Bier3.jpeg

BILDE: Å putte bambusrør i bokser er en super aktivitet for barn. Sverre (4) og Martin (2) er spent på om biene finner veien til boksene deres

Ønsk biene velkommen med et biehus


image.png

Annonsørinnhold fra

Biene er avgjørende for verdens matproduksjon – men mange av
artene er utrydningstruede. Slik lager du et enkelt biehus i hagen
din!

Hos birøkter Kjell A. Lysebo på Lunde Bigård i Larvik er det summende aktivitet i kubene. Biene er i full sving med å lage velsmakende og helsebringende honning. Det er disse stripete skapningene de fleste ser for seg når de tenker på bier. Men ikke alle bier lager honning og bor i kuber.

BILDE: – Der er vinduet til bien, tror Martin (2), som synes bier og andre insekter er spennende. Noen hull i en vedkubbe har blitt til et fint, lite biehus

Sjeldne villbier

– Dette er honningbier, som holdes som husdyr. De er ikke utrydningstruede her i landet. Men mange av villbiene er det. I Norge har vi 206 ulike arter villbier, som i motsetning til honningbiene lever alene, uten en dronning. Rundt en tredel av villbiene er oppført på rødlista, forteller birøkteren.

Det gir grunn til bekymring. Disse flittige pollinatorene er nemlig svært viktige for at vi skal få mat på bordet. FNs organisasjon for ernæring og landbruk anslår at 71 av de 100 vekstene som bidrar til 90 prosent av all mat i verden, er pollinert av bier.

– Forsvinner biene, får vi en skummel dominoeffekt i økosystemet, som også vil påvirke matproduksjonen, påpeker Lysebo.

Gjør hagen bievennlig

Heldigvis har verden begynt å få øynene opp for problemet. Også i folks hager er det en begynnende oppvåkning på gang. Visste du at det mange oppfatter som pent og velstelt, ikke nødvendigvis er så innbydende for biene?

– Bier liker at du lar gresset vokse litt. Lag gjerne en blomstereng i en bit av hagen, og la løvetannen stå, tipser birøkteren.

I tillegg kan du lage et biehus til våre summende venner. I bynære strøk kan det nemlig være vanskelig for dem å finne et egnet sted å legge egg.

– I naturen finner de hullete stammer eller groper. Finner de et biehotell i hagen din, er det kjempebra. Alt hjelper, fastslår Lysebo.

Bier4.jpeg
Bier5.jpeg
Bier6.jpeg

BILDEKARUSELL: Et bor og en trekloss eller vedkubbe er alt du trenger for å gi biene et krypinn i hagen din. Hvis du vil, kan du sage av hjørnene på klossen for å gi den en søt husform. Plasser biehuset på et solrikt sted, helst i noe le for vind og regn – som på en husvegg eller i et tre


«Alle» kan lage biehus

Biehus og -hotell finnes i mange former og størrelser, fra nøkterne hybler til svære
boligkompleks. Du kan selvsagt kjøpe en fiks ferdig variant på butikken. Men det trenger slett
ikke være vanskelig å lage et kjærkomment krypinn for biene selv. I tillegg kan det være en
super aktivitet å ha med barna på! Her får du forslag til noen enkle varianter:

  • Vedkubbe eller trekloss med hull 

Du trenger en drill med bor og en vedkubbe eller trekloss. Lag hull i ulik diameter, mellom 4 og 7 mm, så passer de for ulike arter. Hullene bør være mellom 5 og 10 cm dype.


  • Boks med bambusrør

Du trenger bambusrør, eller andre typer hule plantestengler, og en boks eller en annen type beholder. Både tomme melk- og juicekartonger, hermetikkbokser eller trebokser kan gjøre nytten. Klipp stenglene rundt 10 cm lange med en kraftig hagesaks, og legg dem tett i tett i boksen med åpningen ut – pass på at stenglene er tette i bakkant. La gjerne barna hjelpe til med å putte stenglene i boksen! Boksen plasseres liggende. 

Bier7.jpeg

BILDE: Birøkter Kjell A. Lysebo på Lunde Biegård i Larvik er glad for at stadig flere får øynene opp for hvor viktige biene er.

HiPP gjør godt for stort og smått 

Bier + barn = sant

Heng biehusene rundt 1–1,5 meter over bakken på et solrikt og nokså rolig sted – gjerne et stykke unna inngangsdøra. Det er også en fordel om biehusene er plassert litt i le for vind og regn. Både husveggen og et tre kan fungere bra.  

Blir hullene tettet igjen, vet du at huset har blitt bebodd – og at du har gjort en god gjerning. 

PS: Er du engstelig for at bier og barn ikke er en bra kombinasjon? Birøkteren kan berolige: 

– Det er veldig sjelden at villbier stikker, for de har ikke honning de skal passe på. Hannbiene, som er større og helt svarte, har for øvrig ikke brodd, opplyser han.

Del ditt eget biehotell!

At verdens matproduksjon er så avhengig av disse summende skapningene, gjør at barnematprodusenten HiPP selvsagt er opptatt av å ta vare på dem. For uten bier, ingen barnemat! 

Nå oppfordrer HiPP også deg til å trå til for pollineringsheltene. Bygg ditt eget biehus – stort eller lite, enkelt eller avansert – og legg det ut på Instagram under emneknaggen #bihelter. Slik inspirerer du kanskje flere til å redde de summende superheltene våre!

Bygg et biehus og legg det ut på Instagram under emneknaggen

#bihelter

image.png
image.png
image.png

Bli medlem

BabyClub - Bli medlem