22386960.jpg

SOGNDØL: Sogndal-trener Eirik Bakke råder over Obos-ligaens yngste spillergruppe. Nå har også sønnen på 16 tatt steget opp i A-stallen.
Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN.

Nettavisens tabelltips for OBOS-ligaen 2020:

Eirik Bakke ga klar Sogndal-beskjed i fjor: - Det er klart at det var litt sårt for en del
Tabelltips-intervjuet:

Få kjenner fotballen i Sogndal bedre enn Eirik Bakke. Han mener sentreringen i fotball-Norge gjør det vanskeligere for klubber som Sogndal å henge med i toppen.

av Mathias Eikenes Randen

Tabelltipset: 3. plass – Sogndal

(I fjor: 6. plass)

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Eirik Bakke?


- Det er et godt spørsmål. Vi har en veldig ung gjeng som spilte mye i fjor, og jeg føler at vi er litt underdogs. Et lag som har lyst til å være med å kjempe helt der oppe, men jeg er litt usikker på hvor vi står.

- Hvilken spiller fra ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år - og hvorfor?


- Vi har mange spennende unggutter. Sivert Mannsverk er kanskje det største talentet på papiret, men vi får se når sesongen begynner. Vi har en veldig spennende gjeng på gang, så vi får se. Jeg skal ikke legge så stort press på dem, jeg tror vi er best når vi slår nedenfra og det føler jeg vi gjør nå. Vi er ikke blant de tre-fire største favorittene, og det tror jeg kan passe oss bra.

- Hvilke lag tror du rykker opp fra Obos i år, og hvorfor?


- Vi får se. Lillestrøm og Tromsø er de store favorittene, og så er det en gjeng bak der. Ranheim ender nok sitter der oppe, sammen med Kongsvinger og KFUM. Det er mange rundt der, kanskje kan Sogndal blande seg inn der. Det er en fin gruppe bak de to store favorittene.

- Hvilke lag vil slite i bunnen?


- Det er alltid vanskelig å si. I fjor så vi at et av de nyopprykkede lagene plutselig endte på kvalik, så jeg velger å ikke si alt for mye om lagene der nede. De har jeg respekt for. Det blir nok et bikkjeslagsmål akkurat som i fjor.

- Hvilken spiller tror du kommer til å bli Obos-ligaens store profil - og hvorfor?


- De andre lagene har jeg ikke så god kontroll på. Keeperen vår Renze Fij var den beste keeperen i Obos-ligaen i fjor, og jeg håper at han kan bli den beste keeperen i år også.

- Hvilken trener i Obos har du størst sans for?


- Jeg har god dialog med alle, så jeg har egentlig ikke noen formening om det der. Det er ingen spesielle for meg. Jeg har møtt Geir Bakke de gange vi har spilt mot Sarpsborg, og han er en likandes kar.

- Hva er den største grunnen til at folk bør se på Obos-ligaen i år?


- Det blir en spesiell sesong med mange kamper på kort tid, og mange poeng å spille om. Det er noe som trigger meg i alle fall, og noe jeg er vant med fra England. Det blir en intensiv og spennende høst, og jeg tror produktet kan bli enda bedre. Du må ikke vente to-tre uker mellom hjemmekampene. Så håper vi selvsagt at publikum kommer tilbake slik at vi får enda mer trøkk rundt kampene. I tillegg er det mange spennende unggutter rundt omkring i Obos-ligaen.

- Hvilken bortebane i Norge liker du best - og hvorfor?


- Det er Sogndal og Brann som gjelder for meg. Derfor sier jeg Brann Stadion.

- Hvis du må trekke frem ett talent i Obos du har stor tro på og hvorfor, hvem velger du? (kan både være fra egen klubb eller ikke)


- Sivert Mannsverk er vel det største talentet i Obos-ligaen. Han har nettopp blitt 18, og vi forventer mye av ham.

- Hva er det beste og verste med å være trener i Obos-ligaen?


- Det beste med å være trener i Obos-ligaen er at du reiser mye rundt på en del arenaer og møter folk du ikke møter til vanlig. Mange hyggelige folk og dugnadsfolk. Det er en utrolig gjestfrihet på mindre steder der det er litt mindre kår. Det er kanskje det mest positive, at du er rundt på grasrota mye mer enn du er i Eliteserien. Vi i Sogndal er små selv, og har alltid vært det.

- Det verste med å være trener i Obos-ligaen er vanskeligere å svare på. Det er vel at vi ikke er i Eliteserien, det er der alle vil være. Vi har en drøm om å komme tilbake, og det er det vi jobber mot. I Sogndal må vi reise mye, og det blir lange turer. Vi har mindre reisebudsjett, så reiseveien blir lengre sånn sett. Det er egentlig ikke noe stort problem, og jeg prøver stort sett å se det positive i det vi skal inn i.

