Boats and boating--Equipment and supplies, Water resources, Sports equipment, Vehicle, Watercraft, Paddle, Oar, Bank, Watercourse

Et uforglemmelig år:

- Vi lanserer 3 nye linjer!

På Hallingdal Folkehøgskule er de opptatt av å skape store opplevelser lokalt – i utvidet forstand. Nå utvider de tilbudet med fire nye linjer. Her kan du velge mellom alt fra idrett til saueklipp!

Annonsørinnhold fra

Hallingdal Folkehøgskule tok imot sine første elever i 1959. Siden den gang har mer enn 4000 elever oppfylt drømmen om et friår her på Gol. Den frilynte skolen passer for alle og enhver, og lokker elever fra hele Norge.

Det er ikke så rart skolen er attraktiv. En fantastisk beliggenhet, med vakker natur, åpner opp for et variert og spennende aktivitetstilbud – hele året.

Mulighetene er MANGE på Hallingdal Folkehøgskule!

Rett i nærheten av skolen er det syv skisentre, flotte sykkelstier og kilometerlange skiløyper. Ditt neste skoleår kan inneholde alt fra pudderkjøring i Hemsedal til kiting på Finse og skiturer innover Golsfjellet. Kanskje frister det mer med luftige svev i Hallingskarvet skisenter, isklatring i Golsjuvet eller bratt stisykling i Nesbyen?

– Nå lanserer vi også fire nye linjer, og vi relanserer Reis. Dermed kan vi tilby elevene totalt ni spennende linjer å velge mellom. Dette gleder vi oss til, smiler Martin Kilmark.

Han har selv vært på elev på skolen, og jobber i dag som lærer og medieansvarlig.

People in nature, Natural landscape, Sky, Plant, Ecoregion, Mountain, Gesture, Happy, Tree

Tykke og raggete sau

Saueklipping har lange tradisjoner, og har hatt en historisk utviklingen opp gjennom årene. Hele sommeren går sauene ute, og når ulla har vokst seg tykk og raggete, skal de klippes. Det handler om å klippe både raskt og pent.

Linjen Saueklipp har allerede fått ganske mye blest. Ikke så rart siden den er den eneste av sitt slag i Europa.

– Vi har vært heldig og fått med en saueklipper, Eirik, fra Valdres. Han kom til oss og pitchet konseptet for oss. Linjen er tilrettelagt av ham, fra A til Å så dette blir spennende, sier Martin.

Linjen har allerede fått en rekke søkere og henvendelser så her kommer det til å bli rift om plassene.

For elevene på Saueklipp blir det en hektisk hverdag. Skoleåret inkluderer alt fra sauesanking til saueklipping. Elevene lærer teknikken, dyrehåndtering og ullbehandling.

– De besøker gårder rundt om i distriktet og skal oppleve NM. Høydepunktet er nok turen til New Zealand, som er saueklippernes hjemland. Dette er absolutt en unik linje, forteller Martin.

Dette er en utmerket måte å kombinere et innholdsrikt skoleår med å lære seg et unikt håndverk.

Working animal

BÆ, BÆ, LILLE LAM: Visste du at en arbeidsdag med saueklipp tilsvarer samme energiforbruk som å løpe et marathon?

Hjerte for fotball og humanitært arbeid

Trives du på gressmatten og synes det er topp å sparke en lærkule rundt, ja da er linjen Humanitær Fotball perfekt for deg!

Dette er linjen for deg som har ønsker å utvikle deg som spiller og/eller trener – samtidig som du lærer å bruke fotballen som et verktøy for humanitært arbeid.

– Denne linjen er åpen for alle, uansett hvilket nivå du er på, forsikrer Martin.

Skolen samarbeider med Hallingdal Fotballklubb, kjent som tar en tradisjon for å rekruttere spillere og ledere til toppfotballen i Norge.

Dermed er alt tilrettelagt for gode treningsmuligheter, samtidig som elevene får mulighet til å utfordre seg selv som trener på diverse lag.

Hallingdal Folkehøgskule tilbyr også trener og lederkurs via NIF og NFF stigene.

– Hallingdal FK samarbeider med Midlands Children Hope Project i Zimbabwe. Elevene reiser til Zimbabwe hvor de bidrar med humanitært arbeid inn mot barnehjemmet samt andre relevante prosjekter som dukker opp i løpet av i år, sier Martin.

People in nature, Sports equipment, Cloud, Sky, Atmosphere, Football, Plant, Soccer, Shorts, Player

MÅÅÅÅL: Bli med på humanitær fotball og store opplevelser lokalt i Hallingdal!

Søk på Hallingdal Folkehøgskule

Søknadsfrist: Folkehøgskolene har ikke søknadsfrister, og tar imot søknader hele året. De begynner å se på søknader og ta opp elever fra 1. februar.

Søk tidlig! Mange linjer fylles raskt, og du har større sjanse for å komme inn jo tidligere du søker.

Asphalt, Skatepark, Tree, Rolling

Ut på tur, aldri sur

Liker du å være ut i naturen og dager i skog og mark føles som balsam for sjelen, velger du Naturligvis. Denne er tilrettelagt for elever som er glad i å være nær naturen, og gir et fellesskap med andre som er interessert i friluftsliv og naturbruk.

– Linjen byr på et bredt spekter av opplevelser og læring i naturen. Elevene får praktisk erfaring med natur, miljø og friluftsliv. De fokuserer også på hvordan vi kan bruke og høste av naturen på bærekraftig vis, forteller Martin.

I løpet av skoleåret vil elevene gå dypere inn i hvordan vi kan ta vare på naturen og miljøet. De lærer ikke bare hvordan vi kan overleve i naturen, men å leve i naturen.

Programmet er både spennende og variert: Fjellturer, brevandring, kanotur og skiturer. I tillegg lærer elevene om dyrking av mat, matkonservering og skjøtsel av natur samt å lage praktiske håndverksprodukter med lange tradisjoner.

Vi er opptatt av å skape store opplevelser lokalt - i utvidet forstand.

Hallingdal Folkehøgskule

Bli en globetrotter!

Etter to år preget av en pandemi, hvor store deler av verden var nedstengt, kribler det i reisefoten hos mange. Er du sugen på nye eventyr og vil utforske verden, passer du perfekt inn på Reis.

Globetrotteren i deg våkner for fullt når du opplever korte og lange turer i natur og storby. Programmet inkluderer opplevelser i Europa og Hallingdal. Med andre ord blir det et aktivt og tettpakket år!

– På grunn av pandemien og at læreren trappet ned, forsvant linjen Reis. Nå relanserer vi denne, og håper på at mange eventyrlystne ungdommer vil melde seg på, smiler Martin.

Interrail gjennom Europa er en utmerket måte å oppleve land etter land. En togreise er også bærekraftig, samtidig som den gir på uforglemmelige opplevelser – og en rekke inntrykk.

Sports gear, Outdoor recreation, Paintball marker, Helmet, Glove, Snow, Skirmish, Player
People on beach, Body of water, Flash photography, Cloud, Sky, Dusk, Afterglow, Happy

Et år med variert idrettsglede

Noen mennesker kan rett og slett ikke sitte stille. De elsker å være i bevegelse og er nysgjerrige på alt som har med fysisk aktivitet å gjøre.

Idrett er linja for deg som er nysgjerrig, leken og glad i allsidighet!

Aktivitetene favner om hele spekteret av aktiviteter – fra kjente og kjære til idretter du aldri har prøvd før. Det forventes at elevene byr på seg selv og ønsker å bidra med sine erfaringer.

– Vi følger årstidene og været. På den måten får vi mest ut av året. For elevene er hver eneste dag verdens beste gymtime. Viktigst av alt er å skape idrettsglede sammen, understreker Martin.

Som faglærer i kroppsøving og friluftsliv vet han hva som trengs for å skape entusiasme hos elevene. Han har drevet aktivt med fotball, turn, svømming og klatring. Men den store lidenskapen har alltid vært lek (frikjøring) og moro (jibbing) med ski på beina.

– Men viktigst av alt er at vi har det gøy sammen, smiler Martin.

Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle wheel, Plant community, Sports equipment, Tire, Sky, Mountain

Minner for livet

Om du er klar for et annerledes år som gir minner for livet – og hjertet ditt banker for friluftslivet, er Hallingdal Folkehøgskule et utmerket valg.

Her blir alle en stor familie og elevene lærer å jobbe sammen, samtidig som de utfordrer seg selv.

– Elevene kommer fra hele landet. Våre elever har felles interesser og det dannes vennskap som varer livet ut, forteller Martin.

Skolen har 18 års grense. Elevene er voksne, men det er også greit å være ungdom. Etter endt år i Hallingdal er du godt rustet til å stå på egne bein.

Et år på folkehøgskole føles også tryggere enn å flytte for seg selv. Internatet er et stort, ekte og varmt kollektiv. De fleste elvene bor på dobbeltrom, men det er også mulig for enkeltrom.

Lærerne danner en trygg ramme rundt oppholdet, samtidig som de utfordrer deg i fag du er interessert i. Ingen opptakskrav, karakterer eller eksamen. Kun en gyllen mulighet til å dyrke dine interesser og lære om det som du er opptatt av.

– Jeg har vært elev her selv, og det er det beste året i mitt liv. Året på folkehøyskole er langt mer enn den linjen du har valgt. Hovedinnholdet er venner og aktivitetene dere utfører sammen, avslutter Martin.

Kontakt oss

Adresse
Skagavegen 3, 3550 Gol

Telefon: 32 07 96 70
E-post: post@hallingdalfhs.no

Foto: Hallingdal Folkehøgskule