NAF og bladet Motor har gjennomført sin årlige test av vinterdekk, og det hele har kommet i grevens tid med tanke på snøkaoset som mange opplevde i helga.

Les også: - Nå er det livsfarlig på veiene

Testerne har tatt en nærmere titt på ti forskjellige varianter med pigger, samt ni varianter av den typen du slipper å betale avgift på for å kjøre i de store byene.

Og hovedkonklusjonen er at du langt på vei får det du betaler for: Det er premiumdekkene som kommer best ut.

NAF har rangert alle vinterdekkene, men oppfordrer folk samtidig til å tenke seg om hva slags føre de vanligvis kjører på.

- Hvilke egenskaper som er viktig, bestemmes av hvor man bor og ferdes med bilen. Derfor oppfordrer vi alle til å gå inn i deltestene for å finne de dekkene som passer best, sier Rune Korsvoll, redaksjonssjef i NAF-bladet Motor.

Topp tre piggdekk:

1. Continental Conti Ice Contact

Continental Ice Contact er vinneren blant piggdekkene med god margin. Er du på jakt etter et dekk som gir det beste grepet på is, er dette det riktige valget. Fabrikken har gjort forbedringer i dekket siden i fjor, noe som gjør at det også presterer meget godt på snø. Dekkets svakeste side er bremsing på våt asfalt, der det bare er middels. Dette er piggdekket som støyer minst, men det har høy rullemotstand.

2. Nokian Hakkapeliitta 7

Nokian Hakkapeliitta presterer nok en gang på toppnivå når underlaget er is og snø. Bremsestrekningen er kort, grepet under akselerasjon samt sidegrepet meget bra. Dermed gir det også en meget sikker kjørefølelse, selv om det bremser litt dårligere enn de beste på snø. På asfalt, inkludert bremsing på våt, er Nokian blant de svakere dekkene, men er piggdekket med lavest rullemotstand.

3. Bridgestone Noranza 2 Evo

Bridgestones piggdekk overbeviser i år som i fjor. Det er blant de aller beste når underlaget er is. Når både bremse- og sidegrepet er på topp, blir også kjørefølelsen sikker og god. Også på snø er bremsegrepet og framkommeligheten god, men sidegrepet svakere. På våt vei klarer ikke dekket å følge opp med like gode egenskaper. Ikke minst sidegrepet er dårligere. Dessuten støyer dekket mye.

Du kan se resultatene for alle piggdekk her.

Topp tre piggfritt

1. Michelin X-Ice XI2

Michelin har gjort en del forbedringer i årets utgave av X-Ice. I fjor var dekket middels på is, i år er det klart best av de piggfrie. Det bremser til og med bedre enn mange piggdekk på is. På snø er prestasjonene litt dårligere enn de beste piggfrie. På tørr asfalt er det meget godt å kjøre på. Michelin er i tillegg det mest støysvake dekket i testen. Et supert piggfritt dekk for harde, norske vinterforhold.

2. Nokian Hakkapeliitta R

Årsaken til at Nokian ikke går helt til topps er at det er litt svakere på is enn Michelin. Men prestasjonene er jevne, noe som gir en sikker kjørefølelse. På snø kjører dekket faktisk langt bedre enn mange piggdekk. På våt asfalt får Hakkapeliitta R middels karakterer, men det har den laveste rullemotstanden av alle. I praksis betyr det at du kan spare en del drivstoff med dette dekket.

3. Goodyear Ultra Grip Ice+

Også i år kommer Goodyear ut som ett av de beste piggfrie vinterdekkene. Ikke minst på snø er resultatene meget gode, både når det gjelder bremsing, framkommelighet og sidegrep. Dermed blir også kjørefølelsen meget god. Dekket oppfører seg også bra på is, men har litt for lang bremsestrekning og litt for dårlig sidegrep til å gå helt til topps. Ultra Grip er bra også på våt asfalt.

Du kan se resultatene for alle piggfrie dekk her.