilke saker som kommer opp og hvilken utvikling det er i denne saken, sier Gripsrud.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021