d6c2ad

Sommer'n ved kysten

I den lille, store fiskebutikken får du alltid napp!

Sjømatelskere synger ikke lenger om de tre små fisk. I stedet er det Skalldyrkassene som er den nye hitlåten. Ryktet om de store og velsmakende porsjonene har nådd langt utenfor Sons grenser. Nå kaster de snøret enda lenger og åpner en ny filial i Rygge.

Sleeve, T-shirt, Font, Headgear

ANNONSØRINNHOLD FRA

Sommer en ensbetydende med fisk og sjømat. Lyse kvelder i lag med gode venner og familie, noe godt i glasset og naturligvis en velsmakende rett.

Fisk er lett og enkel sommermat, som kan dampes, kokes, stekes, bakes eller grilles. Usikker på hva slags type fisk og hvordan det skal forberedes? Kunnskapsrike ansatte i Fiskebutikken hjelper deg når fisken skal på grillen!

Food, Ingredient, Seafood, Cuisine

Ferskere fisk får du ikke

Norske sjømattradisjoner strekker seg mange tusen år tilbake. Historien til Fiskebutikken i Son er ikke like lang, men imponerende nok. På brygga har det vært en fiskebutikk i mange generasjoner, men tidligere eier snørte sammen fiskeutstyret og gikk av med pensjon i 2012.

Lokalene, som eies av Fjordfisk AS, ble bygd om og bryggen utbygd. Da Fjordfisk etterlyste noen som kunne drive fiskemottaket, samt drive en fiskebutikk i Son, var alt lagt til rette for et nytt fiskeeventyr.

I 2014 tok Son Brygge og Fiskebutikk over driften. Resultatet er en fiskedisk som bugner av ferske varer, med ansatte som gjerne deler sin kunnskap og lidenskap for sjømat med sine kunder.

Daglig leder Ketil Lundem-Meisler kommer opprinnelig fra Røst i ytterste Lofoten. Den utflyttede nordlendingen er meget fornøyd med å dele sin kunnskap og lidenskap for sjømat.

– Her i Fiskebutikken har vi alt du kan ønske deg av sjømat, avhengig av sesong, forsikrer han.

ÅRETS (SOMMER)HIT: Skalldyrkassen er populær - sommer som vinter. Ketil Lundem-Meisler anbefaler å være tidlig ute med bestillingen slik at du sikrer deg en kasse med havets delikatesser.

Det beste fra havet samlet i én kasse

Den lille Fiskebutikken tilbyr alt du kan ønske deg av havets delikatesser, avhengig av sesong.

Fisk i omtrent alle fasonger og størrelser, krabber, blåskjell, fiskekaker, reker og sjøkreps er bare noe av det som forsvinner ut med fornøyde kunder.

Så er det skalldyrkassa da.

Oppskriften på suksess ble til ved en tilfeldighet. For noen år siden fikk en av gutta en idé og tok en trekasse, slik de leverer reker i, og la litt forskjellige oppi. Det ble en herlig blanding av skalldyr, og den første skalldyrkassa var et faktum. Snakk om å fiskelykke!

Skalldyrkassa er populær. Fra hele Østlandet, Halden, Fredrikstad, Drammen, Hurum, Jessheim og Tjøme kommer sultne sjømatelskere for å sikre seg en eller flere av de etterspurte kassene.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor! Flott dandert, ferske varer og rask levering er årsaken til den store etterspørselen. Skalldyrskassen lages på bestilling og egner seg for alt fra to personer og oppover.

Foruten skalldyr inneholder kassa kraft til å dampe blåskjellene og Fiskebutikkens egenproduserte majones og aioli samt skalldyrsalat.

Alt du trenger for å sette prikken over i’en på måltidet, er sitron, godt brød eller loff – og noe godt i glasset.

Skulle det mot formodning bli noe igjen, kan det fint pakkes godt inn og legges nederst i kjøleskapet til dagen derpå. Normal holdbarhet er fire til fem dager om det ligger kaldt.

– Det største antallet vi har laget til ett selskap var til 120 personer. Folk kjøper til alle anledninger. Det er bryllup, konfirmasjoner, bursdager, sammenkomster med familie og venner eller en kveld med din kjære. Til en nyttårsaften solgte vi 70 kasser, forteller Ketil.

Øystein Bull anbefaler å være tidlig ute med å bestille de etterspurte Skalldyrkassene!

Ny filial åpnes til høsten

Siden Skalldyrkassene ble introdusert, har Son Brygge & Fiskebutikk levert nærmere 20 000 sjømatkasser! I fjor gikk det ut over 4500 skalldyrkasser, og det ligger an til å bli enda flere i år.

Med en kundekrets som kommer fra det sentrale østlandsområdet, innså Ketil at de må utvide.

Da Ketil og teamet fisket etter nye lokaler, falt de for det gamle Tyrolerhuset på Halmstad i Rygge. Her har de flott beliggenhet, kort vei til E6 og gode parkeringsmuligheter.

– Med filial nummer to er vi godt rustet til å ta imot kunder som bor i Rygge, Fredrikstad, Halden og Indre Østfold. Det blir kortere vei til matfatet for disse kundene, smiler Ketil.

Til tross for en ny beliggenhet, forblir navnet det samme: Son Brygge & Fiskebutikk.

Han understreker at butikken i Son kommer til å driftes som før, og kundene kommer ikke til å merke noen forskjell når den nye butikken åpner i Rygge. Forventet åpningstid er utover høsten.

Siden Halmstad ikke ligger ved kysten, vil ikke denne butikken ta imot sjømaten direkte fra båt i det området. Leveransen vil fortsatt bli mottatt i Son, slik det gjøres i dag.

Fiskebutikken i Halmstad er større enn den i Son, og det åpner for nye muligheter. Her skal det blant annet produseres egne fiskekaker og fiskepudding – som tilbys ferske og nystekte.

– Frem til i dag har vi vært avhengige av at andre har laget dette for oss, men nå ser vi frem til å kunne gjøre det selv, sier Ketil.

Skalldyrkassene vil bli laget i Son siden både levering og lokalene her egner seg godt til formålet. I tillegg kommer de til å fortsette produksjonen av bacalao, fiskesuppe og gravet laks i Son.

SJØMATSPESIALISTENE: Tone Otgard (f.v.), Øystein Bull, Ketil Lundem-Meisler, Jørn Edvard Thalberg og Elida Othelie Tennøy er kjent for meget god service og deler gjerne kunnskapen sin med kundene.

Son Brygge & Fiskebutikk

  • Son Brygge og fiskebutikk viderefører en lang tradisjon med fiskebutikk i Son.
  • I tillegg til fiskebutikk driver vi også fiskemottaket for Fjordfisk AS, som holder til på Utgårdskilen på Hvaler.
  • Fiskemottaket er det eneste i Indre Oslofjord.
  • Fiskemottaket sørger for at vi kan tilby kortreist mat. Ferskere fisk og skalldyr får du ikke!
  • Vi har også et nært og godt samarbeid med de som leverer det beste av sjømat, avhengig av sesong; blant annet Fjordfisk på Hvaler og Røst Sjømat på Røst, ytterst i Lofoten.
  • Vi satser på å ha det "lille ekstra" i butikken: Krabbeprodukter fra Fosen, blåskjell fra Rissa, skrei fra Røst, Sonsreker, levende sjøkreps, Norges beste røkte fisk fra Saltenfisk og mye, mye mer.
  • I fiskebutikken finner du ansatte som alle har et brennende engasjement for sjømat, gode råvarer og Det Gode Liv.
  • Vi hjelper deg med gode råd og tips til tilberedning.

Kaster snøret litt lenger for kundene

En annen fordel er at de har egne trålere som leverer både reker og sjøkreps. Spesielt reker er enormt populært om sommeren. De egner seg til alle anledninger; både hjemme, ute og i piknikkurven.

Før du kjøper eller inntar rekene bør du huske følgende: Den skal være sprø i skallet og gylden. Når du renser rekene, skal skallet løsne lett (da vet du den er kokt riktig). Så skal den naturligvis smake friskt og godt.

Fiskeentusiasten Øystein anbefaler fisk på grillen i sommer. Du kan ikke gå galt om du velger Isgalt, uer og dorade til middag. Isgalt og uer er fisk som går dypt, rundt 1400 meter under havoverflaten, og er rene fisker som ikke er utsatt for forurensing.

– Hos oss får du også kjøpt levende kreps og råreke, altså reker som ikke er kokt, på bestilling. Ingen andre i Viken tilbyr dette, så vi skiller oss ut, sier Øystein.

Hos Fiskebutikken i Son biter fisken hele året – og fiskelykken står deg bi. Du er garantert fersk fisk og skalldyr, til enhver anledning. Alt serveres med gode tips og råd om hvordan du skal forberede maten samt hva som passer til.

ALLTID NAPP Å FÅ: Havets delikatesser har endt opp i en fiskehandlers disk. Tone Otgard viser frem én av dagens fangst.

Slik sjekker du om fisken er fersk

🐟 Skinnet
Skinnet skal være skinnende og fritt for flekker. Når fargen går over mot gulaktig og skinnet er blast er fisken på god vei i nedbrytningen.

🐟 Konsistens
Hvis en fisk er stiv slik at den står som en vannrett pinne når du holder den i sporen, er det kort tid siden den ble fanget eller slaktet. Når fisk dør, går de noen få timer etter dødstidspunktet inn i dødsstivhet. Den varer alt fra noen timer til dager avhengig av hvor kaldt det er og hvor høy energiomsetning fisken hadde da den døde. Det man finner i fiskedisken er som regel ute av dødsstivheten, og det er avtrykk etter fingrene som er det sikreste tegnet på hvor nedbrutt musklene begynner å bli. Fingermerker som forsvinner raskt er ferskere enn fingermerker som sitter i noen sekunder.

🐟 Øyne
På fersk fisk skal øynene være rene, mørke eller metallskinnende. Går de over mot det grå, matte og innsunkne, er fisken på god vei i nedbrytning.

🐟 Gjeller
Skal du velge ett tegn å se etter for å finne ferskheten til fisk, velg gjellene. Gjellene er fiskens lunger og her er det friskt blod som møter luft. Hvis gjellene er røde, er det kort tid siden fisken ble slaktet. Går de over mot lysebrun eller grå og grønntoner, er den ikke fersk lengre.

Gjellene skal også lukte friskt slik som skinnet. Det samme gjelder buken.

Kilde: Nofirma

Organ, Blue, Wood

Kontakt

Adresse
Storgata 23, 1555 Son

Åpningstider
Tirsdag - onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag - fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 16:00

Telefon: 974 24 935
E-post: post@nykan.no

Foto: Ida Hinna Auby