
«KATTA» GJØR DEG STUDIEFORBEREDT:
– Vår viktigste oppgave
Når de ambisiøse Katta-elevene skal forberede seg til høyere studier, står studieteknikk og samarbeidslæring sentralt på timeplanen. – Vi hjelper hver enkelt med å mestre overgangen til livet etter videregående, sier rektor Patrick Stark.
– De fleste har fremtidsplanene klare. Mange skal studere i Norge, men en god del søker seg også til prestisjeuniversiteter i utlandet. Da er det viktig å være godt forberedt, mener rektoren.
Da Oslo katedralskole i 2021 skulle utarbeide en ny strategiplan, var nettopp studieforberedt et viktig stikkord.
– Å forberede elevene til det som kommer etter videregående er vår viktigste oppgave. Gjør vi den jobben skikkelig, kan vi sende dem ut i verden med god samvittighet og vite at de er i stand til å mestre overgangen.

AMBISIØSE: Elevene ved Oslo katedralskole er kjent for å være ambisiøse og målbevisste. – De aller fleste har de videre studieplanene klare allerede før de begynner hos oss, forteller rektor Patrick Stark.
Høyt ambisjonsnivå
«Katta» er kjent for å være et naturlig førstevalg for ungdom med høye ambisjoner. Undersøkelser viser at så mange som 97 % fullfører og består utdanningen – ofte med svært gode resultater.
– Elevene våre er nok over gjennomsnittet opptatt av skole og studier. De suger til seg kunnskap, engasjerer seg i skolehverdagen og brenner for å utvikle seg faglig.
Rektoren forteller om elever med «hauger» av motivasjon, som legger lista høyt.
– Motivasjonen trenger vi ikke jobbe særlig mye med. Oppgaven vår blir i stedet å hjelpe dem på riktig vei slik at de faktisk når målene de har satt seg.

Den typiske Katta-eleven er nok over gjennomsnittet opptatt av skole og studier. De suger til seg kunnskap, engasjerer seg og brenner for å utvikle seg faglig.
Patrick Stark, rektor
"
Samarbeid med universitetet
Da den nye strategiplanen skulle utarbeides, begynte rektor Stark og kollegene med å tenke tilbake til sin egen studietid på 80- og 90-tallet.
«Problemet» var bare at studenttilværelsen er litt annerledes i dag enn for 30 år siden. Løsningen ble å dra nytte av kompetansen og erfaringene til de som jobber ved dagens universitet.
– Vi gjorde et godt forberedende arbeid. Her fikk vi gode innspill fra blant andre tidligere prorektor ved UiO, Gro Bjørnerud Mo, til å forstå hva det innebærer å være studieforberedt i dag, forteller Stark.
Resultatet ble en strategi som over tre år på videregående skole skal sikre at gapet blir minst mulig når elevene skal begynne på universitetet.

STUDIEFORBEREDT: Den viktigste oppgaven til Oslo katedralskole er å sørge for at elevene mestrer overgangen til høyere studier. – Vi skal hjelpe hver enkelt på riktig vei slik at de faktisk når målene de har satt seg, sier rektor Patrick Stark.
Fra studieteknikk til Google Calendar
To sentrale elementer i arbeidet med å forberede elevene til videre studier, er opplæring i studieteknikk og bruk av et felles referansesystem for akademiske oppgaver.
– Elevene får god opplæring i referansestilen APA, som brukes ved alle landets universiteter. Vi samarbeider også med biblioteket om å finne lengre lesetekster som gir elevene «utholdenhetstrening» og muligheten til å jobbe med større problemstillinger.
I tillegg har elevene fått gode råd fra Olav Schewe, som for tiden tar doktorgrad i studieteknikk ved universitetet i Oxford.
– Og så må vi heller ikke glemme viktigheten av å planlegge hverdagen. Derfor lærer vi opp alle førsteklassinger i bruk av verktøy som Google Calendar og Microsoft Outlook for å få best mulig oversikt og struktur, forteller Stark.




Å forberede elevene til det som kommer etter videregående er vår viktigste oppgave. Gjør vi den jobben skikkelig, kan vi sende dem ut i verden med god samvittighet.
Patrick Stark, rektor
"
Elev lærer elev
Samarbeidslæring er en viktig del av hverdagen ved Katta. Gjennom metoden SI-PASS (Supplemental Instruction-Peer Assisted Study Sessions) hjelper eldre elever som har gjennomført et fag de yngre elevene med å lykkes.
– Metoden integrerer studieteknikk og faglig innhold, og baserer seg på læring i mindre grupper. Det minner litt om kollokviegruppene du finner på høyskoler og universiteter, forteller Marthe Pettersen, avdelingsleder for norsk og samfunnsfag.
Hun understreker at SI-lederne ikke er lærere, men at de jobber med å stille spørsmål og sette i gang diskusjoner i gruppene.
– Målet er å forbedre elevenes evne til problemløsning, samarbeid og kritisk tenkning. I tillegg vil man bli bedre kjent med medelever og forhåpentligvis ha det morsomt samtidig.

SAMARBEIDSLÆRING: Gjennom SI-PASS hjelper eldre elever som har gjennomført et fag de yngre elevene med å lykkes. – Metoden integrerer studieteknikk og faglig innhold, og minner litt om kollokviegruppene du finner på høyskoler og universiteter, forteller Marthe Pettersen.
– Føles tryggere
SI-PASS er brukt på universiteter og høyskoler i over 30 land, men Katta var den første videregående skolen i Norge som tok metoden i bruk.
– Det startet som et pilotprosjekt i kjemi våren 2020. Senere har vi gjort tilsvarende i fagene matematikk, italiensk, fransk, tysk og spansk, forteller Pettersen.
Hun poengterer at det er frivillig for elever å delta eller bli SI-leder. Målet er å gi begge en forsmak på hva som venter dem på høyskole eller universitet.
– De yngre elevene synes det er morsomt, fordi de lærer på en litt annen måte. Dessuten er det en vurderingsfri sone som føles trygg. SI-lederne forteller også at det er lærerikt, og flere har brukt det som referanse når de er ferdig på Katta.

SI-LEDERE: Denne gjengen er SI-ledere ved Katta skoleåret 2022-23.
Forbereder «Campus Katta»
For øvrig forteller rektor Patrick Stark at de også har ambisjoner om å blåse liv i skolens alumniforening, bestående av tidligere Katta-elever som har gjort det stort i tiden etter videregående.
– Her finner vi alt fra statsministere og statsråder til nobelprisvinnere og journalister. Personer som sitter på en helt unik erfaring som dagens elever kan ha stor nytte av å høre om, mener han.
I februar skal de også arrangere en egen temauke, med fokus på global helse. Her vil det være nærmere 25 ulike workshops, med foredrag av fagfolk fra blant annet Folkehelseinstituttet.
– Da løser vi opp hele den faste timeplanen og blir til «Campus Katta». Poenget er å jobbe litt som de gjør ved universitetet, vet at elevene skal finne problemstiller og løsninger under veiledning av læreren.
Foto: Oslo katedralskole