22592532.jpg

Steffen Landro har byttet ut Nest-Sotra med Sandnes Ulf før denne sesongen. Nå bor han i samme by som en av Norges mest kjente trenere. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Nettavisens tabelltips for OBOS-ligaen 2020:

Det Gjert Ingebrigtsen har gjort forbløffer en av norsk fotballs mest lovende trenere: - En galskap jeg kjenner meg igjen i

Steffen Landro vil ta Sandnes Ulf til Eliteserien innen to år. Til det ser han til Gjert Ingebrigtsen for inspirasjon til å lykkes.

av Stian André de Wahl

Tabelltipset: 6. plass – Sandnes Ulf

(I fjor: 9. plass)

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Steffen Landro?


- Vi skal få inn en ny spillestil og en ny måte å trene på. Vi er unge og ambisiøse og håper å kjempe om kvalik til opprykk. Det er realistisk tenker jeg selv om det er noen år siden Sandnes endte der sist. Jeg tror vi kommer til å utvikle oss såpass mye gjennom året at vi har gode muligheter til å havne det oppe til slutt

- Hvilken spiller fra ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år - og hvorfor?


- Ja, der vil jeg si det er flere. Kent Håvard Eriksen har vært en av de bedre spillerne i OBOS-ligaen over mange år. Så har vi hentet inn Jostein Ekeland fra Viking som jeg har veldig store forventninger til.

- Hvis du må trekke frem ett talent i Obos du har stor tro på og hvorfor, hvem velger du?


- Det er alltid mange unggutter som potensielt kan bli veldig bra. Markus Solbakken i Ham-Kam vil jeg nevne. Det er bare et tidsspørsmål før han går enten opp eller ut.

- Hvilken spiller tror du kommer til å bli Obos-ligaens store profil - og hvorfor?


- Det er en profilsterk liga i år så det er flere. Om han spiller der i år så vil jeg si Ifeanyi Matthew hos Lillestrøm. Han må være en av de beste spillerne som sikkert noensinne har spilt i OBOS-ligaen. Thomas Lehne Olsen kunne ha spilt på de aller fleste lagene i Norge sammen med Arnor Smarason. Simen Wangberg er en av de beste stopperne i Norge og nå spiller han på nivå to. Det er de som utpreger seg mest.

- Hvilke lag tror du rykker opp fra Obos år, og hvorfor?


- Det vil være en skandale om ikke Lillestrøm rykker opp. Den er jo ganske klar, så tror jeg at på grunn av slik serien blir med tette kamper og lite restitusjon, så tror jeg at trønderfotballen kommer bra ut. Der har de en innøvd spillestil som alle kan og har gjort det i 20 år. Så jeg tror Ranheim tar plass nummer to.

- Hvilke lag vil slite i bunnen?


- Jeg tror Raufoss får det ekstremt tøft. Om du avslutter året før tøft, så er det ofte begynnelsen på noe. De var svake siste halvdel i fjor så de tror jeg får det tøft. Grorud kan også få det samme i likhet med Ham-Kam, selv om Espen Olsen er en av de sterkeste trenerne i serien. Siden de satset såpass tungt i fjor og skuffet da så tror jeg det blir tøft selv for en mann som Olsen.

- Hvis du ikke kan velge egen trener, hvilken trener i Obos har du størst sans for?


- Det er en trenersterk serie. Geir Bakke i LSK har jeg fulgt i mange år, han er veldig flink. Det er stort potensial Nesselquist i Strømmen. Jeg synes også at Espen Olsen var en av de sterkeste sist han var i bransjen. Det er de jeg synes utpeker seg.

- Hva er den største grunnen til at folk bør se på Obos-ligaen i år?


- Det er fordi det må være den største kokos-ligaen i verden. Det er helt fantastisk. LSK skal jo vinne 30 strake kamper, Ranheim skal rett opp, Tromsø skal vinne alle kamper de spiller, Ull Kisa går hvert år ut og skal sikre seg topp to, det samme skal Kongsvinger. Sogndal synes kvalik er enkelt, Ham Kam har krav om kvalik og det samme sier Jerv. Hver gang Åsane er oppe i OBOS-ligaen skal de inn i topp seks. Alle som rykker opp fra 2. divisjon tar høyde for at de blir årets overraskelse. Vi er i en serie der vi har 12-13 lag som blir utrolig skuffet om de ikke havner topp seks, og seks-syv av dem skal beint opp. Vi er i en serie der det er veldig enkelt å bli ekstremt skuffet. Mange går så høyt ut, men noen må bli 9-10-11 og til og med nummer 16.

22592533.jpg

OFFENSIV: Steffen Landro. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

- Hva er det beste og verste med å spille i Obos-ligaen?


- Helt ærlig så har jeg ikke så mye der. Jeg nyter kontrastene vi har fra LSK til Sandnes Ulf til Øygarden og Grorud. Du skal en helg spille på en av Norges fineste stadioner til den neste på et som knapt holder 4. divisjon. Det tar jeg med stor sjarm, men det kan være tøft for spillerne.

- Hvilken bortebane i Norge liker du best - og hvorfor?


- Nå må det bli Ågotnes gress. Der har jeg en ganske god statistikk. Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake dit med Sandnes.

