b2b2b2

SKOLE & UTDANNING 2021

FÅ EN RAKETTSTART PÅ YRKESKARRIEREN:

– Første steg mot verdensrommet
starter hos oss

På Andøy videregående skole blir undervisningen flyttet fra klasserommet og ut i verdensrommet. Skoleåret inkluderer både rakettoppskytninger, spennende og utfordrende fag, nye venner og studieturer.

Black-and-white, Font, Line, White, Text

ANNONSØRINNHOLD FRA

Raketten står klar for utskytning. Elevene følger spent med på nedtellingen.

3… 2… 1…

Den hvite raketten rister, røyk og flammer omringer den nederste delen og så suser den av sted. Oppover og oppover. Den etterlater seg en lang hvit stripe på den blå himmelen. Elevene titter opp, jubler og klapper i hendene.

Oppdraget er utført – med stor suksess.


Andøy videregående skole er den eneste skolen i landet som tilbyr Vg3 romteknologi. Den er utarbeidet i samarbeid med Andøya Space. Kombinasjonen gir et ganske så "spaced out" skoleår – bokstavelig talt!

– Romteknologilinjen har plass til 36 elever, fordelt på tre klasser med 12 elever i hver. Siden dette er en landslinje, kommer elevene fra hele landet. Linjen er et tilbud til alle som har fullført Vg2 data og elektronikk, forteller faglærer Renate Cadow.

De fem studieretningsfagene inkluderer romteknologi og satellitteknikk, telemetri, romfysikk, elektronikk og kommunikasjonsteknologi og fjernanalyse og geografiske informasjonssystemer (GIS).

Previous.png
Next.png
Urban design, Land lot, Residential area, Hill, Suburb, House, Roof, Neighbourhood, Landscape, Cloud

ENESTE I LANDET: Andøy videregående skole er den eneste i landet som tilbyr studier i Vg3 romteknologi. Landslinjen har plass til 36 elever.

Vg 3 romteknologi

Et tilbud til deg som

  • Har fullført Vg2 data og elektronikk
  • Vil oppleve et spesielt skoleår
  • Er interessert i verdensrommet
  • Vil bygge nyttelast for studentrakett og delta i rakettoppskytninger
  • Vil følge telemetri-faget ved Andøya Space Education
  • Ønsker å samarbeide med internasjonale romteknologisentre
  • Vil ta den generelle studiekompetansen i løpet av skoleåret


Studieretningsfagene:

  • Romteknologi og satellitteknikk
  • Telemetri
  • Romfysikk
  • Elektronikk og kommunikasjonsteknologi
  • Fjernanalyse og geografiske informasjonssystemer (GIS)


Påbygging til generell studiekompetanse (som inngår i læreplanen for Vg3 romteknologi):

  • Matematikk
  • Naturfag
  • Skolen tilbyr eksamensretta kurs i norsk og historie for elever som ønsker generell studiekompetanse. Disse fagene tas utenfor ordinær undervisning, og må avlegges som privatisteksamen.
  • Du har også mulighet til å studere i utlandet, og en rekke elever har valgt Space Science and Robotics eller Artificial Intelligence and Robotics på Aberystwyth University i Wales.


SØKNADSFRIST: 1.mars

Søknaden sendes hjemfylket som videresender den til inntakskontoret hos Fylkesutdanningssjefen i Nordland.

Jentene tar steget ut i verdensrommet

Romteknologi passer like godt for jenter. Emma Stefanussen er én av dem. Hun synes det er et spennende og utfordrende studietilbud, med en ganske så annerledes timeplan.

Ikke så rart med tanke på at elevene lærer om utforskning av verdensrommet og teknologiske nyvinninger innen romvirksomhet. De får også innsikt i tekniske og miljømessige utfordringer knyttet til ressursutnyttelse og bærekraftig utvikling. I tillegg lærer elevene å bruke og reparere elektronisk utstyr knyttet til kommunikasjon og romteknologi.

