Gå til sidens hovedinnhold

Er du klar for dette?

De beste burgunderne på 35 år kan du sikre deg nå. Se hele listen her!

VINMONOPOLET (SIDE2): Det fylles sakte opp rundt det store bordet med små vasker i Vinmonopolets smakslokaler, noen av landets beste vinskribenter er samlet for å vurdere 70 viner fra Burgund i Frankrike.

Beste på 30+ år
Denne uken slippes det aller største spesialslippet på spesialpolene i Vika og på Valken i Bergen.

550 varelinjer, det aller meste fra den bejublede 2010-årgangen. Høy syre, stor konsentrasjon og høy friskhet. Kombinasjonen er nærmest uforståelig for dem som har jobbet med vin i en årrekke. 2010 var nemlig ikke et år da ting gikk helt ønskelig for vinbøndene i Burgund. Mye nedbør og frost gjorde at store deler av avlingene gikk tapt. Og i lille Burgund er det ekstremt for mange, her produseres det langt mindre kvanta enn for eksempel i Bordeaux.

- 2010-årgangen har blitt anerkjent mot alle odds, så her er det bare å stille seg i kø, sier produktsjef med ansvar for spesialbutikkene, Per Mæleng, til Side2.

Og kø kommer det til å bli. Burgund-entusiastene er om mulig enda «galere» enn de med forkjærlighet for Bordeaux. Slippet for sistnevnte distrikt før jul tok helt av - både salgsmessig og kømessig.

- Nå kan du sikre deg de beste burgundere siden 1978. Vi lover, sier Mæleng.

Noen liker mora...
Men så skal det smakes, og full konsentrasjon setter inn. Det sniffes, snuses og slurpes. Spennende friske røde bær, jordsmonn og eikebruk diskuteres mellom anekdoter om de ulike vingårdene og deres ærbødige vinmakere. Vin er generasjonskunst, og i Burgund går gårdene i arv. Noen liker bestefarens eller farens tilnærming til vinproduksjonen, andre setter mest pris på dattera eller den spesielle konas vinmaking.

Men historier til siden - når banningen starter i det små og bygger seg opp til uante høyder, forstår man at det er noe ekstra godt i glasset.

- For en rå syre! (Her slenges det på en del banneord, jour.anm) For en friskhet!

På duften ymtes det plutselig frampå om noe så obskurt som «lakrismus». Det blir til slutt forklart med de bittesmå lakrisbitene liggende i små metallbokser. Joda. Lakris får vi være enige om.

Halvveis har det ikke vært noen dårlige viner, altså korket eller oksidert, det er nesten rekord. Det veddes om vi kommer igjennom uten en eneste dårlig flaske. Mæleng håper i det lengste og vedder med Vinforums mann, men den gang ei.

Men vi ender ikke med flere enn et par dårlige blant de mange Burgunderne. Skal du sikre noe kvalitetsvin du neppe finner andre steder, er det denne uken det gjelder å stå i kø.

Side2 testet samtlige 70 viner - under et utvalg av gode røde og hvite kjøp. Prismessig ligger flaskene fra 250 kroner til flerfoldige tusenlapper.

Se alle vinene som slippes 7. februar her!

HVITVIN

Mersault Genevrieres
(#3471, kr 579. Spesialpol Vika og Valken)

Strågul i fargen. Smøraktig på duft, ren og klar. Stor friskhet, høy syre og flott konsentrasjon. Mye ren fruktighet, kald og klar. Eiketendensene er veldig forsiktige, selv om de er til stede. En lekker Mersault.

Ville valgt til skalldyr eller hvit fisk med god kremet saus til. Kan lagres de neste åtte-ti årene.

(Et lite apropos: Det er Bouchard Pere & Fils denne og en hel del av vinene lansert på slippet, vinhuset får kred for første gang siden 1970-tallet av smakspanelet).

Puligny-Montrachet Clavoillon 1er Cru
(#4024, kr 632,10)

Strågul. God aroma av mineraler, sitrus og fat.

Veldig høy syre, lite til ingen eikefølelse. God balanse, høy konsertert, kremet og frisk i veldig fin balanse. Fet og rik munnfølelse.

Ville valgt i fet, hvit fisk eller skalldyr. Kan lagres de neste åtte-ti årene.

Chassange-Montrachet Grandes Ruchottes
(3951, kr 572,30)

Strågul. Masse blomster og deilige smøraktige, kremte fattoner i nesen.

Denne er meget tiltalende i stilen. Balansert og høy syrlighet i en lang og frisk ettersmak.

Et meget godt kjøp. Passer til hvit fisk og skalldyr. Kan lagres de neste åtte-ti årene.

