Det er høst og tradisjonen tro har NAF publisert sin halvårlige test av vinterdekk. Ifølge organisasjonen er det til dels store forskjeller mellom dekkene, spesielt fordi Norden gir helt unike utfordringer for produsentene.

- Kjøper du et billig dekk fra en produsent som egentlig ikke bryr seg om oss i Norden, risikerer du å få et dekk som er farlig dårlig i kritiske situasjoner, sier Rune Korsvoll, redaksjonssjef i NAF-bladet Motor i en pressemelding.

Ifølge NAF er det motstridende egenskaper et dekk skal ha når det gjelder sikkerhet på snø og is, opp mot utfordringene det er å kjøre på våt asfalt.

Les også: Du kan ikke stole på denne dekkmerkingen

- Snø og is er det vanskeligste underlaget og bør være det som teller mest ved valg av dekk. Det er snakk om sikkerhet. Dekkenes evne til å stoppe bilen raskest mulig og unngå å skli over i motgående kjørebane i en sving er avgjørende, sier Korsvoll.

Ifølge årets dekktest er det primært de store dekkprodusentene som kommer best ut. Førsteplassen blant piggdekkene er delt mellom Continental, Goodyear og Nokian - mens Nokian og Continental stikker av med høyest poengsum for piggfrie dekk.

Ifølge NAF er det likevel ikke nok å bare sjekke plasseringen når en skal velge dekk. Forskjellige dekk er gode på forskjellige ting, og en bør velge dekk ut fra det føre du pleier å ferdes på.

Slik skifter du dekk: Alt du trenger å vite om dekkskift

Les også: Slik gjør du bilen klar for vinteren

Piggdekkene

Piggfrie dekk