Coastal and oceanic landforms, Water resources, Building, Plant, House, Sky, Window, Lake, Highland
Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Chair, Wood, Rectangle

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Lenestolen «Tønnestav» av Kjell Richardsen ble produsert på Tynes møbelfabrikk i 1960. Foto: Andreas Harvik / Nasjonalmuseet.

Da norsk møbeldesign hadde sin gullalder i etterkrigstiden, lå det geografiske tyngdepunktet i de værharde kommunene på Mørekysten.

Søndag 27. juni besøker Nasjonalmuseet Sykkylven for å vise fram møbelikoner med opprinnelse fra kommunen til innbyggere og tilreisende. Stolene som besøker møbelbygda, ble i sin tid produsert i området. To av stolene ble skapt i den samme bygningen som de nå vil bli vist i: Tynes Møbelfabrikk.  

- Sunnmøre ble fra 1930-tallet det dominerende området for møbelproduksjon i landet. I løpet av en tiårsperiode vokste det fram mange titalls møbelbedrifter på Sunnmøre. Flest bedrifter ble etablert i Sykkylven, forteller Thomas Flor, samlingsmedarbeider ved Nasjonalmuseet.

Flor forteller at det i 1926 var fire møbelbedrifter i kommunen, men at antallet økte til 120 møbel- og trevarebedrifter i 50-årene. I dag er det fem møbelprodusenter og en madrassfabrikk igjen i Sykkylven.

-  Det var et naturlig valg å sende noen høydepunkter fra Nasjonalmuseets store samling av designmøbler tilbake til nettopp denne regionen, to av dem til og med tilbake på fabrikken der de en gang ble produsert.

Viser fram lokale møbelikoner til Sykkylven-innbyggerne

"Det er dette Sykkylven har skapt sine arbeidsplasser og sin vekst på"

Svein Asbjørnsen er designer i PU Fabrikken i Sykkylven. Han forteller at alle ansatte ved fabrikken er utrolig stolte over å motta Nasjonalmuseets «pop up»-utstilling av nasjonale ikoner fra Norges møbelhistorie.



- Produktene er skapt av designere og produktutviklere med talent for nytenkning innen funksjon, materialbruk og produksjonsprosesser i sin tid, og med kunstnerens hånd og blikk, som brukervennlige og varige produkter. Det er dette Sykkylven har skapt sine arbeidsplasser og sin vekst på, sier Asbjørnsen.



Program

Søndag 27. juni kl. 12.00 - 18.00 


12.00: Musikalsk innslag

12.30: Avduking av nytt innkjøp av Nasjonalmuseet

12.45: Omvisning i utstillingen ved Thomas Flor, Nasjonalmuseet

13.15: Musikalsk innslag ved Jarle Slyngstads band Kalvedans med vokalistene Anja Naustenget og Lena Fet

13.30: Foredrag om møbelfabrikk og produksjonshistorie ved Eldar Høidal, Møbelmuseet Sykkylven

14.00: «Kake og kaffi» ved Raus cafe og catering, akkompagnert av Jarle Slyngstad på piano

14.30: Omvisning i utstillingen ved Thomas Flor, Nasjonalmuseet

15.00: Omvisning i PU Fabrikkens lokaler ved designerne Jan Lade og Svein Asbjørnsen

15.30: Konsert med Kalvedans

16.00: Foredrag om møbelfabrikk og produksjonshistorie ved Eldar Høidal, Møbelmuseet Sykkylven

17.00: Omvisning i utstillingen ved Thomas Flor, Nasjonalmuseet

18.00: Musikalsk avslutning ved Kalvedans


Utstillingen vil være åpen for publikum i hele tidsrommet.

Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

PU FABRIKKEN AS, v/SapDesign AS,
Sykkylvsvegen 585,
6230 Sykkylven




Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line