Du trenger ikke å lete lenge i debatter om vindkraft, før bildet over løftes frem for å illustrere den skitne siden av vindkraften.

Men hva er det egentlig som skjer her?

To forskjellige historier som blir fortalt

– Det er helt riktig at dette bildet går sin seiersgang, og det følges gjerne av en av to forskjellige forklaringer, sier Andreas Thon Aasheim i bransjeorganisasjonen Norwea til Nettavisen.

Den ene forklaringen er at man her bruker den samme glykolblandingen som benyttes til å avise fly før avgang på vinteren.

Denne avisingstypen har skapt en god del problemer for flyplassene, fordi glykol kan skape store problemer for livet i elver og innsjøer.

– Det er ikke glykol som brukes her, slår Aasheim fast.

Den andre forklaringen som trekkes frem er at man bruker en oljefyr til å varme opp varmtvann, som så sprayes på vindmøller.

Testprosjekt i Sverige

Og det er denne forklaringen som er inne på rett spor.

– Bildet er fra et testprosjekt i Sverige fra 2014/2015. De stoppet vindturbinen for å få masse is, og så sprayet de på varmt vann fra et helikopter. Ikke overraskende smelter is når det blir sprayet på med varmt vann i høyt trykk, sier Aasheim.

Ifølge en artikkel fra Ny Teknik fra 2015 forklares det at helikopterselskapet Alpine Helicopter testet ut et system der vann ble varmet opp i en stor tankbil. Varmen kom fra en ikke spesielt miljøvennlig 260 kW oljebrenner, som i løpet av en natt varmet opp vannet til 60 grader.

855 liter av gangen ble så løftet opp av helikopteret, med en motorisert høyttrykksspyler.


Video: Se video fra prosjektet lenger ned i artikkelen.

Ifølge artikkelen kunne dette være en løsning i situasjoner der vindturbinene var utsatt for ising, og værmeldingen viste at kaldt vær skulle vedvare.

Å spyle ned turbin kostet like mye som to dagers strømproduksjon.

– Dette er en heller kostbar måte å fjerne is på, fordi man må bruke helikopter. Dette er ikke noe vi ønsker å bruke, og har så vidt jeg vet ikke blitt brukt i Norge, sier Aasheim.

Is er en utfordring. Har andre måter å håndtere det på

Aasheim forklarer at ising på vindmøller er en reell problemstilling. I likhet med fly, sørger is på vingene på turbinbladene for redusert effektivitet, og er noe man ønsker å unngå.

Under verst tenkelige forhold, er det mulig at isen kan bygge seg på nærmest i det uendelige.

– Hvis det er fuktig og vindstille, da kan det fryse seg. Ising kan være et problem når temperaturen beveger seg under null grader mens turbinene er i tåke. Men det fester seg ikke særlig med is når turbinene går rundt, og rundt disse temperaturene følger det gjerne med vind som gjør problemet mindre, sier Aasheim.

Løsningen som normalt brukes for å forhindre ising er derimot mindre spektakulær:

– Vindturbinene er utstyrt både med anti-is-behandling av overflatene, slik at det er vanskeligere for vannet å feste seg. I tillegg har man avisingssystemer. Det er store «hårfønere» inni bladene, forteller Aasheim.

Ifølge Alpine er metoden spesielt laget for turbiner uten avisingssystemer, gjerne i kombinasjon med at det er vanskelig å komme frem til turbinene.

Kommentar: Kjernekraft for klima

Bruker også ferdig oppvarmet vann

Mats Vidgren i helikopterselskapet Alpine har fått med seg at bildet deres deles i høyt tempo. Han blir provosert av å høre at folk tror det sprayes med glykol.

– Hvordan kan folk tro noe slikt? Det ville absolutt ikke vært tillatt, sier han til Nettavisen.

Han forteller at prosjektet ble gjennomført i samarbeid med svenske myndigheter og miljøeksperter.

– Selv med avising viser undersøkelser at vindturbiner er mer miljøvennlig enn å ikke ha dem – som da må erstattes med annen kraft, fra for eksempel kull eller olje, sier Vidgren.

Han forklarer at de også bruker allerede oppvarmet vann, som biprodukt fra annen industri. Han understreker at metoden i alle tilfeller bare benyttes når det ikke finnes andre løsninger, og at hele prosessen tar om lag én time.