Footwear, Cloud, Shoe, Sky, Shorts, Travel, Leisure

Oslos mest mangfoldige skole:

– Unike tilbud tilpasset elevenes ønsker!

Kuben er den eneste videregående skolen i Oslo som tilbyr de fireårige utdanningsløpene BYSK og HYSK. Etter endt studietid står elevene igjen med både fagbrev og full studiekompetanse med fordypning i realfag. Det gir en stor fordel ved videre utdanning og jobbmuligheter.

Annonsørinnhold fra

Font

Kuben er Oslos største videregående skole, med over 1800 elever og 250 ansatte. Her kan elevene velge mellom fem yrkesfaglige retninger, i tillegg til seks paralleller på studiespesialisering.

Skolens oppdrag er å yrkes- og studieforberede elevene både faglig og sosialt for arbeid, høyskole og universitetet. Elevene skal oppleve trygg, aktiv læring i alle klasserom og verksteder.

– Vi er den eneste skolen i Oslo som tilbyr det fireårige dobbelkompetansetilbudet YSK, som står for Yrkes- og studiekompetanse. Dette tilbyr vi innen byggfag og helsefag. Etter fire år med lønn under utdannelsen, står elevene igjen med både fagbrev og studiekompetanse. Dette er et meget spennende tilbud, forteller rektor Kjell Ove Hauge.

Smile, Skin, Sleeve, Happy, Gesture

Byggfag og helsefag

– Hos oss er det to retninger innen YSK. Det ene er Byggfag (BYSK) og det andre er Helsefag (HYSK). YSK er et utmerket valg som åpner for en rekke muligheter både under og etter studiene. Begge tilbudene passer for elever som er motivert for en praktisk skolehverdag og for å yte litt utover vanlig innsats, sier Hauge.

Elevene tegner lærekontrakt med en bedrift allerede det første året, og kommer raskt i arbeid med lønn som lærling. Etter fullført utdanning innen YSK, oppfyller elevene kravene for å søke universitets- og høyskolestudier.

Fagbrevet gjør at elevene også kan velge å arbeide som kvalifisert fagarbeider i en bedrift.

– Den doble kompetansen med fagbrev bak en ingeniørgrad eller høyere helsefaglig utdanning er etterspurt i arbeidslivet, understreker rektor Hauge.

Etter fire år står elevene igjen med både fagbrev og studiekompetanse med fordypning innen faget de har valgt.

Kjell Ove Hauge, rektor

For deg som tenker betong- eller tømrerfag

BYSK er forkortelsen for Byggfag Yrkes- og studiekompetanse. Tilbudet gir fag- og svennebrev innen betong- eller tømrerfaget.

Det kreves et godt faglig grunnlag fra ungdomsskolen, spesielt i matematikk og naturfag, og vi anbefale karakteren 4 som minimum.

– De som velger byggfag har en interesse av å bygge, skape og konstruere og lære et praktisk håndverk. Det er ikke krav til grunnleggende praktiske ferdigheter, alt læres i møtet med skolen og bedriftene, forklarer Hauge.

Aktuelle kandidater blir innkalt til intervju med lærere og representanter for bedriftene.

– Under intervjurunden sjekkes søkerne opp mot bedriftene som skal tilby kontrakt. De ønsker å vurdere om eleven har de ferdigheter og egenskaper de ser etter hos en lærling og potensiell arbeidstager etter endt utdanning, sier Hauge.

Etter fullført utdanning innen BYSK kan elevene søke universitets- og høyskolestudier. Dette inkluderer masterstudiet i bygg- og miljøteknikk ved NTNU.

– Vi ser ofte at lærlingene velger å bli i bedriftene som fagarbeidere i noen år før de søker seg til høyere utdanning. Når videreutdannelsen er fullført, vil bedriftene gjerne ansette de tilbake igjen som ingeniører med unik praktisk kompetanse, utdyper Hauge.

Baseball cap, Clothing, Trousers

Karriere innen helse og medisin

Er du interessert i mennesker og helse, er HYSK (Helsefag-Yrkesstudiekompetanse) veien å gå. Denne fireårige utdanningen gir deg fagbrev som offentlig godkjent helsefagarbeider samt studiekompetanse med realfag.

