Marit Aune Selmer er personal- og kvalitetsleder og Jon Nordmark er driftssjef i Connect Bus på Forus. Måten Connect Bus tenker rekruttering på, har gitt muligheter til mange.

Annonsørinnhold fra

Dette firmaet har ansatte fra 26 land: – Vi ser kun menneskene

Connect Bus går sine egne veier for å rekruttere sjåfører. Det har gitt muligheter til mange.

– Vi trenger alltid flere bussjåfører, slår Jon Nordmark fast. Han er driftssjef i Connect Bus på Forus, tidligere Norgesbuss.

Connect Bus har rundt 500 ansatte på Forus og kan skilte med hele 26 ulike nasjonaliteter. Bedriften er også en av de som har flest kvinnelige bussjåfører, med 60 av 460 ansatte.

Busselskapet kjører for Kolumbus på Nord-Jæren og har gjennom flere år valgt å legge ekstra innsats i å få tak i de gode folkene, både gjennom lokal rekruttering, rekruttering direkte fra utlandet og gjennom en fast avtale med NAV.

TRIVES PÅ JOBB: Disse tre er takknemlige og glade for mulighetene de har fått i Connect Bus. Fra venstre: Santiago Sivianes, Mahlet Tshome Zewdu og Carlos Lacalle.

Samarbeid med NAV

Avtalen med NAV har busselskapet hatt i flere år.

– Vi ønsket tettere samarbeid om de gode menneskene som er arbeidsledige, sier driftssjef Jon Nordmark.

Samarbeidet går ut på at NAV plukker ut interesserte og motiverte personer, før det blir gjennomført lynintervjuer. Neste steg er jobbskygging, der de aktuelle personene får være med ansatte på jobb for å se hvordan en arbeidsdag er og hva som kreves av hver enkelt.

– De som fremdeles er motiverte etter dette, får tett oppfølging videre og støtte til å ta bussertifikatet, forteller Nordmark.

Siden 2019 har bedriften rekruttert 33 nye sjåfører gjennom dette samarbeidet. Åtte nye skal ha oppkjøring til våren 2023 og enda 20 er på trappene.

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland håper flere bedrifter vil gjøre som Connect Bus, her ved driftssjef Jon Nordmark.

Personene binder seg ikke til jobb i Connect Bus selv om de er med på opplegget gjennom NAV.

– Vi sier at vi har jobber å tilby, men de kan velge å gå til andre også når løpet er ferdig, sier Nordmark, som ser at prosjektet gir den ekstra dytten noen trenger for å få seg en god og trygg jobb. I tillegg skaffer det Connect Bus mange gode arbeidstakere de ikke hadde fått tak i uten denne ekstrainnsatsen fra firmaet sin side.

– Det går mange ressurssterke mennesker rundt uten jobb, slår driftssjefen fast og nikker mot Mahlet Tshome Zewdu.

Mahlet Tshome Zewdu kom til Norge som flyktning. Ved hjelp av Connect Bus og NAV har hun tatt bussertifikatet og er i dag i full jobb.

– Kultur og språk betyr ikke så mye. Her snakker vi sammen på norsk, sier han.

Mahlet Tshome Zewdu har en turnus som er tilpasset hennes livssituasjon. Det er viktig for å få hverdagen til å gå rundt.

Suksesshistorien Mahlet

Mahlet kom til Norge fra Eritrea som flyktning i 2009. I 2015 flyttet hun til Randaberg. Fire år senere var hun ferdig med grunnskoleutdanning gjennom Johannes læringssenter i Stavanger. Som alenemor til tre barn ville hun vise både seg selv og alle andre at hun både kunne og ville jobbe.

– Jeg hørte fra venner at Norgesbuss trengte sjåfører, sier Mahlet, som er oppvokst med en far som var lastebilsjåfør.

– Jeg elsket å være med han på jobb da jeg var yngre og kjente at bussjåfør kunne være noe for meg. I mitt hjemland kjører veldig få jenter buss, men nå var jeg ikke i Eritrea lenger. Nå var jeg i Norge, og her kan jeg gjøre hva jeg vil.

Mahlet smiler og forteller at hun er opptatt av å være et forbilde, både for egne barn og for andre kvinner med lignende bakgrunn som henne selv.

