Automotive design, Table, Desk

Utdanningen som tikker og går:

– Hos oss står tiden aldri stille

På Kongsberg videregående tikker dagene av sted. Skolen er den eneste i Norge som tilbyr yrkesteoretisk opplæring i urmakerfaget. Ronja Ødeby og Elias Helgaland går første året i urmakerutdannelsen på urmakerlinjen. De er klokkeklare på at dette er en linje som absolutt kan anbefales!

Annonsørinnhold fra

Den norske urmakeren var i ferd med å bli spist opp av den moderne tidsalder. Trodde mange. Nå svinger pendelen den andre veien. Urmakerens finmotorikk er svært etterspurt, og ferdigutdannet urmakere er garantert jobb. Også utenfor klokkeindustrien.

Til urmakeren kom man med gamle gjøkur, lommeur som har gått i arv i generasjoner og armbåndsur med affeksjonsverdi.

På Kongsberg videregående skole har de vekket liv i urmakerfaget og fått tiden til å gå igjen. Skolen er den eneste i Norge som tilbyr yrkesteoretisk opplæring i urmakerfaget. De vedlikeholder en tradisjon som er nesten like gammel som skolen selv.

Skolen er blant Norges eldste, og feiret 300 årsjubileum i 2020.

Urmaker er et verneverdig fag som ikke lenger er i ferd med å dø ut. Heldigvis.

Faget er i rivende utvikling, og dekker alt fra håndverksmessig mikromekanisk urmakeri til mikroelektronikk.

Urmakerfaget krever tålmodighet, presisjon og nøyaktighet. Du må også være glad i å jobbe med små ting og ha interesse for detaljer.

Tidløs kompetanse

Kongsberg videregående skole ønsket sine første urmakerelever velkommen i 1995. Urmakerlinjen har totalt 12 plasser, og ønsker at alle er tatt når et nytt skoleår starter i august.

Ronja Ødeby har alltid likt å pusle med små ting – og har en genuin interesse for klokker.

– Jeg kan sitte i timevis og fikse på de minste ting. Kombinert med en fascinasjon for klokker, var urmakerlinjen perfekt for meg, smiler hun.

Ronja forteller at skoledagen er variert, og det er mye praksis. Blant annet lærer elevene å demontere og montere ur samt hvordan moderne klokker fungerer.

Elevene er også utplassert, noen i butikk og andre på verksteder. – Jeg var utplassert på et verksted i Oslo, og det var veldig gøy. Jeg fikk prøvd meg på mye forskjellig, alt fra klokker til ur, sier hun.

Wood

TIDEN STÅR ALDRI STILLE: Når urverk stopper opp, er elevene på VG2 Urmaker raskt ute med å løse problemet og få pendelen til å svinge igjen. Her er de på besøk i tårnuret i Kongsberg kirke.

Veldig fornøyde elever

Medelev Elias Helgaland er også godt fornøyd med å ha kommet inn på urmakerlinjen. Førstevalget var riktig nok gullsmed, men linjene er ikke så altfor forskjellige.

– Det er en liten klasse, bare åtte elever, men det er veldig fint. Som en del av en liten klasse, er lett å bli kjent med alle, og det er en fin gjeng, forteller han.

Mandag til torsdag jobber elevene med klokker og ur. Det er litt teori, men mest praksis.

– Dette er ikke et fag hvor man har dårlig tid. Det er så mange små ting og detaljer. Her har vi god tid og kan snakke med hverandre underveis, sier Elias.

Både Ronja og Elias synes også det er artig at de lærer å lage verktøy. Dermed får de en komplett opplæring i hvordan det er å være urmaker.

Duoen er samstemte i at dette er absolutt en linje å velge, spesielt om du er interessert i små ting og detaljer – og mekanikk.

Elias har også et godt råd til de som skal starte på urmakerlinjen:

– Vi bruker en rekke tegneprogrammer og da er det lurt å ha en vanlig pc, ikke Mac. Denne sliter nemlig med å laste ned programmene.

Vision care, Glasses, Chin, Smile, Eyewear
Vision care, Sun hat, Glasses, Smile, Cap, Eyewear, Headgear

ANBEFALER URMAKERLINJEN: Ronja Ødeby (t.v.) og Elias Helgaland har valgt å satse i gammelt håndverksfag som urmaker. Duoen er enige i at dette er en linje verdt å velge.

Klokken tikker: Søk i dag!

Siden urmakerfaget er verneverdig, er det viktig å få nok søkere slik at faget får tilvekst av fagutdannet personell. Legges Norges eneste urmakerlinje ned, må kommende urmakere vende blikket mot utlandet, og ta utdannelsen der.

Du kan starte urmakerutdannelsen ved å søke VG1 Håndverk, design og produktutvikling (HDP). Deretter er det VG2 Urmaker. Det er kryssløp fra Teknologi- og industrifag (TIF-fagene) og elektro. Elever fra disse linjene kan søke VG2 Urmaker.

