Gå til sidens hovedinnhold

Rødt eller hvitt til skrei?

Dette er godt til vinterens store torsk.

(SIDE2): Det er tid for torskemiddag – skreien har alltid vært et tradisjonsrikt og populært norsk måltid. Lofotfisket er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge, og i disse dager er fisken på full fart langs norskekysten.

Rødt eller hvitt?
Her er i landet er det populært å drikke rødvin til lofotskreien. På den røde vinen har Bordeaux-distriktet alltid hatt viner som er en god følgesvenn til skreien. men da må den helst være fersk og fruktig. En bør passe på at den ikke inneholder for mye tanniner, ellers vil den prege fiske på en metallisk måte. Men en fruktig og fin italiener er passende, det samme kan vin fra Beaujolaisdistriktet helt klar være.

En tørr og frisk hvitvin smaker også fortreffelig til og kan lett serveres sammen med snadderskreien. En smaksrik Riesling eller en frisk Chardonnay er gode kompanjonger til måltidet. En spennende Vinho Verde fra Portugal er også å anbefale.

Vi har valgt ut noen herlige favoritter:

RØDVIN:

Monticello Bardolino 2009, Italia
(# 80536, kr 99,90) Poeng: 85

Dyp blårød på farge. Tiltalende ung kirsebæraktig fruktighet med innslag av blomster og grønne urter. Fin fylde og sødme, frisk og fruktig ettersmak.

65 % Corvina, 30 % Rondinella og 5 % Merlot.

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2007, Italia
(# 34688, kr 135,90). Poeng: 85

Zenatos Valpolicella er ingen supervin, men fungerer utmerket til sitt formål. Det både dufter og lukter av kirsebær og noe fat, kaffe og sjokolade. Vinen er litt søt, men samtidig med nok syre til å balansere fettet. Lang og fin ettersmak. Passer også til lyst kjøtt med fete sauser, og er meget passende til torsk.

80 % Corvina, 10 % Rondinella, 5 % Sangiovese og 5 % Molinara.

Ch. Tour du Pas Saint Georges 2008, Bordeaux, Frankrike
(#95790, kr 190) Poeng: 87

Dyp rød på farge. Dufter søtt og tungt av mørke modne bær med lett preg av fat og lakris. Fin fruktighet på smak, lang og godt ettersmak med fin tyngde. Lett fatpreget i avslutning. Passer også godt til lammeretter eller tyngre kjøttretter av storfe.

Laget på 60 % Merlot, 35 % Cabernet Franc og fem prosent Cabernet Sauvignon.

HVITVIN:

Vincent Girardin, Bourgogne Chardonnay, Terroir Noble 2008, Frankrike
(# 10499, kr 158) Poeng: 88

Grønngul på farge med en frisk aroma av eple, sitrus og mineraler. Meget smaksrik, nydelig friskhet, god syre og fin fylde med klar mineralsk og smøraktig ettersmak. Hvitvin fra selve Bourgogne-området karakteriseres gjerne som litt fyldigere og fastere enn Chablis som ligger nord i samme distrikt.

Denne hvitvinen er laget på 100 prosent Chardonnay og passer perfekt til en skalldyraften eller altså til skreien.

Cultus Riesling Trocken 2008
(# 80421, kr 98) Poeng: 84

En tørr og god Riesling fra Mosel i Tyskland – til en hyggelig pris.

2008 skal ha vært et krevende år for rieslingvinene fra Mosel, men denne vinen er svært kompetent laget. Rieslingdruen kan som kjent produserer alt fra lette og slanke viner med lav alkoholprosent, til fyldigere og kraftigere viner. Denne er altså av det lette slaget. Ønsker man noe kraftigere variant, øker ofte også prisen.

Cultus Riesling Trocken er lys gulgrønn i fargen, med svak duft av blomster og fersken, samt grønne epler og sitrus. Denne kan lett nytes alene, men til sushi, reker og andre lette fiskeretter er hvitvinen helt nydelig. Smaker fruktig med lett sødme, god syre og lett fylde, og en lang, tørr ettersmak.

(Vinen er en del av bestillingsutvalget på Vinmonopolet).

Mastroberardino Greco di Tufo 2009, Campania, Italia
(#42470, kr 180,90) Poeng: 89

Gulgrønn på farge. God aroma av eple, blomst, fersken og lett mineral. En elegant Greco di Tufo med flott syrlighet, frisk og nydelig fast mineralsk ettersmak som sitter lenge. En meget god italiensk hvitvin som matcher skalldyr eller skrei supert.

Laget på 100 prosent Greco di Tufo.

(Vinen er en del av bestillingsutvalget på Vinmonopolet).

Ponte de Lima Adamado Vinho Verde 2009, Portugal
(# 80552, kr 90) Poeng: 83

Til en så billig penge er det ingen fare å prøve seg på den grønne hvitvinen fra Portugal. Helt lys gul med lett grønnskjær i fargen. Ung aroma av grønne epler, urter og lett sitrus preg. Saftig og fersk med god syre. Gode fylde og friskhet. Ettersmak av eple og mineral. Tørr og god lengde.

Laget på 70 % Loureiro, 15 % Trajadura, 15 % Arinto.

Passer meget godt til sesongens skalldyr.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Kommentarer til denne saken