Gå til sidens hovedinnhold

Prøv disse portugisiske fristelsene

Portugal er mye mer enn portvin. Les om nyhetene og kultvinene her!

(SIDE2): I november er det fokus på portugisisk hvitvin, musserende og rødvin, og selvsagt portvin på Vinmonopolet.

Litt forelsket
Det spennende med Portugal er de lange vintradisjonene, det var verdens første land med klassifisering i Douro-dalen, og de mange lokale vindruene. En portvin lages på blant annet den berømte vindruen touriga nacional, men den gir også syrerike og konsentrerte tørre røde viner verdt en smak. Det langstrakte landet med det svært varierte jordsmonnet fra nord til sør gir et bredt repertoar.

I november er det Portugal som er fokusområdet på Vinmonopolet - og det vil være det siste i fokusområdene slik man kjenner i dag. Fra og med nyttår er det fokus på mat og vin i kombinasjon snarere enn land slik det har vært de siste årene.

Side2 testet ut en hel rekke viner både fra det ferske basisutvalget, og en del viner i bestillingsutvalget det er verdt å merke seg. Vi har rett og slett forelsket oss litt i de robuste, spenstige og fyldige vinene herfra.

HVITVIN OG MUSSERENDE:

Espumante Branca Bruto 2010, Bairrada, Portugal
(#1027,kr 129,90. Basisutvalg) Poeng: 82

Helt lys gul på farge med fine bobler. En delikat og fruktig duft av grønne epler, pære og sitrus. Fin friskhet med god mousse og relativt lang ettersmak preget av grønn frukt og sitrus. God syre. Ville valgt til aperiff.

En flørt av en musserende vin - og et kjempegodt alternativ til cava og prosecco.

Denne er laget på tradisjonell metode på lik måte som champagne. Laget på 100% Arinto.

Prova Régia Arinto 2010, Lisboa, Portugal
(#20117, kr 114,90. Basisutvalg) Poeng: 87

En lett hvitvin å like!

Lys sitrongul med lett grønnskjær. God aroma av grønt eple og lette mineraltoner. En veldig frisk vin med super syre, og en ettersmak av mineraler og sitrus. God munnfølelse og bra lengde i en god balanse.

Ville valgt til en soldag på terrassen eller helt klart som en smekker kompanjong til god sjømat. Pluss for pris.

Laget på 100% Arinto.

Provam Portal da Fidalgo 2010, Moncão, Portugal
(#10329, kr 152. Testutvalg) Poeng: 86

Dufter friskt av grønn frukter som eple, litt sitrustoner og noe blomst. En veldig frisk vin med god syre med en lang og fruktig ettersmak av sitrus. Godt balansert vin.

Denne ville vi valgt til sjømat eller skalldyr - gjerne med noen fete sauser til.

Laget på 100% Alvarinho.

Cabriz Encruzado, Dão, Portugal
(#99792, kr 139,90. Basisutvalg) Poeng: 85

Sitrongul med et lett grønnskjær. Dufter godt av lime og tropisk frukt. En svært godt syreholdig vin med fin struktur og god munnfølelse. God lengde med fin smak av lime og sitron mot slutten.

En god matvin som vil passe til fisk med kremet saus eller skalldyr, men kan også smake til lyst kjøtt.

Laget på 100% Encruzado.

Quinta do Ameal Grande Escolha 2009, Minho, Portugal
(#44514, kr 199,60. Bestillingsutvalg) Poeng: 86

Sitrongul i fargen. God aroma av sitrus, eple og mineraler. Tørr og lang ettersmak av mineraler, med godt og balansert syrenivå. Kjølig og frisk i stilen.

En god matvin til skalldyr.

Laget på 100% Loureiro.

Catarina 2011, Terras do Sado, Portugal
(#41778, kr 118,50. Bestillingsutvalg) Poeng:

Lys sitrongul. Fin duft av sitrus, tropiske frukter og eple med hint av fat. Frisk vin med fin balanse i syre, frukt og fat. Relativt lang, fruktig ettersmak - litt smøraktig.

Ville valgt til fisk og skalldyr.

Laget på Fernao Pires, Chardonnay, Tamarez og Rabo de Ovelha.

RØDVIN:

Altano Organically Farmed Vineyard 2010, Douro, Portugal
(#99210, kr 127,50. Basisutvalg) Poeng: 82

Ren og klar blårød i fargen.

Dufter godt av kraftige mørke røde bær, urter og litt blomst med litt vaniljepreg i slutten. Har en lang og fast ettersmak med gode tanniner og fin syre - som gir en god munnfølelse. Mye bærfrukt og urter i finishen, tørr og fast.

Den føles litt ung, men har allikevel fin struktur. Blir karakterisert som en hverdagsvin, og drikkes gjerne nå eller om et par år.

Vil smake til både lyst og mørkt kjøtt.

Laget på touriga franca, touriga nacional, tinta roriz og tinta barocca.

Quinta do Vallado Sousão, Douro,Portugal
(#98795, kr 249,90. Bestillingsutvalg) Poeng: 85

Helt mørk rød. God aroma preget av helt mørke bær, urter, krydder og vanilje. Fin struktur i tanninene, fersk og fin frukt i ettersmaken. Smaker av mørke bær, krydder og vanilje. Høyt alkoholnivå, høy syre og høy tannin, som gir en god munnfølelse.

Spennende rødvin da den er laget 100% på druetypen Sousão, en variant som oftest brukes i blandinger. Denne vinen er ennå litt ung og kan nok ligge noen år, men kan gjerne drikkes nå.

Anbefales til rype og vilt med gode sauser til.

Opta Bairrada Tinto 2011, Portugal
(#99207, kr 129. Partivare) Poeng: 84

Dyp rødblå i fargen. Det dufter godt av mørke bær, jord og urter. Frisk og fruktig stil med tydelige mineralpreg. En ung rødvin med et faste tanniner og lang ettersmak. Pluss for god pris, og en helt ok matvin allerede, men denne vil ha godt av litt lagring for å bli litt mykere i kanten.

Vil smake til både mørkt og hvitt kjøtt.

Laget på 50% Baga og 50% Touriga Nacional.

Hus med kultstatus
Vinhuset Ferreirinha har allerede fått mye og god omtale for sine mange røde viner under novemberslippet. Grunnleggeren av vinhuset det nå 70 år gamle vinhuset, Fernando van Zeller Guedes, skapte to av Portugals mest berømte viner: Mateus Rosé og Barca Velha.

Familien driver i dag i tredje generasjon, og er landet største vinprodusent. De eier god og premium vinmark over hele landet, og skaper fortsatt viner verdt kultstatus. Side2 testet fire fra helgens vinslipp.

Casa Ferreirinha Esteva, Douro, Portugal
(#99260, kr 110. Bestillingsutvalg) Poeng: 88

Dyp rubinrød på farge. En fin aroma preget av krydder, røde bær og litt blomst. En relativt ung vin, men den føles god i sødme med mye frukt og fine tanniner balansert bra med god syre. Ettersmak preget av frukt.

Vil smake til godt krydret kjøttretter. Godt kjøp!

Laget på Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca og Touriga Nacional.

Casa Ferreirinha Papa Figos 2010, Douro, Portugal
(#99288, kr 125. Bestillingsutvalg) Poeng: 88

Mørk rubinrød i fargen. God aroma av lyse røde og mørke røde bær, litt mineral, hint av krydder og litt fat. God munnfølelse med en lang, varmende ettersmak av krydder. God syre og fylde med fin, men kraftige tanniner.

80% lagret på ståltanker, mens de resterende 20% er lagret på gamle franske fat i et år. Kan godt spares i opptil ti år, men kan drikkes nå til kjøttrike retter av både oksebiff og svin.

Pluss for pris - et meget godt kjøp.

Laget på Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional og Tinta Barroca.

Casa Ferreirinha Vinha Grande 2009, Douro, Portugal
(#99289, kr 150. Bestillingsutvalg) Poeng: 89

Dyp rubinrød. Nydelig aroma av røde bær, lær og sigarboks. Lekker sødmefylt vin med god rød frukt, fin syre i balanse med runde og myke tanniner. Lang ettersmak. En virkelig vidunderlig portugisisk herlighet.

Pluss for pris - et meget godt kjøp. Kan lagres de neste fem til ti årene.

Vil smake godt til vilt og lam.

Laget på Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca og Tinta Roriz.

Casa Ferreirinha Quinta da Leda 2008, Douro, Portugal
(#99286, kr 300. Bestillingsutvalg) Poeng: 91

Dyp rubinrød. En kraftig og tiltalende aroma av krydder, litt mineraler, mørke røde bær og sjokolade. Dette er en virkelig fabelaktig og svært elegant vin - man lukker øynene, lener seg tilbake og bare nyter.

Den kan ligge og kose seg i mange år til, den vil bare ha godt av 10-20 år i kjelleren. En meget god pris på en lagringsvin av denne kapasiteten.

Laget på 50% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca og 10% Tinta Roriz.

Nyhetene slippes på Vinmonopolet fredag 2. november.

Kommentarer til denne saken