Working animal, Dairy cow, Hair, Vertebrate, Plant, Smile, Grass, Fawn

Fremtidsrettede linjer:

Et mangfold av muligheter!

Det er over 30 år siden Kalnes ble kalt en jordbruksskole. Nå tilbyr den videregående skolen alt fra tradisjonell agronomutdanning til idrettsfag, bygg- og anlegg, naturbruk og FBIE-fag. Kalnes er uten tvil en skole som følger med i tiden!

Annonsørinnhold fra

Font

Kalnes videregående skole ønsket sine første elever velkommen allerede i 1870, noe som gjør den til en av Norges eldste på sitt område.

Frem til 1990 var Kalnes en ren jordbruksskole/landbruksskole, men tilbyr i dag en rekke andre linjer foruten Naturbruk. Skolen har nå undervisning innen programområdene Naturbruk, FBIE, Bygg- og anleggsteknikk og Idrettsfag.

Kalnes videregående skole ligger vakkert til, rett utenfor Sarpsborg.

– Vi har en fantastisk arena her på skolen. Skolen består av rundt 50 bygninger samt store områder med landbruk og skog. Her er det eget fjøs hvor det produseres økologisk melk, griseproduksjon og egen stall, forteller rektor Hanne Lorentzen.

Vår visjon er vi bryr oss! Verdiene våre er samhold, entusiasme og raushet.

Kalnes videregående skole

Her er noe for enhver smak

Kalnes videregående skole har rundt 500 elever, fordelt på fire utdanningsprogram: Naturbruk, Idrettsfag, Bygg- og anleggsteknikk og FBIE (Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign).

Lorentzen forteller at rundt halvparten av elevene går på Naturbruk, men de resterende er fordelt på de andre fagene.

– I tillegg har vi studiekompetanse med realfordypning innen Naturbruk, agronomutdanning for voksne, påbygging til generell studiekompetanse og opplæring for voksne. Vi har også en tilrettelagt avdeling, som er et tilbud til elever som trenger tilrettelegging av undervisningen og skolehverdagen. Avdelingen er først og fremst knyttet til utdanningstilbudet Naturbruk, sier hun.

Her er det med andre store variasjoner mellom de ulike linjene!

Plant, Flower, Shorts

For deg som er kreativ

Er du en kreativ sjel som ønsker å jobbe med hendene og gjøre det fint rundt deg, er linjen FBIE et utmerket valg.

Linjen er for de som vil bli frisør, blomsterdekoratør, interiørkonsulent eller jobbe som utstillings- eller profileringsdesigner.

– Det er ikke alle som er klar over at dette er muligheter som tilbys på Kalnes. Vi tilbyr både VG1 og VG2, med læreplass etter endt skolegang slik at man får fagbrev, sier Lorentzen.

Som elev på FBIE får du en mer praktisk skolehverdag, hvor du kan utvikle egne ideer til produkter og tjenester. Du kommer også i kontakt med oppdragsgivere og aktuelle bransjer utenfor skolen.

En annen fordel er at du lærer kundebehandling, service samt å utvikle evnene til å jobbe selvstendig, men også i team.

– FBIE gir elevene mulighet til å jobbe veldig tverrfaglig innen området sitt. De jobber med store oppsetninger innen teater og andre arrangementer hvor blomsterdekoratører, frisører og interiørkonsulenter jobbe sammen for å skape et godt resultat, forklarer Lorentzen.

Det er alltid stor etterspørsel etter faglært personell i alle grenene. De fleste liker å se bra ut, samt ha det flott rundt oss. Yrkene gir også positive tilbakemeldinger fra kundene.

Lorentzen forteller at blomsterdekoratør fikk en oppblomstring under koronatiden.

– Vi oppdaget hvor viktig det var å ha det fint rundt oss, og skape en koselig stemning hjemme. Frisørbransjen har gitt sterke tilbakemeldinger på at det er behov for rekruttering. Dermed finnes det læreplasser og mulige arbeidsplasser når fagbrevet er på plass.

Table, Furniture, Plant, Houseplant, Chair, Eyelash, Tableware, Eyewear, Desk, Finger
Creative arts, Flower Arranging, Plant, Petal, Sleeve, Bouquet

Blå eller grønn vei?

Er du mer praktisk anlagt og interessert i utendørsarbeid, mennesker, dyr og miljø, da er Naturbruk et utmerket valg.

Hit kommer elever som ønsker en utdanning innenfor fiske og fangst, dyr, planter, maskiner, energi, klima og miljø.

Kalnes videregående skole tilbyr både yrkesfaglig Naturbruk og studieforberedende Naturbruk.

– Her er det stor variasjon i hva man kan gjøre. Hovedkjernen i Naturbruk er jo å bruke naturen, å se dette i perspektiv rettet mot klima og miljø. Elevene lærer blant annet om hvordan vi kan rigge oss for å forvalte naturen på best mulig måte. Under studiene får man ulike innganger på hvordan dette kan gjøres, sier Lorentzen.

Også her er det stort behov for nyrekruttering. Elevene får en aktiv hverdag, knyttet opp mot grønt og blått naturbruk. Skolegårdsbruket benyttes flittig og aktivt i undervisningen.

Kalnes har også et samarbeid med fiskerne på Utgårdskilen i Hvaler kommune. Elevene blir med fiskerne ut på sjøen for å lære mer om fisk, fangst og forvaltning av havet når de har programfag.

