Gå til sidens hovedinnhold

Vinner utskjelte Dunst gullpalme?

Det kan like gjerne bli den buede, men så hyllede «Marie Antoinette», som vinner årets gullpalme i Cannes.

Årets gullpalmejakt under filmfestivalen i Cannes er over søndag kveld med en stor og glamorøs utdeling. I denne konkurransen konkurrerer norske Bobbie Peers med sin kortfilm "Sniffer".

Dette er også kvelden der Stefan Faldbakken kan få en pris i sideprogrammet Un Certain Regard for «Uro».

Sterk konkurranse
Og faktisk konkurrerer han og Christopher Nielsen om Camera d’Or eller Gullkameraet, den største hederen som gis en ny regissør under festivalen.

De har imidlertid uhyre sterk konkurranse fra britiske Andrea Arnold og hennes «Red Road». Det har allerede blitt en pris på Norge. Jens Lien fikk distribusjonsprisen Prix Acid i Kritikeruken, noe som sikrer distribusjonsstøtte i Frankrike.

Det er imidlertid ikke å nekte for at det Gullpalmen, altså prisene i hovedkonkurransen det festes blikket mot i kveld. Juryen ledet av den asiatiske mesterregissøren Wong Kar-Wai og med Samuel L. Jackson, Monica Bellucci, Tim Roth og blant annet Zhang Ziyi i teamet kan godt velge en kontroversiell vinner.

Forbudt kinesisk
En slik vil være kinesiske Lou Yes «Summer Palace», en film kinesisk sensur forbød i hjemlandet under festivalen.

Det ville være en sterk politisk kommentar å gi filmen Gullpalmen, men den har ikke vært en kritikerfavoritt.

Buet, så hyllet
En slik vinner kan også være Sofia Coppolas «Marie Antoinette» med Kirsten Dunst. Det ble fokusert mye på at Coppolas film ble buet etter visning, men oh la la – lenge leve ustadige Cannes – enkeltes kritikerstemmer er høyere enn andres. Svært mange synes filmen var en fantastisk bløtkake som levde opp til sine intensjoner – og ga den full pott.

Årets favoritter er Pedro Almodovars ”Volver” og Alejandro Gonzalez Inarittus «Babel», men i siste liten kom Guillermo del Toros fantasyfilm «Pans labyrinth» om en jente som vokser opp i fascisttidens Spania og tror hun er etterkommer etter en fordums prinsesse.

Men tyrkiske «Climates» har også fått stor oppmerksomhet, og kan godt være filmen som tar innersvingen på sine langt mer kjente ”brødre”.

Mer fra Cannes finner du på våre filmsider

SE OGSÅ:Den offisielle Cannes-siden

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken