Fra 1. november har du igjen mulighet til å ta på vinterdekk med pigg, selv om det ikke har kommet snø enda. Og med kuldegrader på nettene er det ikke utenkelig at det kan komme snø før den tid - også i lavlandet.

Dekk er noe som du bør kjøpe med jevne mellomrom, og i alle fall om mønsterdybden er mindre enn 3 millimeter på det dårligste.

Om du lurer på hvilket dekk du skal velge til vinteren, kan du sjekke NAFs store test her.

Men kjøp av nye vinterdekk handler ikke bare om å velge rett dekktype. Om du har omtanke for lommeboka kan det nemlig være svært mye penger å spare på å sjekke hvor du kan få dekkene billigst.

Enorme prisforskjeller
Nettstedet DinSide har gjennomført en prisundersøkelse på fem piggdekk og fem piggfrie dekk hos totalt 36 utsalgssteder rundt de største byene i Norge.

I pristesten avsløres det to ting:

1. Forskjellene i utvalg hos de forskjellige forhandlerne, og ikke minst det enorme utvalget av dekkdimensjoner, gjør at å lage en oversikt over de billigste og dyreste utsalgsstedene er nærmest umulig.

På de fem piggdekkene var det for eksempel fem forskjellige butikker som hadde de dyreste - og de billigste - dekkene. At du har hørt at en butikk er den billigste fra en bekjent, betyr med andre ord ikke at de er billigst på de dekkene du skal ha.

2. Det er til dels enorme prisforskjeller på de samme dekkene. Prisforskjellen på dekkene, inkludert montering og avbalansering, var opp til 89 prosent - og selv den laveste prisforskjellen var 33 prosent.

Prisforskjellen på 89 prosent - eller over 3500 kroner - var for øvrig på vinneren av NAFs testvinner: Nokian Hakkapeliitta 7.

Ta en ringerunde
Selv om prisforskjellene er store, er det ikke alle som har mulighet til å ta turen til landets billigste det for de forskjellige typene dekk. Til det er avstandene i Norge altfor store. Selv det å ta turen inn til en storby er uoverkommelig for svært mange i denne sammenhengen.

Det du derimot bør gjøre er å ta en ringerunde rundt til de lokale forhandlerne av dekk for å finne ut hvor mye de skal ha for dekkene du trenger til din bil. Husk alltid å spørre om pris inkludert montering, da dette kan være en vesentlig merutgift.

- Det er en jungel av forskjellige rabattordninger hos forhandlere, så jeg oppfordrer å forhøre deg om pris på minst tre forskjellige forhandlere før du handler, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF i en informasjonsvideo organisasjonen har lagt ut.

Alt handler ikke om pris
Men selv om det er viktig å finne ut hvor du kan få de billigste dekkene, så betyr ikke det at du skal gå for det billigste merket du finner.

- Ikke kjøp de billigste dekkene. Legg penger i det, med tanke på at på de dyreste dekkene ligger det mye forskning bak. Gode dekk er en billig livsforsikring, konkluderer Engebretsen.