- Mot slutten av fjorårssesongen uttrykte du frustrasjon over manglende interesse rundt Sogndal, og du sa du skulle ta en vurdering på om du ville fortsette som trener for laget etter sesongen. Hvorfor bestemte du deg for å fortsette?


- Det var litt frustrasjon, jeg ville gi litt beskjed. Vi bor tett og det kan bli mye sutring. Dere som bor utenfor ser Sogndal på en helt annen måte enn vi som bor her. Vi må ta blikket litt utenfor broen og inn, og se hvor bra det vi holder på med egentlig er. Nå er vi i gang med å bygge noe nytt, en slags re-start. Vi ble juniormestere i fjor, og skandinaviske mestere i 2018. Flere av de spillerne er i troppen i dag, og det som gjøres her er veldig bra. Vi må bygge oppunder spillerne slik at vi får enda mer støtte, det var vel egentlig det jeg ville frem til.

- Folk må komme seg ut av godstolen og inn på Fosshaugane Campus, samt ikke ta for gitt at Sogndal er i toppen av norsk fotball. Det er farlig. Vi må alle stå på for at vi skal ha et fotballag her, og det var litt det jeg mente. Det er klart at det var litt sårt for en del, men jeg tror vi hadde godt av det. Når jeg sa at jeg vurderte å gå, så var det nok litt i kampens hete. Jeg har fortsatt to år igjen av kontrakten min, og den skal jeg fullføre.

- Du kjenner fotballen i Sogndal bedre enn de fleste. Hvordan har det seg at et så lite tettsted har klart å være en del av toppfotballen i Norge over så lang tid?


- Det er et bygdesamfunn som har hatt toppfotball innad i kulturen. Det er gode folk som har drevet klubben i mange år, både faren min Svein Bakke og Rolf Navarsete. De har vært flinke og tøffe i prioriteringene. Vi har gode folk rundt oss og lojale sponsorer som alltid støtter klubben. Det ligger mye i de som jobber i klubben, og som vet hva toppfotballen handler om. Prioriteringer vedrørende om du skal være med der oppe eller ikke.

- Vi vet det krever mye, men det ligger i sjela her at vi skal være offensive fordi vi bor der vi bor. Det er alltid vanskeligere i Sogndal enn i Oslo, så vi må nok lokke med litt gratis syltetøy fra Lerum.

- Er det vanskeligere å henge med i toppfotballen i 2020, kontra hva det var for 10-20 år siden?


- De siste ti årene har vi hatt veldig gode resultater historisk sett. Jeg sier alltid at presset på unge spillere i Sogndal er mye tøffere enn andre plasser, fordi vi bor så tett. Kravene blir større sosialt, og ting blir mye mer sentrert i Oslo og rundt i de store byene. Vi føler at det blir tøffere og tøffere å være med i Eliteserien for vår del.

- I Obos-ligaen kjemper vi oppe hele tiden, men det blir nok tøffere med årene å komme seg opp igjen. Det handler om å se mulighetene og være gode på spillerlogistisk. Det er der nøkkelen ligger i Sogndal i alle fall, vi må treffe med de spillerne vi henter. Vi har det yngste laget i Obos-ligaen og henter ofte unge spillere fra 16-25 år. Det er der nisjen vår ligger, og der vi må være best i Norge. Vi må hente unge spillere som vi kan utvikle og selge videre, men som også gjør jobben slik at vi kan komme tilbake til Eliteserien.

- Jeg ser at sønnen din på 16 er med og trener med A-laget til Sogndal. Hvordan er det å ha sønnen sin i stallen?


- Johan er med oss en del, og Sogndal 2 hvor han nok skal være mest. Det er moro å se at han liker og være med, og at han har lyst til å satse på fotball. Det ligger litt i genene, både faren min og jeg var fotballspillere. Han vil mye, og ønsker å komme seg opp og frem. Han må ta vare på mulighetene sånn som vi har gjort. Som far gleder det meg å se at han trives med fotballen, har lyst til å satse på det, og at han tar nye steg. Han behandles som alle andre på feltet og det vet han. Vi håper vi får opp flere Sogndøler, og han er en sånn. Jeg håper at han med tid og stunder kan ta steget, men vi får gi det litt tid.

Nettavisens tabelltips

for OBOS-ligaen 2020

1. Lillestrøm

16. Øygarden

15. Raufoss

8. KFUM

13. Grorud

4. Tromsø

11. Strømmen

9. Jerv

5. Kongsvinger

10. HamKam

2. Ranheim

14. Stjørdals-Blink

7. Ull/Kisa

12. Åsane

3. Sogndal

6. Sandnes Ulf

FORRIGE

2. Ranheim

NESTE

4. Tromsø