Det første året bytter elevene på å være i klasserommet og praksisperioder hos en bedrift. Praksisen fordeles på to uker om høsten og to-tre uker om våren. Etter bestått eksamen har elevene en læretid på to år. Så venter den avsluttende svenneprøven.

Elevene kommer fra hele landet, som bidrar til et allsidig miljø.

– Urmakerfaget krever mye tålmodighet, presisjon og nøyaktighet. Du må være glad i å jobbe med små ting. Interesse for detaljer, og naturligvis for faget, er absolutt en fordel, sier lærer Bjørn Arne Nordahl.

Interior design, Building, Table

Tidløst yrke med mange muligheter

Når svennebrevet er på plass, er det en rekke muligheter. Du kan for eksempel jobbe med design, på hovedverkstedet til en grossist, i en etablert urmakerforretning eller starte egen bedrift.

Tilfeldighetene gjorde at Bjørn Arne ble urmaker. Etter noen år i Marinen ville han bli gullsmed. Bjørn Arne kom ikke inn på førstevalget. I stedet fikk han tilbud om plass på urmakerlinja.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg fikk plass på gullsmedlinja, takket jeg nei. Jeg trivdes så godt på urmakerlinjen at jeg valgte å fortsette, smiler han.

Etter endt utdannelse ble det både eget urmakerverksted og så forretning i Hokksund. Siden 2008 har han vært lærer på heltid, en stilling han trives utmerket i.

For mange kan det være overraskende at det er stor etterspørsel etter urmaker. De aller fleste sjekker klokka på mobilen. Men elektroniske og motebaserte ur har ikke helt klart å erstatte det mekaniske uret, som er på full fart tilbake.

Ikke bare har de et personlig preg, men en kvalitetsklokke koster. Dermed repareres de i stedet for å erstattes, noe som er bærekraftig. Det er her urmakeren kommer inn og gir den servicen klokken din trenger.

Urmakerens finmotorikk er dessuten etterspurt i andre bransjer, som for eksempel Kongsbergindustrien, legemiddelindustrien osv. Så du trenger ikke "bare" jobbe med klokker og urverk.

Vision care, Safety glove, Glasses, Table, Hat, Eyewear

NØYAKTIG: Det kreves god nøyaktighet for å drive som urmaker.

Hos oss står tiden aldri stille

For elevene på VG2 Urmaker står tiden aldri stille. Rundt om i klasserommet er det veggur, gulvur, lommeur og armbåndsur som venter på å bli reparert.

De kommende urmakerne har en rekke forskjellige arbeidsoppgaver, som nøye loggføres underveis. Konsentrasjonen er på topp og blikket er rettet mot uret foran dem på arbeidsbenken.

Kongsberg videregående skole tilbyr kost og losje på internat til elever langveis fra. Internatet ligger rundt 2,2 kilometer fra urmakerlinjen og består av dobbelt- og enkeltrom.

Aktivitetstilbudet inkluderer blant annet styrketreningsrom, gymsal med ballspill, biljard, bordtennis og garasje hvor du kan mekke bil.

Har du en forkjærlighet for ur, klokker og ønsker å jobbe i et tidløst yrke, er urmakerlinjen for deg.

Table, World
Audio equipment, Machine tool

VG2 Urmaker

  • Kongsberg videregående skole er den eneste skolen i Norge som gir yrkesteoretisk grunnutdanning innen urmakerfaget.
  • VG2 Urmaker (Landslinje) er grunnutdanning for faget Urmaker.
  • Faget er mikromekaniske fag og undervisningen på Vg2 baserer seg på å lære nødvendige teknikker og verktøybruk.
  • Du bør ha interesse for detaljer og kunne arbeide nøyaktig og konsentrert.
  • Du må være opptatt av teknologiske nyvinninger - det er noe av det som gjør yrket spennende og morsomt.
  • Urmakerfaget er nå inne i en rivende utvikling, som spenner fra håndverksmessig mikromekanisk urmakeri til mikroelektronikk.
  • Det er stor etterspørsel etter faglærte urmakere, både hos etablerte urforretninger og hos importører.
  • Noen velger å overta eksisterende forretninger eller starte egen bedrift.
  • De fleste som begynner i lære, velger å fullføre med svennebrev i urmakerfaget.


Etter VG2 Urmaker kan du få lærekontrakt med en bedrift innenfor Urmakerfaget.
Vanlig søkere med Vg1 Håndverk, Design og Produktutvikling (HDP), Vg1 TIF og Vg1 Elektro.

Les mer om skolens utdanningsprogram her

Kontakt oss

Adresse
Tinius Olsens gate 1, 3611 Kongsberg

Telefon: 32 86 76 00
E-post: kongsbergvgs@viken.no

Foto: Kongsberg videregående skole