– Jeg forteller til andre kvinner med barn at vi kvinner kan og bør jobbe. Vi skal ikke sitte hjemme. Jeg blir stolt når andre sier at de kan lære mye av meg, sier hun.

Mahlet Tshome Zewdu kom til Norge som flyktning og er alenemor til tre barn. Hun ønsker å være et forbilde for andre i samme situasjon. – Jeg forteller andre at vi kvinner kan og bør jobbe, sier hun.

Tilpasser turnuser

Mahlet tok selv kontakt med Norgesbuss og fikk beskjed om at her var det jobb å få, men først måtte busslappen på plass.

– Jeg kontaktet NAV og spurte om de kunne hjelpe meg, og det kunne de. Jeg har møtt så mange gode og snille mennesker på vegen, forteller hun videre.

Resten er historie - en suksesshistorie, både for Mahlet og for arbeidsgiveren, som nå er Connect Bus.

Gjennom jobb har hun fått et større kontaktnett og får være med på mye sosialt gjennom året.

– Barna mine er fire, seks og ti år, men Connect Bus er veldig flinke å legge til rette turnusen slik at jeg kan jobbe, sier Mahlet.

Firmaet har nemlig flere tilpassede turnusordninger for å tilrettelegge for ansatte i ulike livssituasjoner. Det finnes blant annet egne turnusordninger for ansatte med små barn og bedriften tilrettelegger for ansatte som også har en samboer eller ektefelle som jobber skift. I tillegg finnes en seniorrotasjon med kun dagtidjobbing og en egen opplæringsrotasjon der sjåførene kjører færre ruter enn de som er ferdige med opplæringen.

Fem regler for lister

  • Dette er eksempel på lister/bullet points. Her legger man inn en slik type innhold
  • Begynn hvert punkt med stor forbokstav.
  • Punkter som består av to eller flere ord skal av­sluttes med punktum.

  • Punktum er valgfritt i lister der alle punktene består av ett ord.

  • Punkter med og uten punktum skal ikke blandes i samme liste. Enten har alle punktene punktum, eller så har ingen av punktene punktum.

  • I norskspråklig sammenheng skal det ikke være punktum bak tall eller bokstaver som nummererer lister.

Carlos Lacalle ble rekruttert fra Spania og tok bussertifikatet etter at han hadde fått fast jobb i Norge. Nå deler han arbeidsplass med 25 andre nasjonaliteter.

– Kultur og språk betyr ikke så mye. Her snakker vi sammen på norsk, sier han.

Carlos Lacalle kjørte lastebil i Spania. Nå kjører han buss for Connect Bus.

Rekrutterer spanske sjåfører

Connect Bus har også en avtale med gode samarbeidspartnere i Spania.

– De plukker ut motiverte personer, før vi inviterer til intervju og kjøretester, sier Jon Nordmark.

Tidligere har firmaet også rekruttert fra Polen.

En av de som har blitt rekruttert på denne måten er Carlos Lacalle. Han kjørte lastebil i hjemlandet Spania.

– Det var vanskelig og vi var midt i en stor økonomisk krise. Så hørte jeg at det var mangel på bussjåfører her, sier han.

Carlos fikk tatt bussertifikatet og startet på norskkurs allerede i Spania. Kona, som er sykepleier, fikk også jobb i Stavanger og paret startet å planlegge sitt nye, norske liv. Norskopplæringa fortsatte da han kom til Stavanger og i dag er Carlos både bussjåfør, instruktør for nye bussjåfører og er også innom trafikkontoret til Connect Bus.

Gjennom jobben har han fått et nettverk og blitt kjent med mange med ulike bakgrunner.

– Når du jobber en slik plass som dette, blir du nok mer åpen for å bli kjent med andre. Kultur og språk betyr ikke så mye. Her snakker vi sammen på norsk. Språket er nøkkelen, sier han på godt forståelig norsk.


  • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon og fellesskap for bedrifter
  • Mange bedrifter mangler folk
  • Ca 20 prosent av den yrkesaktive befolkningen står utenfor arbeidslivet
  • Ved å rekruttere personer som står utenfor arbeidslivet vil du både kunne få medarbeiderne du trenger, og samtidig bidra til store gevinster for den enkelte og for samfunnet


Derfor ønsker NHO å hjelpe arbeidsgivere med å finne arbeidskraft


– Klovnen som ble bussjåfør

Ved siden av Carlos sitter Santiago Sivianes og nikker gjenkjennende. Selv om han og Carlos kan snakke sammen på sitt eget morsmål, går det i norsk når de er sammen med andre kolleger i Connect Bus. Santiago er fra Sevilla og fikk fast jobb i Norgesbuss mens han bodde i Spania - uten å kunne et eneste ord norsk.

Santiago er mannen du legger merke til med en gang du kommer inn i et rom. Han liker å bli sett og liker også å gi oppmerksomhet til andre. Med et bredt smil kan han fortelle at han har jobbet som baker i 20 år og har i tillegg lang erfaring som klovn, nærmere bestemt sykehusklovn.

Nå har han jobbet som bussjåfør i Stavanger-regionen i over to år og har rukket å bli glad i både Norge og i norsk.

– Jeg elsker å snakke med passasjerene og jeg snakker mye, sier han og ler.

Norskopplæringen startet etter at han fikk jobben, men før han reiste til Norge.

Santiago Sivianes har lang erfaring som baker og klovn. Nå jobber han som bussjåfør i Connect Bus på Forus. – Norge har framtid og jeg er takknemlig for sjansen jeg har fått, sier han.

– Norsklæreren min var fra Kristiansund, og jeg syntes det gikk fint. Men så kom jeg hit til Stavanger og forstod ingenting, sier han og ler.

Tre år har gått siden han satte føttene på rogalansk jord for første gang og rogalandsdialektene blir stadig mer forståelige. For ett år siden flyttet også kona til Norge.

– Jeg er glad i Norge. Norge har framtid og jeg er takknemlig for den sjansen jeg har fått med fast jobb fra dag en, slår han fast.

Slik rekrutterer du fra hele befolkningen

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland oppfordrer flere bedrifter til å se muligheter i å få enda flere ut i jobb.

– Vi trenger flere som Connect Bus

Connect Bus vil være mer enn en arbeidsplass. De er også en møteplass for de ansatte. I løpet av et år er det blant annet fester, grilldager, fotballag og utflukter.

– Når sjåførene er på jobb, sitter de mye alene. Derfor ønsker vi å lage treffpunkter. Vi vil være en attraktiv arbeidsplass, sier Nordmark, som også er leder av NHO Transport i Rogaland.

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland liker det hun hører hos Connect Bus.

– En av fem står utenfor arbeidslivet i Rogaland. Vi trenger at flere bedrifter gjør en ekstra innsats for å få flere i jobb, sier regiondirektøren.

Hun håper flere firma kan lære av Connect Bus, og velge å heller se løsninger enn utfordringer for å fylle kompetansehull i bedriften.

– Og så er det viktig å skape en god bedriftskultur - en kultur som er felles uansett bakgrunn. Det er så lite som skal til for å få det til, sier hun.

– En av fem står utenfor arbeidslivet i Rogaland. Vi trenger at flere bedrifter gjør en ekstra innsats for å få flere i jobb

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland

Eye, Font

– Personlige egenskaper er viktig

Ledelsen i Connect Bus har tatt klare valg på hvordan de vil være både i ansettelsesprosesser og som arbeidsgiver.

– Språk kan læres og kulturell bakgrunn er ikke så viktig for oss, men vi ser mye på personlige egenskaper. Vi ansetter de menneskene vi tror vil passe i jobben og hos oss, og så må de selvsagt beherske 18 meter med buss også, sier Nordmark.

Firmaet kan vise til gode tall, og på medarbeiderundersøkelsen skåret de svært høyt på trivsel.

– Det er visst sjelden med så høy trivsel i slike undersøkelser. Det viser jo at vi gjør noe riktig, slår driftssjefen fast.

Norgesbuss ble, sammen med tre andre norske busselskaper, slått sammen med to svenske selskaper tidligere i år og ble til Connect Bus.

  • Inngå samarbeid med en bedrift i NHOs bransjeforening Arbeid & Inkludering
  • Ta kontakt med en bedrift i NHOs bransjeforening Bemanning og rekruttering
  • Rekrutter og inkluder via NAV
  • Rekrutter en lærling


Hvordan rekruttere fra hele befolkningen