21988775.jpg

OBOS-PRIFIL: Stian Sortevik. Foto: Bildbyrån (Vegard Wivestad Grøtt)

Nettavisens tabelltips for OBOS-ligaen 2020:

Tidenes KFUM-spiller glemmer ikke det Solskjær sa: - Han kan bare ringe meg

Daværende Molde-sjef Ole Gunnar Solskjær lot seg imponere av Kåffa-kapteinen i 2017. Nå er han utnevnt til tidenes største spiller i Oslo-klubben.

av Jonas Giæver

Tabelltipset: 8. plass – KFUM

(I fjor: 4. plass)

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Stian Sortevik?


- Jeg tror det blir veldig bra! Vi hadde en god sesong i fjor, og det kan bli vanskelig å følge opp, men vi har en tropp med muligheter til det. Vi har beholdt mange, men fått inn nye spillere som virker sultne på å levere. Det er en fin miks av nytt og gammel daukjøtt!

- Hvilken spiller fra ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år - og hvorfor?


- Det er flere å velge mellom, altså, Jeg går for Robin Rasch, for han er veldig viktig for oss. Han setter tempo i vårt spill, og er viktig for hvordan vi spiller vårt spill. Han var veldig god i fjor, og jeg er sikker på at han kan ta enda noen flere steg i år. Jeg synes det er rart hvis ikke større klubber begynner å se på ham, selv om jeg håper vi får beholde ham. Han er stødig med ball, har blikk for spillet og har en fin fot. Han er flink til å lese tempoet, han kan roe ned og å få farten i ballen når det trengs. Han er veldig viktig for rytmen i spillet vårt, og har høy presisjon.

- Hvilke lag tror du rykker opp og ned fra Obos i år, og hvorfor?


- Da må jeg tenke litt ... jeg tror Lillestrøm rykker opp. De har såpass godt lag, spillere, økonomi og profesjonalitet. De har liksom alt. De har den nødvendige pakka. Så håper jeg at vi kan gjøre det bedre enn i fjor, og melde oss på i topp to. Da skal en del klaffe. Vi skal ha flyt, og de fleste må levere på det ypperste. Det er ikke lett, men det er mulig fordi ligaen er så jevn. Vi må ikke tro at vi er bedre enn vi er. Hvis vi er skjerpa og på topp så kan vi være med der oppe og gjøre det det enda bedre enn i fjor. Selvfølgelig er nok Tromsø der oppe de også, selv om jeg ikke kjenner laget deres så godt. OBOS-ligaen er vanskelig å spå. Formen på det gitte tidspunktet av året vil ha mye si, og da er det også vanskelig å komme med spådommer.

- Nedrykk er enda vanskeligere. Uten at jeg kjenner Grorud, så kan det være de mangler rutinen til å vippe kamper i sitt favør. De har nok kvalitetene, men det kommer an på kynismen og klokskapen. De kan fort slite. Etter det er det litt vrient, det er ingen jeg kommer på her i farta. Det kommer alltid noen overraskelser også. Strømmen var jo der nede i fjor, men i treningskamp mot oss vise de at de er kapable til å holde seg. Spør meg til sommeren!

- Hvilken spiller tror du kommer til å bli Obos-ligaens store profil - og hvorfor?


- Jeg ser generelt svært lite fotball, altså. Sportslig eller generelt? For den første som poppa opp her var Melgalvis i Lillestrøm, han ble jo en grei profil av den flagg-situasjonen på Intility mot Vålerenga i fjor. Jeg ser så lite på fotball, men det er nok en fare for at det blir en fra Lillestrøm. Det blir fort en målscorer derfra, men det kan jo komme en overraskelse? Helt ærlig, det er ingen som popper opp i hodet her.

- Hvis du ikke kan velge egen trener, hvilken trener i Obos har du størst sans for?


- Jeg har hatt Geir Bakke litt i Stabæk, og han trente meg på Wang. Jeg kjenner han litt, og synes han er en ålreit type. Faglig er han flink, selv om jeg ikke har hatt han kjempemye. Jeg tar ham, for det er han jeg kjenner best foruten min egen Jørgen Isnes.

