Føler du deg utrygg på veien? Det har du god grunn til.
Selv om Nettavisen allerede for 12 dager advarte «Bytt dekk, her kommer snøen», så har dagens snøfall på Østlandet overrasket mange. I Oslo-området kunne man se flere febrilske bilister prøve seg snirklende ut på veien på sommerdekk i dag.
Blant annet ble Nettavisen tipset om en mann i Oslo som tydeligvis fant ut av at sommerdekk ikke egnet seg på vinterføre.
Her burde han bare ha parkert bilen. Den energien han bruker der, er skremmende
Så han tok like godt saken i egne hender og skuffet laaange hjulspor som passet hjulene, og håpet vel på at han ikke skulle skli ut av veien.
Ta teoriprøven: «Hvor er du lovpålagt å ha sikt når du kjører bil?» (20 % svarer feil)
Farlig
- Her burde han bare ha parkert bilen. Den energien han bruker der, er skremmende. Å kjøre på sommerdekk i slikt føre er lite trafikksikkert, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF Jan Ivar Engebretsen til Nettavisen.
Han undrer seg over om bilisten ikke har tenkt på hva som kan skje videre på veien, i for eksempel ved neste lyskryss.
- Kreative løsninger kan være trafikkfarlige. Hadde han vært skikkelig kreativ, så hadde han latt bilen være og tenkt ut andre transportmuligheter, sier Engebretsen med et smil.
Sommerdekk hele vinteren
- Vi har registrert at hver vinter så kjører skremmende mange nordmenn på sommerdekk hele vinteren, sier informasjonsdirektør i If Skadeforsikring Jack Frostad til Nettavisen.
Hele 17 prosent av personbilene med registrerte skader sist vinter kjørte på sommerdekk, og andelen har økt fra år til år.
- Andelen sommerdekk holder seg gjennom hele vinteren på et altfor høyt nivå, spesielt i Oslo-området. Vi klarer ikke å forstå at så mange velger å gamble slik, sier Frostad.
Han tror at de milde vintrene og bilister i lavlandet som ofte kjører kun på saltede veier kan være en av årsakene til folks slapphendte holdninger.
- Vi synes det grunn til å rope et kraftig varsko, og håper at politiet gjennomfører en strengere kontroll. Det er mange som balanserer på slakk line nå, sier Frostad.
Best og dårligst:Styr unna disse dekkene
Stor oversikt:Spar tusenvis på vinterdekk
Dårlig holdning
- Det er en dårlig holdning å reise av gårde på sommerdekk nå, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til Nettavisen.
Han vektlegger at faren for frontkollisjon øker betraktelig dersom man snirkler bilen ut på sommerdekk på slikt føre som er nå.
- På vei til jobb i dag så jeg selv en bilist foran meg som kjørte på sommerdekk. Vi kjørte ikke mer enn 4-5 km/t, og plutselig skled han sakte men sikkert ut i grøfta og ble stående. Det priset jeg meg lykkelig for, for han hadde ikke noe på veien å gjøre i dag, sier Engebretsen med et smil.
Han påpeker at enhver bilist er pliktig overfor veitrafikkloven å sikre bilen sin riktig på vinterføre.
Lang ventetid
Bilister som la om til vinterdekk i hu og hast i morgentimene var også et vanlig syn, og er du en av de som trenger hjelp for å legge om til vinterdekk må du beregne litt ventetid.
- Akkurat nå kan det være opptil 4-5 timers ventetid hos verkstedene dersom du ønsker å skifte hjul, sier Engebretsen.
Butikkansvarlig ved Dekksenteret g8 i Oslo, Jan Halvorsen, sier også til Nettavisen at i dag har det vært et spesielt trøkk med bilister som ønsker å sko bilen til vinterføret.
- Vi pleier å rekke å ta de fleste som ønsker det, men det er noe lenger ventetid nå. Vi har fått veldig mange henvendelser bare i dag, sier Halvorsen.
Han legger til at det vanligvis pleier å være langt større pågang dagen etter snøfallet.
- Den dagen det snør, er bilistene ofte litt overrasket og lar bilen stå. Så vi regner med at vi får langt flere henvendesler i morgen, sier Halvorsen.
Skifte hjul selv
Dersom du skal skifte hjul selv, er det visse saker man bør huske på.
- Er du usikker så tar du fram instruksjonsboka, her står alt godt forklart, sier Engebretsen.
Før man heiser opp bilen på jekken, må man huske å løsne hjulboltene.
I tillegg finnes det en god del vinterdekk som har piler på seg som viser hjulretningen.
- Det er viktig at man ikke monterer hjulene på feil side, for da vil ikke dekkmønsteret samsvare med de egenskapene de skal ha på veien, sier Engebretsen.
Man skal heller ikke trekke på hjulboltene for løst eller for hardt.
- Noen drar så hardt til at de hører et knirk, da har man dratt de litt for langt, sier Engebretsen.
Dette kan føre til at man strekker hjulboltene, og dette kan få alvorlige konsekvenser.
- Dette gjelder spesielt i påsken når folk overlesser bilen sin. Da kan hjulboltene knekke og hjulene falle av. Dette har vi sett flere eksempler på hvert år, sier Engebretsen.
Han understreker at man være våken og passe på at man skifter hjul riktig.
- Det handler om trafikksikkerhet, og at man ikke skal ta noen sjanser. Da bør du heller la bilen stå, sier Engebretsen.
Billigst er verst
Dersom du skal legge om til vinterdekk, bør du unngå de billigste variantene.
En dekktest som nylig ble utført av blant annet Motor viste nemlig at billigdekk fra Kina og Taiwan var testens verste.
Robert Collin i Aftonbladet hadde følgende å si: «Kinesiska skitdäcket Goodride och nästan lika dårliga Federal från Taiwan säljs på nätet av bland andra Dackonline».
Engebretsen i NAF understreker at de dyreste dekkene ofte har den mest omfattende forskningen i ryggen, og derfor gir også disse dekkene som regel best resultater.
En av testens beste vinterdekk var fra Nokian, Continental og Michelin.
LES MER:Styr unna disse vinterdekkene
Selv om disse topper listen, er det likevel viktig å huske på å velge riktig vinterdekk til det føret som du ferdes mest på. Dermed kan det hende at et dekk lenger ned på listen passer deg bedre.
Det siste fra Nettavisen Motor:
- Fikk lappen torsdag. Mistet den fredag.
- Nå skal du ikke bli lurt mer
- Fulgte GPS'en - kjørte i vannet
Vask hjulene og få garanti
Engebretsen anbefaler å vaske hjulene minst én gang i uken.
Årsaken er at saltet binder seg til partikler i luften og klister seg på dekkene. Dermed blir det som å kjøre på en glassflate dersom man glemmer å vaske dekkene ofte.
Dersom du setter bilen bort for hjulskift, bør du få med deg en garanti for at hjulboltene blir tiltrukket med riktig moment.
- Vi rykker ofte ut på grunn av at folk ikke får skrudd opp boltene på hjulet, uttalte Engebretsen tidligere til Nettavisen.
I tillegg bør man bruke hjulkapsler. Disse hjelper til at boltene unngår kontakt med salt og snø, og man forhindrer dermed at boltene ruster.
Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.