Gå til sidens hovedinnhold

- Vinner i lagmannsretten

Advokat Cato Schiøtz er sikker på at Spetalen slår Dagbladet i lagmannsretten.

- Det kommer i alle fall ikke til å gå dårligere i lagmannsretten, fastslår Cato Schiøtz, advokat for Øystein Stray Spetalen overfor NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda – Norges største medienettsted

I dag ble det klart at investor Øystein Stray Spetalen anker søksmålet mot Dagbladet etter forsiden «Kjendismilliardær amok på utested».

Dagbladet og ansvarlig redaktør Anne Aasheim ble dømt til å betale henholdsvis 250 000 og 20 000 kroner i erstatning til Spetalen, men partene måtte dekke sine egne saksomkostninger.

- Sannsynlig å vinne
- Å vinne mot journalistene med tanke på erstatningskrav regner jeg som sannsynlig. Den begrunnelsen fra tingretten, den holder ikke. Men å få dem straffedømt, det er et annet spørsmål, sier Schiøtz.

Schiøtz tror det er mange som er overrasket over at Spetalen nå anker saken, etter han uttrykte tilfredshet med dommen fra tingretten. Blant annet kommenterte Anne Aasheim dette til sin egen avis som brakte nyheten i dag.

- Anken har først og fremst en teknisk begrunnelse, sier advokaten.

- Får full bredside
Ifølge Schiøtz har Spetalen 14 dagers ankefrist, mens Dagbladet har fire uker. Schiøtz tok derfor kontakt med Dagbladets advokat for å høre om avisen ville anke saken. Men avisen ville ikke oppgi om de ville anke saken, og ville bruke hele ankefristen på å bestemme seg.

- Hvis Dagbladet ikke hadde anket, kunne vi sagt at nok er nok, og legge saken død. Men når de holder kortene så tett til brystet, da hadde ikke jeg noe annet valg enn å anke. Da får de en full bredside, sier Schiøtz.

I tillegg til anken vil Spetalen og Schiøtz gå til sak mot Dagbladets kveldsredaktør Frode Hansen.

Ny runde
- Da vi fant ut at det var kveldsredaktøren som var ansvarlig for den famøse forsiden, da tar vi en sak mot Frode Hansen også. Da må vi begynne på en ny runde i tingretten, sier Schiøtz.

- Skriver du rettshistorie når du nå anker med begrunnelse i frikjennelsen av journalistene?

- Det har vel ikke skjedd før at journalistene blir frifunnet. Det hadde vi kunne leve med, så lenge Dagbladet ikke hadde anket saken, sier Schiøtz, som mener det er en klar oppside for Spetalen i å anke saken.

Jeg antar at dette passer Dagbladet ganske dårlig med enda mer dårlig presseomtale, negativ oppmerksomhet og store advokatregninger. De har snublet i egne ben, mener jeg, sier Schiøtz.

Må styrebehandles
Dagbladets advokat Frode Elgesem bekrefter at Schiøtz tok kontakt og lurte på om Dagbladet hadde tatt noen avgjørelse om ankespørsmålet.

- Det har vi ikke gjort, blant annet fordi ankespørsmålet skal styrebehandles i Dagbladet. Vi har en frist på en måned, og forholder oss til det, sier Elgesem til NA24 Propaganda.

Ifølge Elgesem ville Schiøtz anke frifinnelsen av straffespørsmålet.

- Forunderlig aggressiv holdning
- Jeg synes det er spesielt at han etterfølger det så intenst, jeg trodde vi var ferdig med det i tingretten, det å straffe folk for ytringer er gammelmodig og noe som man ikke gjør lenger. Det forundrer meg litt med en slik aggressiv holdning, sier Elgesem.

- Schiøtz er rimelig sikker på å vinne i lagmannsretten?

- Man får opp et prinsipielt spørsmål, om det skal brukes straff i denne type saker. Det har jeg god tro på at norske domstoler vil si nei til, og så mener jeg at tingretten er alt for streng i sin bedømmelse av oppslaget, sier Elgesem, som sier at han regner med å fastholde påstandene som er frifinnelse fra straff og erstatningskrav.

- Nok å saksøke avis og redaktør
- Nå varsles det også søksmål mot kveldsredaktøren?

- Det understreker etter mitt skjønn den unødvendige aggressive holdningen fra Spetalens side. Det er tilstrekkelig å forholde seg til avis og redaktør, mener Elgesem.

Øystein Stray Spetalen vil ikke kommentere saken overfor NA24 Propaganda, men viser til sin advokat.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken