Hat, Headgear

Et år du aldri glemmer:

Hos oss kan du dyrke dine kreative interesser!

Bor det en kunstner i deg? Da er Romerike Folkehøgskole et utmerket valg! Tilbring skoleåret med å dyrke og utvikle dine interesser, enten det er musikk, teater, lys eller sminke. I et helt år kan du leve livet på eller bak scenen – og samtidig være en del av et livlig fellesskap.

Annonsørinnhold fra

Font

– Et år på folkehøgskole anses som et friår, men hos oss er det hektisk og masse aktiviteter. Et friår er å slippe stress med karakterer og eksamen, og da er folkehøgskole et utmerket valg. Forskjellen ligger i at elevene velger det selv og som de har lyst til å gjøre, smiler rektor Haldis Brubæk.

Romerike Folkehøgskole er en levende kulturaktør for mennesker som ønsker å lære mer om teater, skuespill, design og musikk.

Med fire teaterklasser og en musikkteaterklasse, får elevene mulighet til å utvikle seg innenfor faget de brenner for, og som menneske.

Med flott beliggenhet på Jessheim, har skolen blitt et ettertraktet sted for elever som ønsker å lære mer om livet på og bak scenen.

Musical instrument, Band plays, Music artist, Musician, Purple, Dance, Entertainment, Concert

SER LYSET: Elevene på lysdesignlinjen skaper magi på scenen!

Langt mer enn «bare» teater

De seks linjene på Romerike Folkehøgskole er alle relatert til teater og musikk. Skolen legger vekt på at hver linje skal utgjøre en del av en helhet. Alle elementer er like viktige.

Teaterlinjen har vært et begrep innen norsk teater- og musikkliv i over 50 år. Folkehøgskolen kan liste opp en lang «skryteliste» med en rekke navn med kjente skuespillere, musikere og kostymedesignere som tidligere elever.

– Vi har flere linjer som ikke er så kjent, og som vi ønsker å spre budskapet om. Dette er veldig flotte og kunstneriske linjer, forteller kontorleder Ingjerd de Graaff.

Du trenger ikke ha erfaring i fagene fra før, men du må ha interessen for linjen du velger, samt for å lære.

Dyktige lærere sørger for at elevene får utvikle sine kreative evner.

Bli med oss på en dannelsesreise! Et år du brenner for!

Romerike Folkehøgskole

Vil du skape eller utøve musikk?

Er du en person som liker å fremføre, komponere eller koordinere musikk, er linjen Musikk og Lyddesign et utmerket valg.

Som elev vil du lære om hva det vil si å jobbe profesjonelt med musikk, teater, scene og studioproduksjon. Du får utforske de fleste elementer innenfor lydteknikk, musikkproduksjon og lyddesign.

– Elevene spiller i band, holder konserter, lager musikk til teaterstykkene våre og lærer lydtekniker til ulike forestillinger. De samarbeider tett med teaterlinjen. Dette er en linje som egner seg for de som selv spiller et instrument, sier Brubæk.

Linjen har 3 hovedområder, som går parallelt gjennom hele året. Elevene vil delta i alle disse aktivitetene, men har mulighet til å fordype seg i det de er mest interessert i.

– De tre hovedområdene inkluderer musikkproduksjon, bandspilling og konserter og musikk- og lyddesign for teater. Elevene spiller også mye for seg og de kan skrive egne låter som de spiller inn i studio. Denne linjen egner seg utmerket for musikere, teknikere og komponister, forklarer de Graaff.

For de kunstneriske

En annen spennende og sammensatt linje er Tegning, Kunst og Scenografi.

– For de som tenker kunst og arkitektur vil du passe utmerket på denne linjen. Hverdagen er varierert og elevene får utfordret seg med alt fra å bygge en modell til hvordan du lager en teknisk og kunstnerisk tegning av en scene. Du lærer også om ulike malingsteknikker, forteller Brubæk.

Scenebildet er en viktig del av en konsert eller teaterforestilling. Som scenograf kan du virkelig få utfolde deg med å lage både små og store scenedekorasjoner.

Den første fasen av undervisningen tar for seg material- og håndverkkunnskap. Etter hvert står samarbeid med de andre teaterlinjen sentralt.

Folkehøgskolen har eget verksted med mye utstyr og i løpet av skoleåret vil du jobbe både selvstendig og som del av ulike grupper.

Sewing machine, Office equipment, Smile, Hand, Table, Window, Desk, Finger
Automotive design, Smile, Fashion, Art

Scenografen er en magiker som har blikk for hvordan man med ulike materialer kan skape illusjoner om en virkelig eller fantasiverden på scenen.

Lys opp hverdagen

For elever som ønsker å skape rom, stemning, farger, kulde og varme, frister linjen Lysdesign så absolutt.

