Skole & Utdanning

Land vehicle, Automotive tire, Wheel, Sky, Truck, Asphalt

FØLG DRØMMEN, IKKE STRØMMEN:

Som lærling i dette faget er du på rett vei

Vet du ikke hva du vil bli? Ta utdannelse som yrkessjåfør! Lærebedriftene står nærmest i kø, og veien til fast jobb har kanskje aldri vært mer åpen.

Annonsørinnhold fra

– De aller fleste lærlingene får seg fast jobb etter endt læretid. Å vite at jeg veileder unge mennesker i riktig retning er det jeg liker aller best med jobben min, sier Vibecke Engø Jensen stolt.

Som daglig leder for Opplæringskontoret logistikk og transport Viken, Vestfold og Telemark er hun én av fire ansatte som jobber med å rekruttere fremtidens yrkessjåfører og logistikkoperatører.

– Vår hovedoppgave er å skaffe flere folk til bransjen. Vi rekrutterer både fra ungdomsskole og videregående. Deretter følger vi opp lærlingen gjennom læretiden i en av våre medlemsbedrifter, forteller Vibecke.

Frakt av mennesker og gods er en viktig samfunnsoppgave, og den vil bli enda viktigere i årene som kommer. Derfor er det viktig å sikre rekrutteringen.

– Etterspørselen er stor. Vi har flere medlemsbedrifter som ønsker seg lærlinger enn vi klarer å skaffe. Jobbmulighetene er veldig gode, mener Vibecke.

Flash photography, Motor vehicle, Automotive design, Smile

Du lærer mye mer enn å bare kjøre bil. Dessuten får du besøke stadig nye steder og møter nye mennesker hele tiden.

Helene Smedsrud, lærling i yrkessjåførfaget

Endelig på rett vei

Som så mange andre ungdommer, var Helene Smedsrud usikker på hva hun ville bli. 22-åringen fra Andebu vurderte først bygg og anlegg, men endte i stedet opp med fagbrev som helsefagarbeider.

Det var i læretiden her hun fant ut hun heller ville gå en annen vei, bokstavelig talt.

– Jeg har vokst opp i en familie der mange jobber innen anleggsbransjen og transportfag, så det har ligget i bakhodet hele tiden. Dessuten er jeg veldig glad i å kjøre, så det føltes egentlig helt naturlig for meg å velge sjåføryrket.

Helene ringte Opplæringskontoret og undersøkte hvilke muligheter hun hadde. I januar 2021 begynte hun ved landslinjen i Arendal, der hun blant annet tok førerkort for lastebil.

I juni året etter gikk turen til Asko Vestfold og Telemark, hvor hun nå jobber som lærling i yrkessjåførfaget.

– Jeg kjører for det meste rundt til dagligvarebutikker, og synes det er veldig spennende. Du lærer mye mer enn å bare kjøre bil. Blant annet er det mye lasting, lossing og varehåndtering. I tillegg får du besøke stadig nye steder og møte nye mennesker, forteller Helene.

Veien til fagbrev

Synes du det høres spennende ut å bli yrkessjåfør eller logistikkoperatør?

Ønsker du mer informasjon om utdanningsløpet eller søke læreplass?

Fikk drømmen oppfylt

Oscar Gryte Bergsholm fra Stokke i Vestfold er en annen som virkelig har funnet veien til drømmejobben. Til forskjell fra Helene, har han alltid visst hvilken retning han skulle gå.

– Onkelen min driver transportfirma. Jeg har alltid synes det har vært kult med lastebiler og maskiner, og helt fra jeg var guttunge har målet mitt vært å jobbe for han. Da var jo valget greit, smiler 19-åringen.

Etter 10.klasse søkte han seg inn på TIP VG1 ved Færder videregående skole. Deretter bar det til Thor Heyerdahl videregående skole og VG2 Transport og logistikk.

Selv om Oscar stortrivdes begge steder, var det først når han startet på landslinjen på Notodden at moroa begynte. Her tok han både truckførerbevis og lastebillappen.

– Nå kunne jeg endelig begynne å kjøre lastebil, ikke bare lese om det, forteller han entusiastisk.

Etter halvåret på Notodden, var det liten tvil om hva og hvor han skulle – bli lærling i onkelens firma, Bjarne Gryte Transport AS.

– Selv om det går mest i kjøring av tippbil, får jeg også prøvd meg litt i gravemaskina. Jeg har jobbet som "altmuligmann" med både bilvask og skruing tidligere, så jeg visste en del om hva jeg gikk til. Hittil har i alle fall forventningene innfridd, sier Oscar fornøyd.

Motor vehicle, Automotive tire, Green, Hood, Truck, Grille

DRØMMEJOBB: Oscar Gryte Bergsholm har alltid drømt om å jobbe i onkelens transportfirma. Nå har drømmen gått i oppfyllelse.

Opplæringskontoret viser vei

Veien til fagbrev som yrkessjåfør eller logistikkoperatør starter normalt med VG1 Teknologi- og industrifag (TIF). Fra 2021 erstatter dette tidligere VG1 Teknikk og industriell produksjon (TIP).

Etter året på VG1 går videre til VG2 Transport og logistikk. Det er her Opplæringskontoret kommer inn for fullt, først gjennom grundig veiledning av den enkelte.

– Vi jobber mye med styrkebaserte klasser. Her skal lærlingene tegne opp et veikart over hvilke drømmer de har, hvor de ser seg selv om fem år og hvordan de skal komme seg dit. Det kan for eksempel være å ta førerkort klasse B, truckførerbevis eller yrkesfaglig fordypning, sier Vibecke.

Innen sommerferien første år på VG2 skal lærekontrakten være på plass. Fra høsten begynner lærlingen på et 19 ukers kurs på en av Norges 11 landslinjer. Her gjennomfører den enkelte førerkortopplæring for lastebil eller buss, i tillegg til opplæring i Yrkessjåførdirektivet som alle er pålagt å ha.

GODE FREMTIDSUTSIKTER: Tar du fagbrev som yrkessjåfør, er veien åpen til å bygge videre på utdanningen.

Anbefaler andre å gjøre det samme

Etter halvåret på landslinjen er det ut i en bedrift for å gjennomføre læretiden på halvannet år. Her fungerer Opplæringskontoret som en viktig støttespiller for begge parter.

– Vi er ofte ute på besøk for å følge opp lærling og bedrift, både for å kvalitetssikre at opplæringen skjer i henhold til læreplanen og bistå i andre faglige spørsmål, forteller Vibecke.

Både Helene og Oscar er enige om at Opplæringskontoret er gode å ha når de lurer på noe.

– Vi fikk veldig god informasjon i forkant av læretiden, og de har vært veldig flinke til å følge opp underveis. Er det noe du lurer på, er det bare å ringe dem.

Begge er heller ikke tvil om hva de vil si til andre som vurderer å velge samme retning.

– Transport er et veldig viktig yrke, og jobbmulighetene er gode for den som viser initiativ. Er du i tillegg glad i å kjøre bil, treffe nye mennesker og møte nye utfordringer burde valget være enkelt, men de to yrkessjåførlærlingene.  

Kontakt oss

Adresse
Dr. Graaruds plass 6
3080 Holmestrand

Telefon
33 09 94 60

E-post
post@transportfag.no