Gå til sidens hovedinnhold

Ukens deilige røde og hvite

Side2 gir deg helgens vinanbefalinger.

(SIDE2): Det er en amerikaner og en franskmann som ligger høyt i hevd, når Side2s vinpanel sparker i gang sin nye ukentlige satsning med vinanbefalinger.

Hver uke vil vi altså gi en anbefaling som kan nytes til ekstra god mat i helgen, eller bare til nytelse til en god film eller til festen.

En leskende hvitvin og en varm rødvin skal få starte vinballet denne gangen:

Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2004/2005
(# 32919, kr 180) Poeng: 88

Napa Valley – et både utskjelt og høyt elsket vinområde som gjemmer på noen av verdens aller beste viner. Denne gangen har vi valgt ut en flaske rødt fra Sonoma i California.

Det er ingen tilfeldighet at vinprodusent Joel Peterson hos Ravenswood har valgt slagordet «No wimpy wines» (ikke noe tynt vinskvip). Det kan vi skrive under på at det ikke er.

Ut fra den blå Zinfandel-druen produseres gjerne alkoholsterke og kraftige viner – som denne også er. Denne rødvinen fra Ravenswood vingård er en riktig så god munnfull med rik smak av frukt, duft av mørke bær og deilig sødme.

Den varmende smaken av mørke bær, vanilje, krydder og eik tilsier også at den er tung på tanniner, og perfekt til kjøttmat. Med andre ord en god vin å varme seg med nå som vinteren fortsatt er.

Drikk den gjerne til vilt, lam og grillet kjøtt, men komplementerer også godt til tyngre, franske oster (helt fabelaktig til champagnevasket chevré for å gi et lite tips). Vinen drikker godt nå, men kan lagres i opptil sju år.

Rett og slett en nydelig vin fra de amerikanske vinmarker!

Daniel-Etienne Defaix Vielles Vignes Chablis 2006
(#30047, kr 205) Poeng: 90

Dette er etter vår mening et lite funn på polet. Chablis er gjerne dyrt, men her får du en relativt billig vin i forhold til kvaliteten.

Defaix er blant de mer kjente vinmakerne i Chablis, og hans Vielles Vignes Chablis fra 2006 er ganske enkelt en nydelig vin. Lys, strågul på farge med duft av sitron, eple og sopp. Rund, myk og med fin syre. Ganske fyldig. Smak av østers og flint, og med hint av asparges. Lang, lang ettersmak.

Uttrykket «Vielles Vignes» betyr at rotstokkene druene kommer fra er ekstra gamle. Dette er regnet som et kvalitetstegn, og skal gi bedre vin. Det finnes ingen retningslinjer for hvor gamle rotstokkene må være for at produsenten kan plassere «Vielles Vignes» på etiketten, men hos Defaix betyr dette en snittalder på over 40 år.

Produsenten er dessuten kjent for å lage fete viner med duft av tropisk frukt. Ikke en typisk beskrivelse for en Chablis, men en ofte ettertraktet smak i manges ganer. Og siden dette er en Chablis kan vi si at Defaix klarer kunststykket med å mikse det beste fra to verdener. Ta deg råd til denne godbiten, du vil ikke angre.

Defaix lager også en Grand Cru fra Blanchot, og er beryktet for sin Les Lys.

Mer om vin fra Side2: Femten fabelaktige viner

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken