High-visibility clothing, Automotive design, Jeans, Trousers, Smile, Workwear, Standing

BRENNENDE ENGASJERTE: – Det er takket være at Ole har en brennende interesse for andre mennesker, å få dem til å vokse og utvikle seg, at denne avdelingen er en suksess hos Høiax, sier Thomas Buskoven (t.h.), til regionsdirektør i NHO, Gjermund Løyning (t.v.). Nå vil NHO at enda flere arbeidsgivere skal se verdien av å rekruttere fra hele befolkningen når de trenger arbeidskraft.

Annonsørinnhold fra

Tilrettelagt avdeling er kjempesuksess på Høiax

Kjell-Åge, Ronny og kollegaene har en viktig jobb å gå til hver dag, takket være god tilrettelegging og en leder som brenner for å hjelpe andre. Høiax har funnet oppskriften på en inkluderende arbeidsplass, og deler den gjerne videre.  

– Der borte sitter Kjell-Åge. Han har jobba i førti år og nektær å slutte, sier Ole Fosby spøkefullt.

Men det er noe sannhet i spøken. Kjell-Åge Karlsen begynte i arbeidslivet som fjortenåring, og har jobbet blant annet på gamle Greåker Papirfabrikk i tretti år før han fikk problemer med hoftene.

– Jeg gikk på betonggulv der i tretti år, og måtte bytte begge hoftene i 2019. Da ble jeg sykemeldt, og gikk hjemme, forteller han.

I disse dager fyller han 60 år, og han priser seg lykkelig over å ha fått jobb på Høiax i sin alder. Her får han tilrettelagt arbeidshverdag ved at han kan sitte mens han utfører jobben. Å ikke jobbe er et dårlig alternativ for han. Han vil, og skal, på jobben!

Fem regler for lister

 • Dette er eksempel på lister/bullet points. Her legger man inn en slik type innhold
 • Begynn hvert punkt med stor forbokstav.
 • Punkter som består av to eller flere ord skal av­sluttes med punktum.

 • Punktum er valgfritt i lister der alle punktene består av ett ord.

 • Punkter med og uten punktum skal ikke blandes i samme liste. Enten har alle punktene punktum, eller så har ingen av punktene punktum.

 • I norskspråklig sammenheng skal det ikke være punktum bak tall eller bokstaver som nummererer lister.

– Det er veldig, veldig viktig å ha en jobb å gå til. Jeg har alltid jobba. Det er mye bedre enn å gå hjemme.


 • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon og fellesskap for bedrifter
 • Mange bedrifter mangler folk
 • Ca 20 prosent av den yrkesaktive befolkningen står utenfor arbeidslivet
 • Ved å rekruttere personer som står utenfor arbeidslivet vil du både kunne få medarbeiderne du trenger, og samtidig bidra til store gevinster for den enkelte og for samfunnet


Derfor ønsker NHO å hjelpe arbeidsgivere med å finne arbeidskraft


Slik rekrutterer du fra hele befolkningen

Var usikre i starten, men fant en løsning

NHO jobber nå for at flere arbeidsgivere skal rekruttere bredt, og på den måten bidra til at flere kan komme ut i arbeid. Å samle restarbeidsevnen, og tilrettelegge for at flere kan være yrkesaktive lengre, er veldig verdifullt for både arbeidsgiver og den ansatte, og ikke minst for samfunnet.

Da en av Høiax sine leverandører i Halden varslet nedleggelse for noen år siden, bestemte Høiax seg for å kjøpe dem opp. Med på kjøpet fulgte en avdeling for arbeidstakere med behov for egen tilrettelegging i hverdagen.

– Vi hadde noen diskusjoner om hvordan vi skulle håndtere dette. Det vi visste var at vi ville ha med oss Ole, for uten han ville det ikke gått, sier Thomas Buskoven, daglig leder på Høiax.

Dermed ble Ole og to andre ansatte med over fra Halden til Lisleby i Fredrikstad. Ole fikk ansvaret for avdelingen, og siden har det vært en suksess - ikke bare i seg selv, men for hele Høiax. Delene som produseres her er avgjørende for sluttproduktene som leveres.

– Jeg forstår at Høiax var usikre på dette i starten, men jeg er glad vi fant en løsning. Det er enormt viktig å ha en jobb å gå til, og føle at man er en ressurs, sier Ole.

