Flyktet fra Ukraina: Narek Mirazizian fant fast arbeid gjennom speed-date med bedrifter i regi av NHO Reiseliv, NHO og NAV

Annonsørinnhold fra

Bien Basar står frem som et godt eksempel for andre bedrifter

Narek Mirazizian fra Ukraina fikk fast jobb på dagen, uten å kunne et eneste ord norsk. — Et fantastisk eksempel på en løvetannhistorie som kan oppstå når flere instanser drar sammen og tenker litt annerledes, sier regiondirektør i NHO, Helene Frihammer.

I ærverdige og historiske lokaler på Kjøttbasaren, midt i hjertet av Bergen by, serverer de lokale råvarer fra både sjø og land. Det er høyt under taket med store bueganger som strekker seg over de store, åpne vinduene. Her har det vært liv og røre siden 1877.

Bordene er dekket med strøkne hvite duker, asjetter, stettglass og servietter. En delikat meny rommer nøye utvalgte retter, alt fra spekemat til ekte bergensk persetorsk.

På kjøkkenet står Narek. En hardtarbeidende og talentfull kokk som brenner for yrket sitt. At han skulle havne hos nettopp Bien Basar er en lang rekke tilfeldigheter. Det er nemlig bare noen måneder siden han og familien gikk gjennom en kaotisk flukt fra hjemlandet sitt, Ukraina.

— Vi hadde ikke noe annet valg enn å flykte. Hjembyen min, Zaporozhye, er under okkupasjon ettersom at Ukrainas største kjernekraftverk ligger i regionen, forteller han.

Narek har jobbet i restaurantbransjen siden han var 14 år. Han har fra den tid vært nysgjerrig på å utforske andre yrker innenfor bransjen og endte opp med å utdanne seg til kokk. Da krigen brøt ut jobbet han som kokk i egen bedrift i hjembyen.

Fem regler for lister

 • Dette er eksempel på lister/bullet points. Her legger man inn en slik type innhold
 • Begynn hvert punkt med stor forbokstav.
 • Punkter som består av to eller flere ord skal av­sluttes med punktum.

 • Punktum er valgfritt i lister der alle punktene består av ett ord.

 • Punkter med og uten punktum skal ikke blandes i samme liste. Enten har alle punktene punktum, eller så har ingen av punktene punktum.

 • I norskspråklig sammenheng skal det ikke være punktum bak tall eller bokstaver som nummererer lister.

Et internasjonalt kjøkken: Narek Mirazizian har funnet seg godt til rette i et inkluderende arbeidsmiljø hos Bien Basar.

Arbeid for trivsel

Da han måtte pakke sakene og flytte fra hjemlandet sitt satt han og familien kurs mot Bergen. Her hadde de en familievenn og et lite nettverk. For Narek var det viktig å komme raskt ut i arbeid, og han ble derfor fortalt om arrangementet speed-date med bedrifter i regi av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), NHO Reiseliv og NAV.

— Slik situasjonen min er i livet mitt nå, er det ekstra viktig for meg å ha en jobb. Det er viktig for meg å komme meg ut og møte mennesker og oppleve at det finnes hyggelige folk der ute, forteller Narek.

På speed-date arrangementet satt Petter Lidal ved et lite rundt bord. Her har han sittet og hatt ekspress-intervjuer med arbeidstakere, fem minutter av gangen.

— To minutter før vi skulle dra derfra kom Narek. Med seg hadde han en venninne fra Ukraina som snakket god engelsk og kunne fungere som en slags tolk. Vi la med en gang merke til at dette var fantastisk hyggelige mennesker og da han fortalte at han var utdannet kokk i hjemlandet og hadde jobbet som kokk i Italia var vi solgt, forteller Petter.

Petter Lidal er veldig fornøyd med sin nyeste ansettelse og anbefaler andre bedrifter å ansette gjennom inkluderende arbeidsliv.


 • Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon og fellesskap for bedrifter
 • Mange bedrifter mangler folk
 • Ca 20 prosent av den yrkesaktive befolkningen står utenfor arbeidslivet
 • Ved å rekruttere personer som står utenfor arbeidslivet vil du både kunne få medarbeiderne du trenger, og samtidig bidra til store gevinster for den enkelte og for samfunnet


Derfor ønsker NHO å hjelpe arbeidsgivere med å finne arbeidskraft


Slik rekrutterer du fra hele befolkningen

En bransje i krise

Sammen med Gard Haugland eier han Bien Izakaya, Bien Snackbar, Bien Centro og Bien Basar. Bien Basar åpnet i 2019 og er en klassisk restaurant med fransk-norsk kjøkken.
Han forteller at han sjelden opplever at mennesker med kokkefagbrev kommer og spør om jobb, og forklarer det han opplever som en bransje i krise.

— Det at vi fikk servert Narek i en situasjon som dette var rett og slett for godt til at vi kunne la være å prøve det. Jeg må jo også si at hver eneste dag siden så har dette fungert veldig bra, sier han.

For Petter, han ga Narek fast jobb på dagen.

Fra tidligere har Petter god erfaring med å rekruttere inkluderende.

— Motivasjonen vår til å rekruttere inkluderende har blitt sterkere etterhvert som vi har sett hvor utrolig bra det har gått. Det som er tydelig for meg er at dette er mennesker som vil jobbe og som ikke minst vil vise at de kan jobbe. Man ser hvor mye en arbeidsplass betyr for arbeidstakerne.

Narek er stolt over sin arbeidsplass på Bien Basar, og er et godt eksempel på hvor bra inkluderende rekruttering kan være.

Vinn-vinn-vinn

Petter Lidal forteller at å rekruttere inkluderende ved hjelp av NHO og NAV ikke bare er positivt for han som bedriftseier, men det er en vinn-vinn situasjon.