Puligny-Montrachet Folatieres
(#2357, kr 652,50)

Frisk på nesen i en medium kraftig aroma av syrlig sitrus og lett av fat.

Litt mindre eik enn i en del av de andre hvite burgundere, en delikat og friskere vinstil. Høy syre, lang ettersmak av frisk frukt.

Kan lagres de neste åtte-ti årene.

St. Aubin Charmois, St.Aubin
(#3684, kr 248,60. Spesialpol Vika og Valken + utvidet distribusjon)

Lys strågul. God aroma av sitrusfrukt og mineraler.

Noe røyk i en lang, god frisk ettersmak. Myk i munnfølelse. Høy, flott syre. Klar, frisk og kremet. Ren i stilen fra produsent F. Carillon. Ville valgt til skalldyr.

Super pris. Drikkes nå.

Bourgogne Blanc 2010
(#3974, kr 332. Speisialpolene Vika og Valken)

Nydelig, frisk aroma av grønne epler og sitrus.

Høy konsentrasjon, høy syre, ung og frisk på smak med masse sitrus og mye friske epler i slutten. Relativt lang ettersmak. Et meget godt kjøp til en god pris fra produsent Leflaive. Drikkes nå, eller kan lagres i fem til åtte år.

RØDVIN

Musigny Grand Cru 2010
(#4109, kr 2140,50)

Lys rubinrød.

Nydelig og kraftig aroma av masse friske knuste røde bringebær i duften. Lang og tørr ettersmak - rik og konsentrat med stor fyldighet. God sødme i den kjølige frukten som varer lenge. Et råskinn av en fersk og fyldig vin, kan ligge lenge (15-20 år) og vil bare bli bedre.

Det blir felles jubel i taket når denne vinen smakes og vurderes. Dagens vin!

Produsent er Mugnier, og det finnes kun 17 flasker på Vika.

Vosnee-Romanee Grand Cru Malconsort 2010
(#4073, kr 1166,80)

Lys rubinrød. Kraftig aroma av kirsebær og lakris.

Høy syre, velintegrerte tanniner, noe eik, men ikke veldig utpreget, og vinen har god frukt utover. God sødme i frukten, fin tetthet og veldig godt konsentrert.

Produsent Cathiard, og det finnes 36 flasker på Vika. Dyr, men verdt pengene.

Chambolle-Musigny Veroilles 2010
(#3354, kr 434,90)

Lys rubinrød.

Litt skogaktig og kjølig aroma med masse røde bær. God og rik munnfølelse. Høy syre, deilig friskhet utover med lang ettersmak av lakris og røde bær.

God pris fra en av de flotteste og mest delikate Chambolle-vinmarkene.

Produsent Clair og det finnes 48 flasker på Vika. Godt kjøp. Kan lagres i ti til femten år.

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2010
(#3586, kr 663,70)

Lys rubinrød.

Middels kraftig duft av røde friske bær og lakrismus (ja, her kom den). Fersk, saftig og frisk en lang og fruktdrevet ettersmak. Høy syre og modne tanniner. Lekker. Mye bær og lakris i ettersmaken.

Produsent R. Chevillon. Dette er et godt kjøp som kan lagres de neste 15 årene.

Volnay 1er Cru Caillerets 2010
(#(#3990, kr 636,50)

Lys rubinrød. God duft av frisk rød bærfrukt og litt blomstertoner. Kjølig og god bærfrukt en rik og ren smak. Sterke, men veldig godt balanserte tanniner.

Høy syre, stor kropp og lang ettersmak av sødmerik røde bær.

En strålende vin som kan spares i kjelleren i et til to tiår.

Produsent er d`Angerville, og det finnes 60 flasker på Vika.

Beaune Clos des Ursules
(#2342, kr 482,50)

Lys rubinrød. Mye frisk rød bærfrukt i en intens og rik aroma.

Elegant og smaksrik, høy syre og stor på tannin, men svært fruktdrevet. Søtlig frukt utover i en frisk og saftig ettersmak.

Lagringssterke viner fra Jadot som det finnes 48 flasker av på Vika.

Beaune Greves Vigne de l'Enfant Jesus
(#3480, kr 677)

Lys rubinrød.

Kraftig aroma av røde friske bringebær. Stor konsentrasjon, mye deilig søt, ren og frisk rød bærfrukt i en lang ettersmak, velintegrerte og modne tanniner.

Et godt kjøp fra Bouchard Pere & Fils.

Se alle vinene som slippes 7, februar her!

Hele sortimentet med 550 varelinjer kommer på Vika i Oslo og en hel del på Valken i Bergen. Noe av utvalget slippes også på polene på CC-Vest i Oslo, Kvadrat i Stavanger, Hamar og i Sandefjord.

Kommentarer til denne saken