Mode of transport, Motor vehicle, Automotive tire, Smile, Green, Shorts

ARVTAGER: Simen håper Jacob arver gårdsinteressen som både han, faren og bestefaren har.

Simen (30) er tredje generasjon potetbonde: – Dette har vært bestemt hele livet mitt

I 1952 kjøpte oldefaren til Simen Rolsdorph Braaten gården i Solør. Nå håper Simen at sønnen Jakob (2,5) vil ta over gården som voksen.

Da Simen Rolsdorph Braaten (30) tok over familiegården ved Grinder i Solør i 2013, bare 22 år gammel, kom det ikke som en overraskelse på noen.

– Jeg har vært fast bestemt hele livet på at jeg vil ta over. Det har vært målet bestandig. Jeg har alltid vært med i produksjon og det som har skjedd her på gården opp gjennom, og synes det har vært moro, forteller bonden mens faren Jo nikker samtykkende.

– Det har vært bestemt siden han ble født omtrent. Han har jo en eldre søster, men de var enig om at det var han som skulle ta over siden før de begynte på skolen, minnes Jo som selv har vært mye med å hjulpet til på gården i alle år, men aldri drevet den selv.


"

– Her bidrar hele familien for å få det til å gå rundt.

Simen Rolsdorph Braaten
Potetbonde og leverandør til Coop Norge.

Håper på ny arvtager i familien

Simen tok over gårdsdriften etter bestefaren, som igjen tok over etter sin far. Hjemme på gården løper sønnen Jacob (2,5) rundt med arbeidsbukse som han har klippet av til shorts, akkurat som faren.

– Fortsetter han å være like ivrig som nå så er jeg ikke bekymret for framtiden til gården, sier 30-åringen og smiler før han blir alvorlig.

– Det hadde så klart vært artig om han vil ta over dette en dag. Det har vært i familien i generasjoner, så jeg setter pris på det om han vil det. Samtidig kan man ikke tvinge noen. Vi lar han bare få være med på det som skjer her, så får vi se hva som skjer.

Lille Jacob var bare 14 dager da han måtte være med på sin første potetleveranse. Bestefar Leif Jacob syns det er stas at Simen nå har tatt over driften, og hjelper fortsatt til på gården.

– Her bidrar hele familien for å få det til å gå rundt, sier Simen og ser bort på begge foreldrene og besteforeldrene sine.

Clothing, Smile, Jeans, Trousers, Dog, Sky, Hat, Tree, Leisure

FLERE GENERASJONER: Potetbonden Simen Rolsdorph Braaten er fjerde generasjon potetbonde på denne gården. Han og samboer Maya Gabrielsen og lille Jacob holder fortet, men får fortsatt god hjelp av bestefar Leif Jacob (f.v.), bestemor Liv, far Jo og mor Elisabeth.

Måtte jobbe for kjærligheten

Det er heller ingen tvil om at bonden har funnet seg en driftig dame. Maya Gabrielsen (30) flyttet til gården i 2016, men han måtte jobbe litt for å få sørlandsjenta som også er vokst opp på gård. Da Maya ble med venninnen sin til Solør møttes de for første gang.

– Det var egentlig årsmøte i bondelaget med påfølgende bondepub. Da dukket de plutselig opp, minnes Simen.

– Jeg var jo ikke helt sikker på dette her i begynnelsen, men jeg hadde ikke noe annet valg. Det var bestemt av bygda at vi var kjærester. Folk kikket etter bilen min, og du kjørte den jo vekk innimellom til og med, forteller Mandals-jenta og ler mens hun ser bort på samboeren.

Fem år senere driver de gård, har flere dyr og et barn sammen.

– Jeg trives veldig godt her oppe nå, og kunne ikke ha byttet det ut igjen, konstaterer hun.

People in nature, Natural landscape, Plant, Sky, Cloud, Farmer, Smile, Grass, Agriculture, Grassland

MYE JOBB: Simen gjør klar til opptak av potetene.

Spiser alltid pappas poteter

Simen startet med kornproduksjon da han overtok i 2013, og har produsert poteter siden 2016. Han leverer over 250 tonn av den populære poteten Beate til Coop Prix hvert år. I tillegg leverer han småpoteter som Celandine og Cerisa.