Boats and boating--Equipment and supplies, Fishing net, Naval architecture, Outdoor recreation, Water, Sky, Cloud, Boat, Fisherman
Mode of transport, Air travel, Automotive design, Truck driver, Vehicle, Water, Boat, Sunglasses, Hat, Window

Litt utenom det vanlige

FRISKT Naturbruk er et unikt tilbud hvor elevene får en forskningsbasert hverdag med mange prosjekter og samarbeid, inkludert eksterne aktører.

Elevene får en fremtidsrettet start på en utdanning som vil bidra til nye løsninger og en bærekraftig fremtid.

FRISKT, som står for Forskning – Realfag – Innovasjon – Samarbeid – Kunnskap – Teknologi er et 3-årig løp.

Etter fullført vg3 studiekompetanse med realfagfordypning, har elevene mulighet til å komme inn på alle realfaglige, naturvitenskapelige og naturbruksrelaterte studier i Norge.

Elevene kan forvente seg en spennende og variert skolehverdag. På programmet står både ulvesporing, skjøteselprosjekt for økt biologisk mangfold, bærekraftig friluftsliv, bioteknologi med Ås og naturrestaurering.

People in nature, Cargo pants, Military person, Woody plant, Tree, Gesture, Marines

FREMTIDSRETTET UTDANNING: På FRISKT Naturbruk får du får en fremtidsrettet start på en utdanning som vil bidra til nye løsninger og en bærekraftig fremtid.

Perfekt for deg som er aktiv

Er du glad i trening, helse og fysisk aktivitet, har Kalnes også en linje som passer for deg!

Som elev på Idrettsfag må du være forberedt på å ha med treningstøy hver dag på skolen – og svette skikkelig under øktene. Foruten variert trening vil du også ha spesialtrening i din egen idrett.

– Foruten de ordinære idrettsfagene har vi Toppidrett Volleyball og Toppidrett Hest, smiler Lorentzen.

På Idrettsfag er det mange muligheter, og du lærer om alt fra hvordan kroppen er bygd opp til hvordan du kan motivere andre til å bli fysisk aktive. Her kombineres både praktiske og teoretiske fag.

Elvene får også mulighet til å ta ulike kurs som trener, dommer og lederkurs innenfor idretten sin.

Det er heller ingen mangel på idrettsfasiliteter på Kalnes. Idrettshallen huser både styrkerom og buldrevegg. Det er sandvolleybane, gressbane for fotball, lacrosse og frisbee ultimate, ridehall og utendørs fitnessområde.

– Siden vi har naturbruk, har vi utmerkede muligheter til å gi elevene fordypning innen friluftsliv. Det var dette som la grunnlaget for Idrettsfag. Vi måtte jo bruke naturtilnærmingen og områdene rundt oss, sier Lorentzen.

Sports uniform, Shorts, Player, Knee
Horse tack, Working animal, English riding, Equestrian sport, Halter, Saddle, Bridle, Bit
Volleyball net, Active shorts, Sports equipment, Field house, Wallyball, Player

Linjen for deg som trives ute

Bygg- og anleggsteknikk passer godt for elever som er praktisk anlagt, kreative og har godt håndlag. Elvene på denne linjen må være glade i å jobbe utendørs.

Her jobber man selvstendig, men samtidig være god til å samarbeide med andre.

Kalnes videregående skole har retningene anleggsteknikk og anleggsgartner, og det er svært gode muligheter for lærlingeplass og videre arbeid i disse bransjene.

Mode of transport, Automotive tire, Motor vehicle, Road surface, Wheel, Sky, Workwear, Asphalt

BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK: Denne linjen passer for deg som ønsker å sette synlige spor etter deg med flotte bygg, veier og broer, uteområder og anlegg.

En skole for alle

På Kalnes videregående skole er de opptatt av å tilby elevene et åpent, tolerant og inkluderende miljø hvor alle elevene skal føle seg sett og hørt. De skal være en del av et fellesskap.

– Visjonen vår er at vi bryr oss. Vi vektlegger derfor verdier som samhold, entusiasme og raushet. Vi gjennomfører en rekke tiltak for å klare dette, understreker Lorentzen.

Kalnes er en MOT-skole, som jobber med å forebygge mobbing, vold, rusmisbruk, utenforskap og psykiske vansker. Det gjøres gjennom å styrke ungdommens robusthet, livsmestring og mot.

– Vi kjører MOT-økter i alle klasser, uansett nivå. Dette er en verdiskapende økt som kjøres av skolerte coacher, utdyper Lorentzen.

De er også en helsefremmende skole. Hver onsdag, i to timer, samles elvene enten ute eller i aulaen for felles aktiviteter. Dette er uavhengig av hvilken studieretning de går. Dermed møtes elevene på tvers av timene sine, og blir kjent med elever fra andre klasser og linjer.

Hver dag er det felles varm lunsj, hvor også lærerne spiser sammen med elevene. Kantinene er blitt en utrolig god sosial arena som knytter sammen elever og lærere. Maten som serveres er produsert enten på gården eller hos lokale aktører.

– Fordi vi har så ulike utdanningsprogrammer, ser vi at ikke alle elevene kan være i samme boks. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å samle elevene slik at de kan bli kjent med hverandre. Hos oss er tanken at alle skal komme som de er, og bli akseptert. Vi tilbyr en åpen, tolerant og inkluderende kultur her på Kalnes, avslutter Lorentzen.

Kontakt oss

Adresse
Sandtangen 85, 1712 Grålum

Telefon: 69 13 60 00
E-post: kalnesvgs@viken.no

Foto: Kalnes videregående skole