Undervisningen foregår ikke bare i klasserommet, men på spennende og ganske så annerledes opplæringsarenaer. Faget telemetri foregår i sin helhet ved Andøya Space Education på Andøya Space. Elevene får være med på spennende romforskningsprosjekter, som inkluderer blant annet rakettkampanje og ballongslipp.

Elevene bygger instrumenteringen til raketten og skal deretter registrere dataene raketten gir, som for eksempel temperatur og trykk. Dette er et gruppearbeid hvor elevene har forskjellige oppgaver.

Faglærer Hugo Larsen forteller at romteknologi og satellitteknikk innebærer å lære om verdensrommet, romprosjekter og instrumentering som brukes i satellitter og på romstasjoner. Her inngår også læring om oppskyting av raketter og plassering av satellitter i verdensrommet.

– Vi bruker satellittdata fra forskjellige satellitter og ulike instrumenter og tolker dem. Ofte kombinerer vi satellittbilder med kart. I romfysikk lærer vi grunnleggende fysikk i tillegg til romrelaterte emner, og det er veldig gøy. Undervisningen inkluderer også programmering av robot og bruk av droner. Vi lærer også hvordan marsrovere fungerer, legger Emma til.

Collaboration, World, Purple, Engineering, Community, Hair

"TOUCH TABLE": En såkalt "touch table" kan brukes til visualisering i ulike fag. Elevene ser på et satellittbilde fra Phoenix, Arizona. Det er vist i "falske" farger som fremhever vegetasjonen med rød farge.

Romteknologi er nyttig for livet på jorda

Studieretningsfagene dekker ulike aspekter ved verdensrommet. Elevene får det teoretiske realfaglige fundamentet. De lærer det tekniske/praktiske om hva som trenges til utforsking av verdensrommet og de lærer hvordan dataene satellittene gir, kan brukes i samfunnet.

Utviklingen av teknologi som brukes i verdensrommet gir en høy nytteeffekt for bruk på jorda.


Klima- og miljøutfordringene gjør satellittovervåking mer og mer aktuelt. Overvåkningsbilder kan gi sanntid-observasjoner om isens utbredelse og isfjellenes bevegelser. Tidsserier kan vise endringer. Satellitter måler temperatur på land og i havet. Satellittdata kan for eksempel avsløre hogging av regnskog og oljesøl i havet, varsle om stormer og overvåke skogbranner. Satellittene dekker hele jorda, og det kontinuerlig.

Renate understreker hvor viktig denne overvåkningen av jordkloden er. Da kan vi overvåke hvordan ting er nå og sammenligne med hvordan det var. Observerte endringer kan gi grunnlag for beregninger for hva som kan skje i fremtiden.

Skolen legger også til rette for at elever som ønsker det, kan ta studiekompetanse ved å tilby eksamensrettet kurs i norsk og historie. Disse fagene tas utenfor den ordinære undervisningen, og det må avlegges privatisteksamen.

Renate forteller at de fleste elevene benytter seg av dette tilbudet da de sparer et år med påbygging til generell studiekompetanse.

Radio telescope, Telecommunications engineering, Social group, Technology, Antenna, Travel, Tourism
Technology, Laptop, Sitting, Cap
Space, Engineering, World, Artist, Human
Real estate, Social group, House, Snow, Community, Roof, Property, Winter, Footwear, Clothing

Studietur gir motivasjon til videre studier

Noe av læringen skjer på studieturer. Hvert år har det vært gjennomført studietur til relevante steder som jobber innenfor fagfeltet elevene studerer. På listen står mange av NASA-sentrene i USA, blant annet Kennedy Space Center i Florida og NASA AMES i San Francisco. De har også vært på besøk på den franske romorganisasjonen CNES i Toulouse og på testsenteret for satellitter til den europeiske romorganisasjonen i Nederland.