— Det er jo ikke bare vi som går rundt og er engler her, men det er veldig god hjelp til selvhjelp. Det gagner meg som arbeidsgiver, det gagner arbeidstakeren som vil ha jobb og det gagner samfunnet at vi får ned antall mennesker som står utenfor i arbeidslivet.

For faktum er at over 600 000 mennesker står utenfor arbeidslivet i Norge i dag.

Petter har en klar oppfordring til andre bransjer og bedrifter som trenger arbeidskraft og vil rekruttere inkluderende:

— Mitt beste råd er å stupe ut i den dype enden av bassenget med en gang. Lær deg å svømme. Plutselig har du et basseng av svømmedyktige og badeglade mennesker. Det tjener alle. Som sagt er det en vinn-vinn-vinn situasjon. Men husk at noen har vannskrekk, og der kommer den nødvendige oppfølgingen inn, forteller han entusiastisk.

For Narek var aldri arbeidstrening nødvendig. Han ville Petter og resten av gjengen i Bien Basar satse fullt og helt på.  

— Han er jo rett og slett en fantastisk dyktig, men uheldig mann, fra et veldig uheldig land.

—Det som er tydelig for meg er at dette er mennesker som vil jobbe og som ikke minst vil vise at de kan jobbe.

Petter Lidal, Bien basar

Eye, Font

NHO regiondirektør Helene Frihammer er imponert over Petter og Nareks historie og mener den er til eksempel for etterlevelse for andre bedrifter.

Snakker «verdensspråket» kokk

Man kan jo kanskje stille spørsmålet hvordan kommunikasjonen foregår når man verken har vært i landet før eller forstår språket, men i følge Petter har dette vært helt uproblematisk.

— Det går faktisk overraskende greit. De har et internasjonalt kokkespråk og forklarer med hendene og tonefallet i stemmen. Her er det et fransk-norsk kjøkken, og en bernaise saus er jo en bernaise saus, enten du snakker ukrainsk eller engelsk, forklarer han. Det blir et internasjonalt kokkespråk og så strekker alle seg langt for å både forstå og bli forstått, forteller han.

Narek har nå bodd i Bergen siden krigen brøt ut. Han trives på Bien Basar sammen med Petter og resten av gjengen. Ved siden av jobben som kokk øver han seg på norsk hver dag. Han forteller om et godt arbeidsmiljø, der teamet han er en del av, har god humor og god stemning. For han betyr det mye å ha en positiv arbeidsdag.

— Jeg er så glad for at jeg møtte Petter. Jeg skjønte fra første stund at han brenner for bransjen og elsker jobben sin. Jeg trives godt på kjøkkenet og vi har det gøy sammen på jobb, forteller han.

Interior design, Table, Furniture, Smile, Chair, Window, Plant

En løvetannhistorie: NHOs regiondirektør, Helene Frihammer, mener dette er et eksempel til etterfølgelse for andre bedrifter

En løvetannhistorie

Helene Frihammer er regiondirektør for NHO Vestlandet. Hun er imponert over både Petter og Narek og mener de er gode rollemodeller for hvordan en bedrift kan rekruttere bredt:

— Jeg synes at denne historien er et fantastisk eksempel på en løvetannhistorie som kan oppstå når flere instanser drar sammen og tenker litt annerledes. Dette viser virkelig at dersom man rekrutterer gjennom inkluderende bedrifter kan man finne de beste ressursene. Det er som Petter sier, en vinn-vinn-vinn situasjon. Både for arbeidslivet, bedriftene og for samfunnet.

Hun forklarer at å rekruttere inkluderende er viktig uavhengig av verdensbilde og situasjon, og at Vestlandet er i en situasjon der man er nødt til å ta hele arbeidsstokken i bruk. Både for enkeltpersoners tilhørighet og inntekt, men også for arbeidslivet som trenger kompetanse.

— Nå står vi i en spesiell situasjon der to tredjedeler av våre bedrifter flagger med at de ikke får tak i nok eller riktig kompetanse. Det er samtidig et stramt arbeidsmarked med 1.6% arbeidsledighet i fylket vårt. Det vil si at det nesten knirker når næringslivet snur seg. Det betyr også at det er en utrolig mulighet til å inkludere de menneskene som står utenfor arbeidslivet av ulike grunner, forteller hun.

En verden uten krig

Narek har nå jobbet sammen med Petter og gjengen hos Bien Basar i omlag et halvt år. Han tenker tilbake på sin første arbeidsdag i april.

— Min første arbeidsdag hos Bien Basar startet klokken 16. Jeg husker jeg kom inn i lokalet, tok av meg headsettet og hørte musikk. Det var samme musikk som vi hører på i Ukraina. Jeg husker jeg ble godt tatt imot og jeg kjente at dette er min type mennesker. Allerede etter første time på jobb var jeg i gang på kjøkkenet for å hjelpe til å lage god mat, forteller han.

Han har alltid vært glad i å planlegge, men har hardt fått erfare at ting brått kan snu på et øyeblikk. Derfor er det viktig for han å leve i nuet og nyte øyeblikkene han har her og nå, sammen med de han har rundt seg.

— Jeg anbefaler alltid andre mennesker å nyte øyeblikket for plutselig kan alt se annerledes ut. Hvis jeg tenker på fremtiden er det eneste jeg ønsker meg en verden uten krig, avslutter han.

 • Inngå samarbeid med en bedrift i NHOs bransjeforening Arbeid & Inkludering
 • Ta kontakt med en bedrift i NHOs bransjeforening Bemanning og rekruttering
 • Rekrutter og inkluder via NAV
 • Rekrutter en lærling


Hvordan rekruttere fra hele befolkningen


Slik rekrutterer du fra hele befolkningen