Gå til sidens hovedinnhold

Vin er bra for menn

Nå er det endelig bevist: vin er sunt. I hvert fall for menn.

(SIDE2): Det er mennene som får den gledelige nyheten: vin er bra for hjertet.

Men han må ikke drikke mer enn to glass om dagen. For stort inntak kan nemlig gi motsatt effekt.

Et par glass daglig
Dette er ikke første gang vi hører om at vin kan være sunt for hjertet. Men nå mener forskere å ha bevist at menn med høyt blodtrykk virkelig forebygger mot hjerteinfarkt og slag med ett eller to glass vin hver dag.

Den nye undersøkelsen har pågått siden 1986 og er grundigere enn tidligere studier.

En av forskerne bak studien, Kenneth Mukamal, påpeker imidlertid at et høyt alkoholkonsum kan øke blodtrykket, noe som gir økt risiko for hjerteinfarkt. Hvis du har høyt blodtrykk bør du derfor diskutere alkoholvanene dine med en lege.

- Men resultatene våre peker på at redusert hjerterisiko for moderat drikkende også kan gjelde menn med høyt blodtrykk, sier han ifølge Aftonbladet.

Bare menn
Studien, som er publisert i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, består av informasjon fra 38.156 menn. Blant disse hadde 11 711 høyt blodtrykk. Ingen av dem hadde hjerte- og karsykdommer eller kreft ved studiestart.

Mennene registrerte jevnlig sitt alkoholkonsum, hvor mye og hva de drakk. Og resultatet var klart: de som drakk ett til to glass vin hver dag, hadde mindre risiko for hjerteinfarkt og slag.

Det var ingen sammenheng mellom alkoholinntak og risikoen for å dø av andre hjertesykdommer.

Studien besto kun av menn, og det er derfor usikkert om vinen gir samme virkning på kvinner.

Omtrent en fjerdedel av voksne nordmenn vil oppleve høyt blodtrykk og cirka 40.000 nordmenn behandles for dette. Arv, alder, røyking, overvekt, alkohol, salt, diabetes og stress er risikofaktorer for høyt blodtrykk, skriver Blodtrykk.info.no.