(SIDE2): Det har begynt å bli en stund siden brukte klær ble sett på som noe negativt. Faktisk, så heter det ikke «brukte klær» lenger - det heter enten vintage eller second hand.

Selv om ordet vintage nå til dags blir brukt om det meste, uansett om klærne er en eller to sesonger gamle, så er vintage-klær egentlig noe som stammer fra 1920 til 1970-tallet. I dag er vintage svært populær, og i noen tilfeller like dyrt som eksklusive designerplagg.

På den røde løperen her i Norge, er det alltid i alle fall to personer som hver gang forteller at de har på seg noe vintage.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Stylist og makeup-artist Marthe Kveli Valeberg åpnet i fjor butikken MagMaLou, som på kort tid har blitt populær blant både kjendiser og «vanlige» kvinner.

Konseptbutikken inneholder blant annet designerklær, vintage og second hand, og skjønnhet og styling.

Designerklær fra topp til tå er kjedelig
Valeberg mener vintageklær gir en unik mulighet til å skille seg ut.

- Vintage skaper et personlig preg på stilen, fordi du får plagg som er helt unike. I tillegg kan det være rimeligere å kjøpe vintage enn andre klær, og det er perfekt å mikse å matche med vintage, klær fra kjedebutikker og designerklær, da skaper du en stil som skiller seg ut. Jeg synes for eksempel det ser veldig kjedelig ut når man går i designerplagg fra A-Å, sier Valeberg til Side2.

Klærne i butikken håndplukkes av Marthe selv, og da er man i gode hender: Hun har nemlig stylet alt fra Märtha Louise, Vibeke Klementsen, Tone Damli, Mira Craig, Mariann Thomassen og Jenny Skavlan.

Klærne henter hun inn fra forskjellige steder. Hun handler mye når hun er ute og reiser, og i tillegg får hun plagg fra kjendiser som kanskje bare har brukt det en gang tidligere på den røde løperen.

Vintage-plaggene du burde satse på
- Når jeg plukker ut klær som jeg vil ha i butikken så plukker jeg mye etter personlige preferanser, men jeg kjenner jo kundene mine godt. Kjoler er alltid populære, og det er også veskene og fuskepelser. Fuskepelsene rekker jeg nesten ikke få inn før de går ut igjen, sier hun.

For deg som vil ut på vintage-shopping, så kan disse rådene være lure å ta med seg: kjoler, fuskepelser og vesker er klassiske plagg som sjeldent går av moten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Når du handler vesker er det en ting du må passe på, ifølge Marthe.

- Det er mange gode kopier som finnes der ute. Så om du kjøper en veske som ser ut som en Mulberry, så burde du sjekke at den faktisk er det. Det er jo kjipt å gå rundt og tro at du har en Mulberry, men så har du egentlig fått en kopi. Mange vintage-butikker kan ha kvitteringer på veskene, som kan vise at de er ekte, så det burde du spørre om å få se. Du burde også sjekke taggen, og studere logoen, sier hun.

Sjekk lukt
Når du kjøper klær bør du sjekke sømmer, kvaliteten på skinn, flekker - og ikke minst lukt!

- Det er ganske kjipt å gå rundt og lukte «loppis». Har plagget en vondt lukt kan det ikke garanteres at den lukten går bort. Det hjelper liksom ikke om kjoler er aldri så fin, om lukten ikke går bort.

I tillegg til at vintage og second hand regnes for å være trendy, og bidrar til en mer personlig stil, så har det også en annen positiv side.

- Det er et pluss med vintage at det er resirkulerbart. Det er veldig fint å kunne si at at en stor del av butikken min er miljøvennlig, sier Valeberg.