Gå til sidens hovedinnhold

Hvor lenge holder egentlig boksvinen?

Her er rådene for lagring og holdbarhet.

(SIDE2): Den populære boksvinen, kalt pappvin, treliter, dunk og bag-in-box (BIB), er kjærkomment å ta med seg på hytta eller stranda. Den er enkel å frakte med seg og den holder en stund, men hvem har vel ikke opplevd å fylle glasset med det som åpenbart er gammel vin fra BIB... Selv om jula varer helt til påske, gjør åpnede trelitere det samme?

Vi spurte Vinmonopolets eksperter om råd.

- Hvor lenge holder en boksvin etter åpning?

- Vårt råd er at en BiB holder seg i 6-8 uker etter åpning. Holdbarheten er avhengig av hvor gammel vinen er i utgangspunktet. Hvis vinen er merket med tappedato, velg den ferskeste. Dessuten har det mye å si hvordan vinen blir oppbevart. Jevn, kjølig temperatur er det beste for en BiB. En uåpnet BiB holder seg i cirka 12 måneder før den begynner å tape seg, sier varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, Anne Enggrav, til Side2.

- Rødvin tåler lang lagring bedre enn hvitvin. Grunnen til det er at tanninene i rødvinen er konserverende (antioksidant). Dette gjelder bare for vin som lagres i lang tid på flaske. BiB er ikke like lufttett som glassflasker, og lufteksponeringen gjør at BiB ikke er egnet til lagring av vin. Derfor vil både rød- og hvitvin ha den samme holdbarheten på BiB. Vin som lages for å tappes på BiB er i utgangspunktet ikke egnet for lagring, og har ikke de egenskapene som en vin som tåler lang lagring har, forklarer Enggrav.

Kjølig
Oppbevaring er selvsagt en nøkkelfaktor for å holde på kvaliteten på vin. Det aller lureste er å oppbevare treliteren med vin i kjølige omgivelser.

- Vin på boks er best å oppbevare i kjøleskapet. Da vil holdbarheten bli lenger. Det verste du kan gjøre er å oppbevare vinen for varmt. Det gjelder all vin, både flaske og boks. Hvis vinen blir oppbevart over 25° over lengre tid vil det ødelegge frukten i vinen. Å oppbevare vinen for kjølig er ikke like kritisk. Vin fryser ved rundt -5°. Den kan ikke fryse helt gjennom, men blir til en slags vinsørpe. En slik behandling av vinen er selvsagt ikke å anbefale. Den vil nok miste noen av nyansene sine, men det er ikke en tydelig forskjell på vinen.

- Ved å oppbevare vin rundt frysepunktet risikerer du at glassflasker kan sprekke, eller at korken blir presset ut og i noen tilfeller kan vinen skille ut vinstein. Det er helt ufarlige, men litt ubehagelige sandlignende krystaller. Som sagt, det beste er å oppbevare BiB-en i kjøleskap eller i et kjølig rom, forteller Enggrav.

Dårlig lukt og farge
Mange drikker gammel og litt sur vin uten at de er klar over det. Man trenger ikke være vinekspert for å sjekke om vinen har blitt redusert, og det finnes noen enkle måter å se og lukte det på.

- Det er mange måter at en vin kan være dårlig på. Det vanligste når det gjelder BiB er at vinen har fått for mye oksygeneksponering. Noen ganger kan du se det på fargen. Hvis vinen er blitt mer brun en blå eller rød, er det ikke noe godt tegn. Hvis den i tillegg lukter epleskrott, brun banan og neglelakk og ikke fersk eller tørket frukt, da har du å gjøre med en oksidert vin, sier Vinmonopolets varefaglige rådgiver.

- Hvis vinen er gammel merker du det på frukten. Den skal ikke virke sliten og uttørket med aromaer som minner om buljong eller vått løv. Det er ikke farlig å drikke gammel vin, og folk har forskjellig terskel å legge merke til disse tegnene. Det enkleste svaret på dette spørsmålet vil være at vinen er god så lenge du synes den er god, forklarer Enggrav.

BIB-en ble introdusert på det norske markedet i 1988, og ble raskt en storfavoritt blant norske vinkonsumenter. I dag finnes det om lag 500 typer boksvin og utgjør 54% av salget på polet viser ferske tall.

I påsken og ved juletider er salget av trelitere på sitt absolutt høyeste - les Side2s test av påskevinen her!

Les også:

Kommentarer til denne saken