– Det er viktig å gjøre ting ordentlig. Vi vet vel egentlig ikke hva ferie er, forteller den unge bonden før samboeren supplerer:

– Vi har jo den fordelen at hvis det passer seg med en litt lengre kaffekopp en dag, så kan vi gjøre det. Vi får se det positive i det, og har jo valgt selv å leve sånn. Vi trives jo begge med det.

Begrepet “fra jord til bord” får en helt annen betydning i det lille Jacob står og skjærer opp poteten pappa har dyrket i åkeren utenfor.

– Vi prater om hvor maten kommer fra, og det hjelper for å få Jacob til å spise. Når vi skal spise potetene til pappa så spiser han, det er ikke noe problem, forteller Maya, mens Simen syns det er bra med mer fokus på hvor maten kommer fra.

– Jeg syns det er bra at Coop Prix setter fokus på norske råvarer og får forbrukeren til å se litt hvor maten faktisk kommer fra. Vi har ingenting å skjule og har veldig ren og bra mat i Norge. Det er viktig å informere om det.

Mer norsk frukt og grønt i hverdagen?

LIVSSTIL: Simen trives best i potetåkeren sin.

Imponert over bøndene

Produktsjef for poteter og grønnsaker i Coop Prix, Guri Sandven, lar seg imponere av bønder som Simen.

– Det er veldig dedikerte personer som har dette som en livsstil, og gjør en fantastisk innsats for å gi oss den beste kvaliteten på bordet. Det er mye jobb og lange dager som ligger bak de potetene man finner i butikkene våre, sier Sandven.

Ufattelig mange poteter blir levert til Coop Prix sine lagre hvert år.

– Bøndene leverer etter avtale og produksjonsplan til sitt potetpakkeri. Derfra distribueres potetene til Coop sine lager før de så går ut til butikken.

Plant, Chin, Smile, Botany, Sleeve, Tree, Iris, Happy

Produktsjef for poteter og grønsaker i Coop Prix, Guri Sandven.

Mange lange dager

I Solør er innhøstingen i full gang for å gi oss forbrukere høstens beste poteter på middagsbordet.

– Jeg syns det er en artig og interessant produksjon. Å kunne produsere mat og drive med noe som jorda her er godt egna til er veldig fint, forteller den unge bonden, som likevel ikke legger skjul på at det ikke er mye fritid i de mest hektiske periodene.

– I den tyngste perioden begynner jeg i seks-tiden på morgenen og legger meg klokka 12 på kvelden. Det blir en livsstil, og vi er heldig som har familien min rett ved siden av gården, hvor vi har god hjelp, avslutter potetbonden.


HER ER 3 GRUNNER TIL AT DU BØR SPISE MER POTET

1. Klima Den hardføre poteten produseres over hele landet, og har derfor kort vei til forbrukerne. I og med at poteten lagres, blir matsvinnet svært lavt. I Coop Prix prioriteres norske poteter så lenge kvaliteten er tilfredsstillende.

2. Næringsrik Poteten kan være en kilde til nyttige karbohydrater. I tillegg inneholder poteten blant annet kalium, C-vitamin og kostfibre. Husk at du får i deg flest næringsstoffer hvis du spiser poteter med skallet på. Da slipper du å bruke tid på å skrelle også.

3. Anvendelig Det er vel ingen grønnsak som er like anvendelig som poteten. Tilberedningsmåtene er utallige fra tradisjonell koking til ovnsbaking, gratinering og potetmos.


FYLDIG POTETSUPPE

En smakfull og mettende potetsuppe for de dagene det skal spares på både tid og penger.Se oppskrift

BAKT POTET MED OST OG SKINKE

Bakt potet er klassisk grilltilbehør, men fylt med skinke og ost blir det et måltid i seg selv.Se oppskrift

POTETRØSTI MED GULROT OG SQUASH

Potetrøsti er en sprøstekt potetkake med gulrot og squash, passer godt til både fugl, fisk og rødt kjøtt.


Se oppskrift

Coffee cup, Tableware, Food, Dishware, Drinkware, Saucer, Ingredient, Serveware
Fines herbes, Leaf vegetable, Food, Tableware, Dishware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Serveware, Dish
Food, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish

Mer norsk frukt og grønt i hverdagen?

Rectangle, Font
Font