Plant, Smile, Houseplant, Coat, Flowerpot, Tie

GOD MATCH: For Securitas har den ferske arbeidstakeren Vigdis Mary Kvalheim blitt en viktig ressurs. Ved starten av 2022 hadde hun vært sykemeldt en lengre periode, nå jobber hun på Nasjonalmuseet. Administrerende direktør i Securitas Martin Holmen, er opptatt av å se forbi folks CV.

Annonsørinnhold fra

Securitas-sjefen mener alle kan være en ressurs i arbeidslivet

For Securitas er inkludering og mangfold en sentral del av arbeidslivet.

Vigdis Mary Kvalmheim (58) trodde hun kom til å stå utenfor arbeidslivet resten av livet. Etter 30 år i mediebransjen, fikk Vigdis en psykisk smell, og måtte slutte i jobben.

– Jeg trodde jeg kom til å stå uten arbeid resten av livet, forteller hun.

Hun sier det var flaks at hennes veileder på NAV visste om mulighetene for å komme ut i jobb igjen. Gjennom prosjektet «Vi inkluderer», som er et samarbeid mellom NAV, NHO og de øvrige partene i arbeidslivet, fikk Vigdis jobb som vekter hos Securitas.

– Jeg ble møtt av Marianne, en veldig hyggelig HR-veileder i Securitas. Det var alfa og omega for meg å ha disse informasjonsmøtene med henne, og jeg hadde ikke turt å gå videre i jobb uten henne. Jeg hadde ikke vært på skolebenken siden 1983 da jeg var russ, forteller hun.

Fem regler for lister

 • Dette er eksempel på lister/bullet points. Her legger man inn en slik type innhold
 • Begynn hvert punkt med stor forbokstav.
 • Punkter som består av to eller flere ord skal av­sluttes med punktum.

 • Punktum er valgfritt i lister der alle punktene består av ett ord.

 • Punkter med og uten punktum skal ikke blandes i samme liste. Enten har alle punktene punktum, eller så har ingen av punktene punktum.

 • I norskspråklig sammenheng skal det ikke være punktum bak tall eller bokstaver som nummererer lister.

Securitas er en av bedriftene NHO er stolte over å ha med i «Vi inkluderer»-prosjektet. Dette er et samarbeid med NAV om å inkludere flere i arbeidslivet.

JOBBER FOR INKLUDERING: Administrerende direktør i Securitas, Martin Holmen (f.v.), vekter i Securitas, Vigdis Mary Kvalheim og regiondirektør i NHO Gjermund Løyning.

Securitas har inkludering og mangfold som sentrale bærekraftsmål

Med «Vi inkluderer» har NAV hjulpet mange bedrifter og arbeidsledige med å finne hverandre. Hos Securitas, med 5000 ansatte, har 50 kommet i jobb via denne ordningen. Administrerende direktør i Securitas, Martin Holmen, mener det er essensielt at han som leder tar ansvar for inkludering.

– For meg er det enkelt fordi jeg har vært helt nede på gulvet, og jobbet meg opp. Jeg vet hva det vil si å være usikker på jobb i ulike situasjoner, sier Martin.

Han begynte som vekter etter tre år på videregående skole.

– Jeg har ingen bachelor eller mastergrad, men har jobbet meg opp og fått mulighet til ledertrening og ulike kurs. På denne måten er Securitas helt unike. Mange av linjelederne har bygget seg opp, forteller Martin.

Securitas er et verdensomspennende konsern som opererer i 45 land.

– Vi har tydelig definerte bærekraftsmål, og blant disse er inkludering og mangfold sentralt. Securitas har som hensikt å gjøre verden tryggere ved å gjøre individene trygge, sier Martin.

Med 600.000 mennesker som står utenfor arbeidslivet i Norge, er det fortsatt en jobb å gjøre for å inkludere flere.

– Vi ser at de som står utenfor og ikke får seg jobb, havner lenger og lenger utenfor samfunnet. Det å ikke ha en inntekt, eller klare å opprette et sosialt nettverk, kan gjøre livet vanskelig. Alle kan gjøre noe, og de aller fleste kan være en ressurs på en eller annen måte i arbeidslivet, sier Martin.


 • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon og fellesskap for bedrifter
 • Mange bedrifter mangler folk
 • Ca 20 prosent av den yrkesaktive befolkningen står utenfor arbeidslivet
 • Ved å rekruttere personer som står utenfor arbeidslivet vil du både kunne få medarbeiderne du trenger, og samtidig bidra til store gevinster for den enkelte og for samfunnet


Derfor ønsker NHO å hjelpe arbeidsgivere med å finne arbeidskraft


Slik rekrutterer du fra hele befolkningen

Vision care, Glasses, Smile, Sleeve, Eyewear

GOD RÅDGIVNING: Da Vigdis ble møtt av HR-veileder og teamleder Marianne Larsen i Securitas, ble det lettere å begynne å jobbe igjen.

Forlatt og fortapt

Som arbeidsledig etter mer enn 30 år i arbeidslivet, meldte det seg mange vanskelige følelser for Vigdis.