24296164.jpg

OBOS-ATTRAKSJON: KFUM er blitt kjent for sin morsomme spillestil. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Hvis du må trekke frem ett talent i Obos du har stor tro på og hvorfor, hvem velger du? (kan både være fra egen klubb eller ikke)


- Tore Sørås er dessverre ute med skade denne sesongen i vår klubb, og han tror jeg kommer til å bli veldig bra. Det er synd at han er skadet nå. Vi har et brødrepar som er spennende i Juba og Yannis Moula. Jeg kan ikke trekke frem en av dem, for da blir det bråk! Begge har veldig fine kvaliteter ved seg offensivt, gode én-mot-én, og er gjennombruddssterke. Begge har fin skudd, og det er mye kraft i spesielt Juba. Begge de to kan bli spennende å følge hvis de knekker noen koder.

- Hva er det beste og verste med å spille i Obos-ligaen?


- OBOS har vært kjent for primitiv fotball, men de siste årene har jo lag begynt å spille mer, men på høsten kommer det verste frem hos mange. Det er overhode ikke like ille, men det er en del knokler og kropp. Det er kjappere i Eliteserien, kanskje? Det beste er å møte de stakkars lagene som har rykket ned fra Eliteserien på deres egne stadioner. Lillestrøm, Start og Aalesund har jo litt Eliteserie-følelse over seg. Det er fine stadioner og en morsom ramme rundt de kampene. De kampene er alltid morsomme å spille.

- Det verste med OBOS-ligaen blir nok knokkelfotballen som spilles utover høsten. Kynismen blomstrer nok både i Eliteserien og i OBOS-ligaen, så det verste er nok de siste månedene. Når lag legger seg bak og det slås langt. Da er det ikke så kult.

- Hva er den største grunnen til at folk bør se på Obos-ligaen i år?


- Jeg synes at OBOS-lagene har blitt mer spillende, så det er kanskje verdt å se de første 25 rundene for da er fotballen ganske fin. De siste fem serierundene er det ofte mye spenning, så da bør man uansett bli værende. Selv om andre synes OBOS-ligaen kan være fysisk og mye basert på dødballer. Det har endret seg. Man kan si at flere er påvirket av Barcelona-stilen, og det tror jeg faktisk at mange har blitt. Mange vil spille fotball, så man får se litt morsom fotball. Folk ser at visse lag i OBOS-ligaen tør å spille mer fotball enn de i Eliteserien, fordi treneren har kanskje ikke kniven like mye på strupen. Man er mer tro mot eget spill, og da er det en del lag som spiller god fotball.

- I fjor ble det kvartfinale i cupen og kvalik til spill i Eliteserien. Du ble den store helten i cupen mot Tromsdalen med to scoringer. I tillegg til å komme på årets lag i OBOS-ligaen. Hvordan var det?


- Vi var nyopprykka så vi hadde ingen forventninger om at sesongen skulle gå slik, spesielt ikke blant andre. Vi visste hva som bodde i laget, og hva vi kunne levere. Det var mange som presterte mot sitt aller beste, og du ser jo at vi har mistet spillere av den grunn. Lars Olden Larsen gikk til Mjøndalen, Moses Mawa er i Strømsgodset og Olav Øby er i Kristiansund. Det var en god sesong, men ikke helt overraskende for oss. Stabiliteten var der, og vi holdt den gjennom hele sesongen. For min egen del så var det en god sesong, men det er lettere når laget man spiller på gjør det så bra.

- Sesongen var uansett veldig morsom. Vi kom dit fordi klubben er blitt så mye mer profesjonell. Vi er ikke fulltidsspillere, men klubben har lagt veldig til rette, og driver mer profesjonelt. Da er vi inne på detaljer som mat, trening og generelt treningsarbeid, vi har videoanalyse. Jeg har vært i klubben siden jeg var seks, med unntak av noen stopp i Hønefoss og Stabæk, så det har vært en kjempeutvikling her. Det har gjort at vi kan ligge i toppen av OBOS-ligaen dersom ting klaffer. Det er nok grunnen til at det gikk så bra som i fjor, samtidig som vi har en dedikert trener.

- Du ble i september 2019 kåret til tidenes KFUM Oslo-spiller. Hvordan er det å være klubbens største spiller gjennom historien, mens du fortsatt spiller for dem?