- Du har tidligere uttalt at du er en krevende trener på en positiv måte og at det ikke skal være behagelig å ha deg som trener. Hvordan er din tankegang?


- Det handler om at jeg ser meg selv i speilet først og sørger for at jeg jobber hardest. Så ønsker jeg å jobbe med folk som vil følge mitt tempo. Jeg ønsker å ha spillere under meg som er ekstremt opptatt av utvikling og som er ekstremt dedikert. Det er nøkkelord spesielt i OBOS-ligaen der du er veldig nære toppfotball og de spillerne som tjener store penger på de store stadionene, men fremdeles et lite stykke ifra. Jeg er veldig tydelig på hva jeg ser etter og ønsker av spillerne. Også er det ganske rettferdig at jeg stiller de kravene jeg har under meg når jeg er trener for et lag. De som ikke har samme ambisjoner eller sult kan spille for andre lag, uten jeg har noe dårlig feeling for dem. Jeg har ikke noe imot at folk ikke putter like mye i potten som meg, men jeg ønsker ikke at de da skal være en del av mitt lag.

- Er det en bevisst strategi å hente unge spillere som du kan forme?


- Ja, veldig. Som sagt så må jeg ha inn sultne spillere som er utviklingsspillere. Det er alltid en grundig sjekk på hvilken type vi får inn. Det er det gøyeste å jobbe med. Hvor de står per dags dato er jeg ikke like opptatt av, men hvor vi kan bringe de og hvor langt kan vi få de. Sånn har jeg jobbet hvert år. På lagene mine i Nest-Sotra de siste to årene så sendte vi vel elleve spillere til øverste nivå.

- Det er en ganske enkel sak å ta stegene om du legger inn nok timer. Det handler om å legge inn flere timer enn de spillerne du trener med og mot. Potensielt flere timer enn det nivået du skal opp til senere.

- Du er tydelig på at fotballen er i underholdningsbransjen. Synes du det er mangelvare at folk byr på seg selv i norsk fotball?


- I OBOS-ligaen er det faktisk en del trenere som har litt selvtillit og skiller seg ut. Det er en del som vil opp og frem. Det står ikke på at folk er offensive. Her er det jo som jeg sa tidligere 12 lag som skal havne på minimum kvalik. I Eliteserien er det jo stikk motsatt. Der vil jo alle bare sende gullet til Molde og Rosenborg før de har startet for å unngå å få noe press på seg.

- Om man taper så er man kjapt ute og skriker på at de og de har mer penger. Man er ofte tøff før det starter, men når det er igang er tonen annerledes. Jeg synes utviklingen de siste årene er yngre spillere som har tatt steget og viser seg å være gode spillere. Det er mye mer spillende enn tidligere. Det kan til tider fremstå som mer underholdende og lag går ikke utpå for å ødelegge fra start av lenger. Jeg mener at det må underholdes.

- Vi er ikke et så lite land at vi her må være venner med alle. At man skal skaffe seg kompiser i alle Norges deler og ikke tør å si hva de mener om andre lag. Det er ingen som tør å fyre noe særlig opp og det synes jeg er en viktig del. Vi er tross alt konkurrenter og jeg har opplevd at folk synes det er morsommere hvis man skaper seg litt fiender og konkurrerer hardt på banen.

- Du har snakket om at Gjert Ingebrigtsen er et forbilde for deg. Har du snakket med han etter du flyttet til Sandnes?


- Jeg har ennå ikke fått snakket med ham, men jeg har jo fra og med denne vinteren jobbet med samme fysiske trener som brødrene Ingebrigtsen. For meg handler det om at han virker som en fyr som går ekstremt langt for seg og sine. En fyr som jobber døgnet rundt og har en galskap som jeg kjenner meg igjen i. Jeg ser opp til alle som får så store resultater som han har klart. Han har fått frem tre unger som ingen trodde var mulig, så det synes jeg er kult. Jeg kjenner meg igjen i å være minst og det laget som alle trodde var sjanseløse, så jobber man knallhardt og viser alle at man går foran med bare hardt arbeid.

- Man trenger ikke bo på 3000 meter høyde for å løpe og det samme gjelder fotball. Du trenger ikke ha det fineste anlegger og tjene mest penger hvis du bare har innsatsen og mentaliteten. Da kommer man ekstremt langt og det er det jeg har sett at han har gjort. For det skal jo ikke være mulig at tre brødre som bor i Sandnes konkurrerer mot folk fra Kenya som bor i høyden 24/7 i 365 dager av året.

- Hva er ditt langsiktige mål med Sandnes Ulf?


- Mitt overordnede mål er at vi innen to år skal klare opprykk. Vi ønsker å gi oss selv en sjanse dette året. Om det blir for tidlig i år så er det neste år vi satser på. Konseptet kan kanskje ta litt tid, men jeg har veldig tro på.

Nettavisens tabelltips

for OBOS-ligaen 2020

1. Lillestrøm

16. Øygarden

15. Raufoss

8. KFUM

13. Grorud

4. Tromsø

11. Strømmen

9. Jerv

5. Kongsvinger

10. HamKam

2. Ranheim

14. Stjørdals-Blink

7. Ull/Kisa

12. Åsane

3. Sogndal

6. Sandnes Ulf

FORRIGE

5. Kongsvinger

NESTE

7. Ull/Kisa