– Jeg har jo ikke bachelor eller mastergrad. Jeg følte meg ganske forlatt og fortapt da det virket som at ingen trengte meg lengre, sier hun.

Det kan være utfordrende å se muligheter selv i en slik situasjon.

– Folk rundt meg sa ingenting, og det var vanskelig å finne løsninger selv. Jeg gikk mest i min egen verden og hadde kontakt med legen, forteller Vigdis.

Så møtte hun NAV-veilederen som satte henne i kontakt med Securitas. Det ble redningen.

– Det åpnet seg en helt ny verden for meg, og jeg innså at det var folk som hadde bruk for meg likevel, sier Vigdis.

Første april i år begynte hun som vekter på Nasjonalmuseet. Hun trives veldig godt i rollen, og tilbringer dagene blant kjente kunstverk.

– Mange tror at vektere må ha store muskler, og bare jobber på utesteder, men det finnes så mange forskjellige objekter å jobbe på. Å være vekter er så fint og givende, sier hun.

Å få hjelp til å tenke muligheter, ikke begrensninger, har vært viktig for Vigdis.

– Jeg hadde aldri funnet denne jobben selv, og hadde vel aldri trodd jeg skulle trives så godt.

Etterspør arbeidskraft

For Vigdis inneholder den nye hverdagen mange timer med kunst.

– Vi står i forskjellige saler, og det blir aldri kjedelig, forteller hun.

– Du må aldri gi opp, for det finnes noe der ute for alle.

Vigdis Mary Kvalheim, vekter i Securitas

Eye, Font

At hun skulle få en ny karriere midt i livet, hadde hun aldri sett for seg.

– Jeg tenker ofte at jeg skulle gjort dette for 30 år siden, utbryter hun.

 Og til de som nå sitter uten jobb og utdanning, har Vigdis en viktig beskjed.

– Det er alltid håp. Det er viktig å huske det når man står utenfor arbeidslivet. Også må man ha litt flaks og møte på de rette personene i NAV-systemet. Men du må aldri gi opp, for det finnes noe der ute som du kan passe perfekt til å jobbe med, sier Vigdis.

For regiondirektør i NHO, Gjermund Løyning, er dette også en viktig beskjed.

– To av tre bedrifter i NHO får ikke tak i den kompetansen de trenger, sier Gjermund.

– Det er veldig stor etterspørsel etter arbeidskraft, og samtidig er det over 600.000 mennesker som står utenfor arbeidsmarkedet. Ikke alle kan være i en fulltidsstilling, men mange kan være i en jobb med litt tilrettelegging. Det er et kjempestort potensiale, sier han.

– Mange tror at vektere må ha store muskler, og bare jobber på utesteder, men det finnes så mange forskjellige muligheter. Det er så fint å kunne hjelpe folk som lurer på ting.

Andre briller

Hos Securitas er de også opptatt av å ta inn lærlinger.

– Vi tar inn 150 lærlinger hvert år. Vi tar rollen med å opplyse de unge om arbeidsmuligheter tidlig. Yrkesfag blir ekstremt viktig også i framtiden, og vi bruker opplysningsplikten vår til å fortelle de unge om hvor viktig det er å få en jobb, sier Martin i Securitas.

Det er mange som har det første møtet med arbeidslivet i Securitas. Og flere og flere har det siste møtet.

– Vi etterspør seniorer, sier Martin. – Det er fælt å kalle det «seniorer» egentlig, for de har en enorm arbeidskapasitet. Samfunnet sier at vi må stå lengre i jobb, og da må vi hjelpe seniorene inn.

Gjermund i NHO beskriver Securitas som en rollemodell i Oslo.

– De har gått foran og satt dette i system, sier han.

HR-veileder i Securitas, Marianne Larsen, jobber som teamleder rekruttering, og er tett på Vigdis, og alle som inkluderes i jobben.

– Det er veldig givende og trivelig å jobbe med «Vi inkluderer». Vi tar på oss litt andre briller og ser potensiale i folk vi møter. Det er viktig å ha en forståelse for at situasjonen som kandidatene står i, er vanskelig. Det gjør noe med oss, det å bli stående utenfor arbeidslivet en periode, sier hun.

Matchingen som gjøres mellom arbeidsgivers behov og arbeidstakers kapasitet, er viktig.

– Det er viktig å være en god bestiller fra vår side også, sier Martin i Securitas.

 • Inngå samarbeid med en bedrift i NHOs bransjeforening Arbeid & Inkludering
 • Ta kontakt med en bedrift i NHOs bransjeforening Bemanning og rekruttering
 • Rekrutter og inkluder via NAV
 • Rekrutter en lærling


Hvordan rekruttere fra hele befolkningen


Slik rekrutterer du fra hele befolkningen

For Vigdis tok livet en ny vending da hun fikk jobb som vekter i Securitas. Administrerende direktør i Securitas, Martin Holmen, er veldig opptatt av inkludering i arbeidslivet.