Natural foods, Whole food, Selling, Product, Customer, Orange, Greengrocer, Market, Retail

POPULÆRT VALG: Anett Wernberg ved Coop Prix Børstad er stor tilhenger av norsk potet.

Nå satser hele Norges nabolagsbutikk på norske poteter

Vi spiser færre poteter enn før. Mange synes poteten er traust og kjedelig, men på Coop Prix Børstad er mandelpoteten en favoritt.

– Jeg elsker mandelpoteter. De kan brukes både kokt, og som båtpoteter i ovnen med olje og salt på, forteller frukt- og grøntansvarlig på Coop Prix Børstad, Anett Wernberg.

Coop Prix Børstad er nabolagsbutikken for mange hamarsinger på den kanten av byen. Den har gode parkeringsmuligheter, og er lett å stikke innom. I butikken finner du potetene lett tilgjengelig, enten på torg ved inngangen eller i grønnsaksdisken.

Poteten er en del av den norske folkesjela, og har hatt sin naturlige plass på norske middagsbord siden midt på 1700-tallet.

Men fakta er at vi spiser færre poteter enn før. Og det er særlig de yngre som svikter poteten.


"

Jeg elsker mandelpoteter. De kan brukes både kokt, og som båtpoteter i ovnen med olje og salt på

Anett Wernberg
Frukt- og grøntansvarlig på Coop Prix Børstad

Ufortjent dårlig rykte

Mange ser på poteten som traust, satt og kjedelig. Dessuten sliter poteten med det ufortjente dårlige ryktet den fikk som usunn og fetende, da hele landet for noen år siden var opptatt av lavkarbo og glykemisk indeks.

Urettferdig, mener Guri Sandven, produktsjef for poteter og grønnsaker i Coop.

- Vi vil inspirere forbrukerne og gjøre poteten aktuell igjen. Poteten inneholder mange verdifulle næringsstoffer som er viktig i et balansert kosthold, og bør ha en naturlig plass i norsk kosthold. I tillegg er poteten mettende, rimelig og i stor grad kortreist, sier Sandven.

Plant, Chin, Smile, Botany, Sleeve, Tree, Iris, Happy

VIL INSPIRERE FORBRUKERNE: Produktsjef for poteter og grønnsaker i Coop, Guri Sandven, vil bidra til å gjøre poteten populær igjen.

Myter som ikke stemmer

Ambisjonen om å være best på norsk frukt og grønt henger høyt, derfor har Coop Prix de siste årene jobbet for å ha høyest andel norsk frukt og grønt når det er tilgjengelig.  

Nå tar kjeden flere grep for å bringe poteten til heder og ære igjen, og for å nå unge forbrukere.

- Det er mange myter omkring poteten som ikke stemmer. Mange tror for eksempel at det tar så lang tid å koke poteter, sier Sandven.

Hun forteller at det på markedet i dag finnes mange spennende sorter, og at potetene kommer i mindre størrelser.

Små mandelpoteter trekker du ferdige på 10 minutter. Og en deilig hjemmelaget potetstappe eller ovnsbakte potetbåter i litt olje og krydder er også ferdig på under et kvarter - fort gjort!

- Vi ser også at de tradisjonelle 2 og 4 kilos-pakkene ikke passer for alle. Derfor lanserer vi nå flere mindre forpakninger.People in nature, Terrestrial plant, Gesture, Finger, Grass, Wood, Happy, Nail, Thumb

BEST PÅ NORSK FRUKT OG GRØNT: Coop Prix jobber for å ha høyest andel norsk frukt og grønt når det er i sesong. Nå har de norske potetene kommet i butikk.

Skryter av bønder

Sandven skryter uhemmet av norske bønder og potetpakkerier, som bruker all sin erfaring og prestisje i å levere et best mulig produkt til norske forbrukere. I tida framover tas norske poteter opp av jorda og vil være på sitt ferskeste i butikk.

Mer norsk frukt og grønt i hverdagen?

– Kundene er veldig bevisste på potetvalget her, og mange har sine favoritter, forteller Wernberg på Coop Prix Børstad.

Nå gjør de seg klar for rakfisk-sesongen.

– Mandelpoteten er en favoritt, spesielt nå som rakfisksesongen som smått begynner å komme i gang. Kundene etterspør mandelpotetene, og venter på at den skal komme, avslutter hun.


ENGASJERT: Anett Wernberg ved Coop Prix Børstad håper flere nordmenn oppdager hvor allsidig poteten er.

HER ER 3 GRUNNER TIL AT DU BØR SPISE MER POTET

1. Klima Den hardføre poteten produseres over hele landet, og har derfor kort vei til forbrukerne. I og med at poteten lagres, blir matsvinnet svært lavt. I Coop Prix prioriteres norske poteter så lenge kvaliteten er tilfredsstillende.

2. Næringsrik Poteten kan være en kilde til nyttige karbohydrater. I tillegg inneholder poteten blant annet kalium, C-vitamin og kostfibre. Husk at du får i deg flest næringsstoffer hvis du spiser poteter med skallet på. Da slipper du å bruke tid på å skrelle også.

3. Anvendelig Det er vel ingen grønnsak som er like anvendelig som poteten. Tilberedningsmåtene er utallige fra tradisjonell koking til ovnsbaking, gratinering og potetmos.


FYLDIG POTETSUPPE

En smakfull og mettende potetsuppe for de dagene det skal spares på både tid og penger.


Se oppskrift

BAKT POTET MED OST OG SKINKE

Bakt potet er klassisk grilltilbehør, men fylt med skinke og ost blir det et måltid i seg selv.


Se oppskrift

POTETRØSTI MED GULROT OG SQUASH

Potetrøsti er en sprøstekt potetkake med gulrot og squash, passer godt til både fugl, fisk og rødt kjøtt.


Se oppskrift

Coffee cup, Tableware, Food, Dishware, Drinkware, Saucer, Ingredient, Serveware
Fines herbes, Leaf vegetable, Food, Tableware, Dishware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Serveware, Dish
Food, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish

Mer norsk frukt og grønt i hverdagen?

Rectangle, Font
Font