- Det var veldig gøy å få den utmerkelsen. Det har vært, og er mange gode spillere i Kåffa. Tidenes spiller .. altså, det føles jo litt uvirkelig. Det å ha en tittel som tidenes et eller annet ... nei, det var utrolig moro å få den utmerkelsen. Den står veldig høyt hos meg.

- I 2017 scoret du et vanvittig mål for Kåffa mot Molde i cupen. Såpass bra at Ole Gunnar Solskjær selv hyllet scoringen din. Hvordan var det?


- Det var utrolig gøy da den gikk inn. Det er det fineste målet jeg har scoret, og når det kommer i cupen mot Molde så er det selvsagt utrolig gøy. Solskjær kom bort etter kampen og skrøt av målet, og spillet mitt generelt. Det gjør det ikke noe mindre gøy at han er Manchester United-trener nå. Jeg fikk en klapp på skulderen og skryt, så det var moro. Det er ekstra stas at han er der han er nå. Jeg skulle gjerne vært i Manchester United jeg også, men jeg koser meg i Kåffa! Men han får ringe, dersom han ser behovet for noen slike lekkerbiskener i Manchester også!

- Det er flere som mener, og har ment at du er for god for nivået, og lett kunne ha spilt i Eliteserien. Er det noe du noen gang har tenkt over?


- Ikke så veldig mye de siste årene, men det var en periode der jeg ville bli spiller i Eliteserien, og kanskje nå enda lengre. I Hønefoss var jeg en halv sesong, og i Stabæk klarte jeg ikke å levere det jeg hadde. Jeg var tre i tre sesonger og lærte mye, men fikk ikke ut potensialet mitt. Det var like mye min skyld som deres skyld. Da jeg kom tilbake til Kåffa, så hadde jeg tatt et valg at jeg ville studere og ha det gøy med fotballen ved siden av. Jeg skulle ønske jeg hadde en karriere på et enda høyere nivå, men jeg er ikke bitter eller tenker så mye over det. Man drømmer jo om å få seg en større karriere til og med når man er i midten av 20-årene, men da jeg kom tilbake til Kåffa i 2015, så tok jeg valget om å legge det litt til side.

- Samtidig så trener jeg nesten like mye her, og dette angrer jeg overhodet ikke på. Spesielt med den oppturen vi har hatt sportslig, så har det vært moro. Vi rykka opp i første året mitt, men er tilbake nå. Fjoråret var en slags topp. Selv om det har vært å et lavere nivå, så har det vært et eventyr for meg og moderklubben. Kanskje jeg kunne vært i en klubb i Eliteserien, men da hadde jeg ikke fått oppleve dette. Jeg føler jeg er god nok for Eliteserien, men det er ikke noe mål i min alder. Jeg har det veldig bra i KFUM.

- Hvordan kombinerer du jobben som interiørarkitekt med det å spille i OBOS-ligaen?


- Jeg har ikke gjort det så lenge, jeg startet i jobben i november. Jeg jobber litt mindre enn hundre prosent for å få det til å gå. Fotballen og jobben har vært greie for å legge til rette. De gir og tar litt, og da går det greit. Med to barn nå, så blir det uansett mye. Så vi får se hvor lenge det går. Det hadde aldri gått uten en grei samboer, hun tar seg av mye på hjemmebane, og hun jobber jo hundre prosent selv. Jeg håper vi får det til så lenge som mulig, jeg synes det er utrolig gøy å spille fotball. Det er mye, vi får se hvor lenge det går. Jeg fikk det til da jeg studerte, og vet hva det innebærer, men på et tidspunkt må jeg velge en av delene. Nå er det sikkert ikke så lenge til jeg legger opp uansett.

Nettavisens tabelltips

for OBOS-ligaen 2020

1. Lillestrøm

16. Øygarden

15. Raufoss

8. KFUM

13. Grorud

4. Tromsø

11. Strømmen

9. Jerv

5. Kongsvinger

10. HamKam

2. Ranheim

14. Stjørdals-Blink

7. Ull/Kisa

12. Åsane

3. Sogndal

6. Sandnes Ulf

FORRIGE

7. Ull/Kisa

NESTE

9. Jerv