Etter en periode med mildere vær må vi igjen belage oss på kulde, ifølge statsmeteorolog ved det Meteorologiske Institutt, Magnus Ovhed.

– En bølge fra vest vil føre til kald luft og et lavtrykk over Sør-Norge som beveger seg østover. Det vil bli kaldere over hele landet, sier Ovhed til Nettavisen.

Den milde luften vil nå skiftes med kald luft, og kulden vil vedvare hele neste uke.

– Neste uke vil det bli vesentlig kaldere på lavlandet, særlig i sør og nord, sier statsmeteorologen.

I slutten av uka kan det bli et tosifret antall kuldegrader.

Været kan gi nye trafikkproblemer

Ovhed sier det intense lavtrykket som passerer natt til søndag kan føre til utfordringer i trafikken.

– Fjellovergangene kan få ganske dårlige forhold. Det kan fryse på og bli glatt på Østlandet, og veiene vil være avhengige av de lokale forholdene, sier han og legger til:

– Det trenger ikke nødvendigvis spille så stor rolle med tanke på at Vegvesenet er kjapt ute, men det kan bli glatte veier flere steder.

Han er klar på at bilistene bør ta nødvendige forhåndsregler før de legger ut på veiene.

– Man bør være forsiktig og sjekke værmeldingen før man setter seg i bilen, særlig hvis man skal til fjells eller høyere i terrenget, sier Ovhed.

– Kan vente store deler opphold

Etter en periode med mye nedbør kan vi forvente oss mer opphold kommende uke, men det vil også være muligheter for mindre mengder nedbør.

– På Vestlandet er det en periode med pålandsvind, så det er fare for at det vil komme noe nedbør. Det vil i så fall være mindre mengder og ikke langvarig, sier statsmeteorologen.

På Sør- og Østlandet vil man få store mengder nedbør natt til søndag, men fra mandag av er det meldt opphold. I Nord-Norge kan man vente seg en del byger.

– I Nord er det ventet en del byger, og om man er uheldig kan disse bygene være ganske kraftige. Man skal ikke se bort i fra at det kan komme noe nedbør på Østlandet i løpet av kommende uke, men man kan vente seg store deler opphold, melder Ovhed.

Meteorologisk Institutt varsler om kraftig snøfokk lørdag kveld til søndag morgen på fjellovergangene i Sør-Norge og fra Lofoten til Vest-Finnmark.

– Vær obs på utfordrende kjøreforhold og redusert sikt, skriver de på Twitter.