Linjen egner seg for de som har interesse for teater og/eller musikk samt ønsker å jobbe med visuelle virkemidler. Ingen forkunnskaper er nødvendig, og opplæringen starter fra bunn av, med praktisk rettet opplæring.

– Elevene lærer å lyssetting på arrangementer som rockekonserter og teaterscener. Skolen har meget bra utstyr, sier De Graaff.

På læreplanen står blant annet lysets funksjon, teknikk og elektronikk, praktisk bruk av utstyr og tekstarbeid.

En annen fordel med denne linjen er at det er store muligheter for jobb etter endt skoleår. Det er ikke mange opplæringstilbud i dette faget rundt om i Norge, og kunnskap om lyssetting er etterspurt.

Flere av skolens tidligere elever jobber nå med å sette lys på scener i landets mange teatre og kulturhus.

Wedding dress, Victorian fashion, Performing arts, Entertainment, Headgear, Gown, Embellishment
Natural landscape, Sky, Building, Cloud, Window, Snow, Tree, House, Slope, Freezing

Et år i sterke farger!

Er du opptatt av klær, design og stoff i forskjellige farger og materialer, kommer du til å stortrives på linjen Kostyme og Teatersminke.

Brubæk og De Graaff lover et år med parykker, pudder og kostymer i sterke farger!

– Dette er også en veldig praktisk linje hvor du blant annet lærer å sy, lage teatermasker og legge sminke på skuespillerne. Alle får sin egen symaskin og det er ingen krav om erfaring fra tidligere, smiler Brubæk.

Her får kreativiteten fullt utspring. Du vil lære å sminke et menneske slik at det ser eldre ut og alle steg som er nødvendige for å lage kostymer til en forestilling.

Rift om plassene

Romerike Folkehøgskole har plass til rundt 100 elever og de tar ikke inn altfor mange elever per linje.

Som elev kan du forvente et hektisk år, med flotte og minnerike opplevelser.

– Når vi vurderer søkere er vi opptatt at et mangfold, med elever fra hele landet. Det skal være en jevn fordeling av gutter og jenter og variert sammensetning av instrumenter på linjene Musikkteater og Musikk og Lyddesign. Vi vektlegger også tidligere erfaring fra kunst og kulturarbeid, forklarer De Graaff.

Hvert år mottar skolen mellom 350 og 400 søknader. Alle elevene må være over 18 år for å vurderes.

Opptaket starter 1.februar.
(Vi tar inn elever fram til skolestart dersom det er ledige plasser.)

Minner for livet

Elevene jobber tett på hverandre og samarbeider med teater, musikk, oppgaver og plikter på internatet. Hverdagen gir elevene en god innføring i samarbeid, hvor det forventes at alle skal bidra samt være en del av helheten.

– Elevene bor her, har felles fag og deltar på aktiviteter sammen, noe som danner sterke bånd. Når de forlater oss i mai har de også fått venner for resten av livet. Det er ikke uvanlig at mange gråter sine modige tårer når de tar farvel med hverandre i mai, sier Brubæk.

I løpet av året fremfører elevene mellom 50-100 forestillinger, samarbeider med barne- og ungdomsskoler i nærområdet, avholder en korkonsert og reiser på studietur.

Med andre ord er svært sjeldent lyset slukket på scenen og det er faktisk ikke over når teppet går ned.

Med et slikt variert og spennende program er det ikke rart elevene er godt motivert til skoleåret.

– Her er elevene fordi de ønsker å være her, understreker Brubæk.

Facial expression, Jeans, Human, Fashion, Gesture

MINNER FOR LIVET: På Romerike Folkehøgskole får du et år du aldri glemmer!

Romerike Folkehøgskole

  • Romerike Folkehøgskole er en nasjonalt kjent skole og en lokal kulturaktør.
  • Linjene handler om teater og musikk, og flere kjente skuespillere, musikere og designere er tidligere elever.
  • Gjennom teater og musikk utforskes det å være menneske.
  • Fortellingene om oss selv, historien, det poetiske, språket, samtaler, samarbeid, frihet og det levende ordet er grundtvigianske begreper vi bygger vår skole på.
  • Velkommen til Romerike Folkehøgskole med motto Stykkevis og helt!
Romerike Folkehøgskole satte opp Askepott som juleforestillingen i 2022.
Performing arts, Entertainment, Dance
Romerike Folkehøgskole satte opp Askepott som juleforestillingen i 2022.
World, Organism, Entertainment
Romerike Folkehøgskole satte opp Askepott som juleforestillingen i 2022.
Performing arts, Fashion design, Entertainment, Pink

Kontakt oss

Adresse
Trondheimsveien 176, 2068 Jessheim

Telefon: 63 97 09 10
E-post: romerikefhs@viken.no

Foto: Romerike Folkehøgskole