– Etter endt utdanning kan elevene arbeide som faglærte helsefagarbeidere eller gå videre til utdanning som sykepleier eller studere medisin. Dette tilbudet gir et helhetlig bilde av helsearbeid, diagnostisering og oppfølging av pasienter, sier Hauge.

Med en helsefagarbeiderutdanning får både sykepleiere og leger viktig kompetanse til å se pasientene mer helhetlig.

Hauge forteller at både BYSK og HYSK er spennende tilbud. Elevene går i klasse med få elever og får tett faglig oppfølging av lærere som er eksperter innen sine fag. Medelevene har samme faginteresse og høy grad av motivasjon for å lære og utvikle seg.

Det er en fordel om elevene er strukturerte og har god egendisiplin.

– Dette er for så vidt krevende løp, men om man har ambisjoner og et klart fremtidsmål, går det helt fint. Vi har en rekke støttesystemer og bistår underveis for de som ønsker eller trenger dette, understreker Hauge.

Table tennis racket, Shorts, Wood, Elbow

Skoleår på Malta

Storslagne opplevelser på sjarmerende øyer med strender og klipper, historiske severdigheter og kulturelle opplevelser for livet.

Hva med å tilbringe et skoleår i eksotiske omgivelser?

Kuben tilbyr elever i Oslo å ta Vg2 datateknologi og elektronikk på Malta, en engelsktalende øynasjon som ligger i Middelhavet.

– Vi har inngått et samarbeid med MCAST - Malta College of Arts, Science and Technology - det eneste yrkesfaglige colleget på Malta. Skolen tilbyr undervisning fra Vg2-nivå til Masternivå. Kuben er den eneste skolen i Norge som har helårstilbud for yrkesfag-elever i en hel klasse i utlandet. Tilbudet er åpent for elever fra alle Vg1 elektroklasser i Oslo, og for elever fra Rud videregående skole i Viken, sier Hauge.

Skoleåret 2022/2023 er det første skoleåret hvor Kuben har en klasse på Malta.

Hauge forteller at elevene trives, selv om de noen ganger savner familie og venner. De er en sammensveiset gjeng som tar godt vare på hverandre, og utnytter de mulighetene som finnes på øya.

Bermuda shorts, Footwear, Sky, Smile, Cloud, Leg, Travel, Leisure, Tree

HERLIGE MALTA: Kuben vgs samarbeider med MCAST, Maltas eneste yrkesfaglige college, med undervisning fra Vg2-nivå og opp til Masters.

Et uforglemmelig år

Elevene samles på Kuben de første ukene for en gjennomgang av det kommende skoleåret og opplæring i de grunnleggende kompetansene. I slutten av september setter de kursen mot Malta, og første uken i oktober starter undervisningen på MCAST. Klassen returnerer til Norge i tide til 17. mai, og avslutter skoleåret på Kuben.

Undervisningen på Malta foregår på engelsk, med unntak av fagene norsk og samfunnsfag, som foregår på Teams med lærer fra Kuben.

Programfagene passer inn i den norske læreplanen, og elevene tar Vg2-eksamen når de er tilbake i Norge. Dermed kan man, etter endt og bestått Vg2-eksamen, gå videre til Vg3 eller søke lærekontrakt.

– MCAST holder høy kvalitet og samarbeidet mellom skolene fungerer godt. Undervisningen på colleget har en litt annen tilnærming enn på en videregående skole i Norge, og vi ser at elevene må jobbe mer selvstendig, sier Hauge.

Elevene bor i studentboliger som ligger like ved universitetet i Malta, litt over tre kilometer med buss til MCAST.

Den norske klassen fordeles på «clusters», og deler kjøkken og oppholdsrom med andre internasjonale studenter. Elevene kan velge mellom ulike typer rom, der hvert rom har eget bad.

– Å studere i utlandet er en flott måte å utfordre seg selv på. Du lærer å bli mer selvstendig, får nye venner, lærer engelsk og opplever en ny kultur. Et skoleår på Malta kan anbefales for den selvstendige og eventyrsøkende, avslutter Hauge.

Kontakt oss

Adresse
Kabelgata 10-12, 0580 Oslo

Telefon
23 46 57 00

E-post
kuben.yrkesarena@osloskolen.no
(merk e-posten med «Kuben vgs»)

Foto: Kuben videregående skole