(SIDE2:) I 1976 var den britiske kjente vinkjenneren Steven Spurrier lei av at vinforretningen i Paris gikk ganske dårlig. Han var også lei av franske vinhandleres tro på at deres vin var den uovertrufne vinen i verden.

Blindtest
Som et svært kjent navn i vinverdenen organiserte han samme år Paris Wine Tasting of 1976 der han snek inn to viner fra California i en blindtest. Det ble skandale da de franske vinsmakerne kåret Chardonnay og Cabernet sauvignon-vinene fra California til verdens beste viner foran de franske.

Spurrier selv var en ivrig tilhenger av fransk vin, og trodde ikke at den amerikanske vinen ville nå opp.

Det store vinkuppet sørget imidlertid for å introdusere den ofte billigere amerikanske vinen til europeiske ganer.

Snapes vin
Neste fredag slippes påskefilmene her hjemme. Blant dem er «Bottle Shock» eller «Vin i vrangstrupen» som er en komedie over hendelsene som førte til at amerikansk vin fikk sitt gode rykte i Europa.

Hovedrollen som Steven Spurrier spilles av britiske Alan Rickman, bedre kjent som professor Severus Snape eller Slur i «Harry Potter»-filmene.

«Vin i vrangstrupen» har imidlertid ikke gått helt vennlig hjem hos den ekte Spurrier, som mener at «ikke et ord i filmen er sant». Spurrier har ikke vært glad for at han er blitt portrettert som en «usmakelig britisk snobb» i filmen, og han truet med å gå til sak om filmen omtalte noen av hans bedrifter i nedlatende ordelag.

Konkurrerende film
Saken kjerne er at det er blitt laget to filmer om den store vindømmingen i Paris i 1976. Den andre «Judgment of Paris» over George Tabers bok er den filmen som Spurrier offisielt har støttet.

Nettstedet Decanter.com, der Spurrier er rådgivende redaktør, skrev da begge filmene var på produksjonsstadiet at produsenten av «Vin i vrangstrupen» tok hele trusselen om søksmål med knusende ro.

- Ingen eier retten til en historisk hendelse og filmingen vil fortsette, sa talskvinnen Nadine Jolson.

Nå er filmen her.

SE VIDEO AV VIN I VRANGSTRUPEN HER

HTML EMBED
video_embed(12255,1);