– Vi kan ikke love studietur hvert år, men de har vært gjennomført de siste 20 årene, med unntak av de to siste skoleårene på grunn av korona. Studieturene har vært svært vellykket. Går turen til California, legger vi også inn foredrag fra en av våre tidligere elever, som nå er forsker på NASA Jet Propulsion Laboratory i Los Angeles. Det er jo veldig gøy å se at våre elever lykkes internasjonalt. Så er det flott at nåværende elever kan møte tidligere elever og få inspirasjon til videre studier, sier Hugo entusiastisk.

Studieturene bidrar til å øke motivasjonen hos elevene samtidig som de får bruk for fremmedspråk. I tillegg får de et bedre innblikk i yrkesmulighetene og det blir enklere å ta en beslutning når de skal velge videre studier.

Aerospace engineering, Space

SPENNENDE STUDIETURER: Undervisningen blir tatt ut av klasserommet og over Atlanterhavet. Studieturene til USA har vært meget populær og ikke minst lærerike. Her er elevene på Lowell Observatory i Flagstaff hvor de får høre mer om teleskopet som oppdaget Pluto.

Studiemiljøet er "out of this world"

Etter endt skoleår på Andøy, velger de fleste elevene å studere videre innen teknologi- eller realfag. Her er det en rekke spennende muligheter: Ingeniørutdannelse innen data/satellitteknologi ved Universitetet i Tromsø (Campus Narvik), ingeniørutdannelse ved NTNU i Trondheim og fysikk ved universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim eller Tromsø.

Du har også mulighet til å studere i utlandet, og en rekke elever har valgt Robot- og satellitteknologi eller "Artificial intelligence" på Aberystwyth University i Wales.

Elevene kommer fra hele landet, og skolen er behjelpelig med å skaffe hybler. De fleste ligger i gangavstand fra skolen.

Fra høsten 2021 vil undervisningen foregå i nye moderne lokaler, spesielt tilpasset romteknologi. Skolen har egen elevkantine og et flott bibliotek. Skolen serverer gratis frokost til elevene hver morgen. En gang i uka er det miljøkveld for elevene, med rimelig mat og sosiale aktiviteter.

– Jeg trives veldig godt på skolen, og det er et enestående miljø her. Vi er en sammenspleiset gjeng. Det er jo veldig gøy å bli kjent med elever fra hele landet, og som har samme interesse, understreker Emma.

Er du interessert i romteknologi og raketter, er Andøy videregående skole det rette valget for deg. Første steg mot verdensrommet er å sende inn søknaden før 1.mars!

Computer hardware, Laptop part, Electronic device, Electronics, Gadget, Technology, Face

GODT I GANG MED OPPLÆRINGEN: Elevene på romteknologilinjen øver på en satellittrener. Dermed lærer de hvordan de kan utføre kontroll på satellitter i verdensrommet.

Andøy videregående skole

  • Andøy videregående skole er en kombinert videregående skole med tilbud innen studiespesialisering, helse- og oppvekstfag og elektrofag- og datateknologi.
  • Vi har landets eneste linje for utdanning innen Vg3 romteknologi, et spennende og unikt tilbud som ble utviklet i samarbeid med Andøya Space – Norges eneste operative romsenter.
  • De fleste elevene velger videre studier innen teknologi eller realfag på høyskoler og universiteter i Norge eller utlandet. Mange med bakgrunn fra Vg3 romteknologi arbeider i dag innenfor satellitteknologi, data, kybernetikk, fysikk eller tilsvarende.
  • Skolen har et oversiktlig og trygt skolemiljø. Vi er opptatt av å gi våre elever en god opplæring, som skal forberede dem til å takle fremtidige utfordringer og mestre egne liv.
  • Skolen ligger i nordlyskommunen Andøy, som med sine ca. 5000 innbyggere er et moderne og velutviklet lokalsamfunn lengst nord i Vesterålen i Nordland.
  • Flyforbindelsen til Andenes går via Bodø eller Tromsø. Om sommeren er det også direktefly til og fra Oslo noen dager i uka.

Kontakt

Adresse:
Borgergata 22
8480 Andenes

Telefon: 75 65 61 00
E-post:  post.andoy@vgs.nfk.no