22321399.jpg

RUTINERT: Arne Sandstø har lang fartstid som trener i norsk fotball. Nå tar han fatt på sin femte sesong som Jerv-trener. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Nettavisens tabelltips for OBOS-ligaen 2020:

Sandstø ber nordmenn velge norsk fotball foran engelsk: - 100 ganger bedre å følge et lag man har et nærmere forhold til

Arne Sandstø er offensiv før årets OBOS-sesong. Han tror årets Lillestrøm-utgave fort kan bli det beste laget OBOS-ligaen har sett de siste ti årene.

av Mathias Eikenes Randen

Tabelltipset: 9. plass – Jerv

(I fjor: 12. plass)

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Arne Sandstø?


- Hadde det vært normal terminliste så ville vi nok kjempet i kvalik-land. Topp seks.


- Hvilken spiller fra ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år - og hvorfor?


- Vi har en spiller på lån fra FC Midtjylland som heter Michael Baidoo. Han er en meget habil spiller, som har et veldig stort potensial. Det er en spiller det verdt å følge hos oss.


- Hvilke lag tror du rykker opp fra OBOS i år, og hvorfor?


- Av det vi har sett i vinter så virker Lillestrøm og Tromsø som to veldig klare kandidater til de to plassene som gir direkte opprykk.


- Hvilke lag vil slite i bunnen?


- Nå har det blitt en spesiell situasjon, så det virker som at de mindre lagene blir mer straffet treningsmessig enn de litt større og mer profilerte lagene når det gjelder det å kunne gjennomføre god kvalitetstrening før man setter sesongen i gang. Jeg tror derfor at de nyopprykkede lagene, Stjørdals-Blink, Åsane og Grorud, kommer til å få et tyngre år enn ved en vanlig sesong.

- Som du har vært inne på har Korona-krisen gjort at 2020-sesongen blir svært annerledes. Hvordan har du som trener håndtert situasjonen overfor spillergruppen din?


- Vi har håndtert det bra som helhet, både som klubb og gruppe. Vi har klart å holde spillerne i gang minimum tre ganger i uken med fellestreninger. Vi har kjørt veldig mye fotball-spesifikk trening inn mot rollene som hver enkelt spiller har. Spillerne har vært utrolig lojale gjennom å følge et egentrenings-program som de gjør på egenhånd i kombinasjon med de fellestreningene vi har hatt. Vi føler at vi har klart å vedlikeholde og bygge videre på det vi gjorde før denne krisen. Alt i alt er vi veldig fornøyd med det som har skjedd, på tross av pandemien.

- Hvilken spiller tror du kommer til å bli OBOS-ligaens store profil - og hvorfor?


- Det tror jeg blir Ifeanyi Mathew hos Lillestrøm. Det er flere i LSK som har Eliteserie-kvalitet. Jeg så Lillestrøm to ganger i treningskampene som ble spilt i vinter, og de virker fysisk godt rustet. Jeg tror Obos-ligaen får se et nivå på et lag som er bedre enn de fleste vi har sett de siste ti årene.

- Hvilken trener i OBOS har du størst sans for?


- Jeg har virkelig sansen Dag-Eilev Fagermo, som trener Vålerenga i Eliteserien. Jeg har generelt sansen for trenere som er veldig tydelige og jobber med et eget spill, hvor det er lite som overlates til tilfeldigheter og individuelle ferdigheter. At man har et system som gjør laget sterkt, men samtidig også fremhever de individuelle ferdighetene i kollektivet. Det er viktige verdier for meg.

- Hvilken bortebane i Norge liker du best - og hvorfor?


- Det å spille borte mot Brann, det er kanskje det beste du kan gjøre. Å spille på hjemmebane for Brann er selvfølgelig også bra, men å spille på bortebane mot Brann, og klare å ha en spennende kamp der, da er det liv og røre som man nesten ikke får noen andre steder i Norge.

- Hvis du må trekke frem ett talent i OBOS du har stor tro på og hvorfor, hvem velger du? (kan både være fra egen klubb eller ikke).


- Det er nesten umulig å ha oversikt over alle talentene i divisjonen. Fra egen klubb så har vi bra tro på de ungguttene vi har. Vi har en Wichne-bror, Torje Wichne, som er en spiller som har veldig gode ferdigheter. Han spiller i en rolle som ving-back, og den passer han helt perfekt. Han er nok en spiller som mange kommer til å se på for spill på høyere nivåer når han modnes litt.

- Hva er det beste og verste med å være trener i Obos-ligaen?


- Det beste er å vinne kamper, og det verste er å tape kamper. Enkelt og greit.


- Hva er den største grunnen til at folk bør se på OBOS-ligaen i år?


- Først og fremst er hovedgrunnen til at man ser på fotball at alle har et lag de støtter opp om. Vi konkurrerer med mange som er glade i engelske lag, men det er jo bare å anbefale at alle finner et lag med hjerte i Norge også. Uansett hvilket nivå det måtte være på så er det 100 ganger bedre å følge et lag man har et nærmere forhold til. Obos-ligaen i år blir knalltøff i både topp og bunn, og vi kommer til å se et nivå, spesielt fra Lillestrøm tror jeg, som gjør at det blir meget bra fotball. Samtidig ser vi at flere og flere lag i OBOS prioriterer spillet veldig mye, og er veldig godt spillende. Det er taktisk morsom fotball å se på i OBOS-ligaen.

Nettavisens tabelltips

for OBOS-ligaen 2020

1. Lillestrøm

16. Øygarden

15. Raufoss

8. KFUM

13. Grorud

4. Tromsø

11. Strømmen

9. Jerv

5. Kongsvinger

10. HamKam

2. Ranheim

14. Stjørdals-Blink

7. Ull/Kisa

12. Åsane

3. Sogndal

6. Sandnes Ulf

FORRIGE

8. KFMU

NESTE

10. Hamkam