Ramlet ned fire meter - nå får han endelig jobbe igjen

Ronny Sebe (50) var tidligere snekker. Han hadde vært arbeidsledig i åtte år før han endelig fikk jobb igjen. Han er en av de som ble med over til Fredrikstad fra Halden.

– Jeg ramlet ned fire meter fra et stillas på 90-tallet. Da brakk jeg ryggen på to steder. Det var fælt, men det var også fælt å gå hjemme og være arbeidsledig. Det er veldig viktig å få jobbe, sier den tidligere snekkeren, mens han monterer elektriske deler sammen.

Jobben Ronny, Kjell-Åge og kollegaene gjør er viktig.

– Om vi ikke hadde hatt denne avdelingen ville vi ikke kunne lansert mange av de nye produktene våre, for eksempel CONNECTED-serien av smarte varmtvannsberedere. De gjør en viktig jobb for oss, sier Thomas.

Automotive design, Motor vehicle, Smile, Muscle, T-shirt, Table

TAR VARE: To dager i uka er Ronny hos kiropraktoren etter han brakk ryggen på 90-tallet i en arbeidsulykke. Ole Fosby (t.v.) poengterer at det viktigste med tilrettelegging er å lytte til de faktiske behovene de ansatte har.

– Det handler om å finne løsninger og ta vare på de ansatte

Fra i fjor til i år har avdelingen doblet seg i størrelse, og teller nå 13 ansatte. Blant disse er det både ansatte som krever tilrettelegging av ulikt slag og ansatte som ikke trenger det. Her lages all elektronikk som behøves for berederne Høiax er så kjent for.  

Tilretteleggingen de ansatte trenger er variert.

– Det viktigste her i avdelingen er at det er ryddig og rolig. Det krever nøye planlegging og system, slik at de ansatte føler seg trygge på jobb, sier Thomas.

Ole supplerer:

– Ergonomien er viktig her også. Mange sliter med blant annet ryggen, så hev-senk pulter er et av tiltakene. Vi tilpasser oppgavene til de ansattes evner. Noen jobber deltid, noen trenger variasjon - mens andre vil ikke ha noe variasjon. Det handler om å finne løsninger og ta vare på de ansatte. Ikke alle "skavanker" er fysiske, så vi må lytte til hva de trenger.

Han er stolt av å være ansvarlig for avdelingen som tross alt utgjør en enormt viktig del av bedriften. Dette er en hjertesak for han.

– En ting er å vite at man som bedrift tar et samfunnsansvar. En annen ting er den følelsen av å kunne hjelpe andre, å ta vare på folk. Det har jeg alltid brent for, at alle skal ha det bra. Folk med utfordringer kan gjøre en vel så god jobb som andre, så lenge det tilrettelegges, fastslår han.

– Folk med utfordringer kan gjøre en vel så god jobb som andre, så lenge det tilrettelegges.

Ole Fosby, avdelingssjef Høiax

Eye, Font

– Viktig å fortelle historiene

Regionsdirektør i NHO Oslo og Viken, Gjermund Løyning, har nærmest stjerner i øynene mens han og kollega Jon-Vidar Knold får en omvisning på Høiax. Han er imponert over engasjementet hos Thomas og Ole.

– Dette er kjempebra. NHO sin viktigste oppgave er å tilrettelegge for god dialog og vise at det går an å få til. Noen føler at oppgaven blir for stor, og derfor er det så viktig for oss å fortelle disse historiene, sier han.

I dag står over 600.000 nordmenn uten jobb, samtidig som mange bedrifter har et stort bemanningsbehov. NHO jobber aktivt for å forsøke å flere bedrifter til å ansette bredt.
Thomas og Ole vil absolutt anbefale andre bedrifter å gjøre tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet. De ser kun positive virkninger av dette.

– Det sitter altfor mange smarte hoder og sterke hender hjemme som kan bidra. Det mener jeg er en av de største oppgavene vi har i samfunnet. Det er garantert mange av de over 600.000 som kunne vært i jobb på et vis, mener Thomas.

– Tenk å samle all den restarbeidsevnen som er der ute. Jeg tror det er viktig å finne de gode ordningene for det. God dialog med Nav og med oss er en bra start, sier Gjermund engasjert.

 • Inngå samarbeid med en bedrift i NHOs bransjeforening Arbeid & Inkludering
 • Ta kontakt med en bedrift i NHOs bransjeforening Bemanning og rekruttering
 • Rekrutter og inkluder via NAV
 • Rekrutter en lærling


Hvordan rekruttere fra hele befolkningen


Slik rekrutterer du fra hele befolkningen