Skole & Utdanning

Natural landscape, Atmospheric phenomenon, Mountainous landforms, Sky, Atmosphere, Mountain, Nature, Highland, Slope

78 grader nord:

Oppfyll den arktiske drømmen!

Tilbring et år i et landskap preget av tundra, snaufjell, isbreer, ekstreme lysvariasjoner og et spennende dyreliv. På Svalbard Folkehøgskole venter opplevelser det knapt finnes maken til i verden! Pass på – du kan bli bitt av polarbasillen!

Annonsørinnhold fra

Font

Svalbard Folkehøgskole er verdens nordligste, med beliggenhet på 78 grader nord. Dette er uten tvil den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. Naboene inkluderer hyggelig lokalbefolkning, isbjørn, reinsdyr og hvalross.

– Vi er en ny skole, som ønsket våre første elever velkommen i 2019. I dag er det 16 ansatte og 65 elever. Hos oss er det fokus på friluftsliv, men også på en rekke andre og spennende aktiviteter, sier assisterende rektor Geir Ertzgaard.

Svalbard Folkehøgskole ligger sentralt i Longyearbyen, Spitsbergens største bosetning. Longyearbyen er ikke så stor i utstrekning, men du kommer ikke til å kjede deg! Den lille metropolen har 2400 innbyggere fra 53 nasjoner, og er inngangsporten til spektakulære naturopplevelser.

– Longyearbyen er et urbant sted. Her er det flere restauranter, barer, kino, bibliotek, museum, kulturhus og idrettshall. Det er nok å finne på i fritiden, smiler Geir.

Det er også unikt med kun en dagligvarebutikk, egne «veier» for snøscootere og reinsdyr som rusler mellom husene!

Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge!

Det ekte Arktis

Svalbard er kjent for sin spektakulære natur, hvor store områder består av uberørt og rå villmark. Øya er også en friluftentusiasts drøm, et paradis som oppfyller alle ønsker. Dette gjenspeiler seg naturligvis i linjene du kan velge mellom.

Alle linjene er tilrettelagt for deg med sansen for et liv utendørs. Få ansvar for din egen husky og opplev den storslåtte villmarken med hundespann. Begi deg ut på skiturer over endeløse platåer, eller båtliv i Isfjorden. Bli med på innsiden av den eldgamle isen, og utforsk grottene. Bestig fjelltopper og nyt den storslagne utsikten fra en isbre.

– Våre linjer handler i hovedsak om friluftsliv, men også samfunn og kultur. Elevene kan forvente mye aktivitet ute i naturen. Vi har totalt åtte varierte linjer, samt en rekke spennende valgfag. Som elev hos oss får du oppleve mye i løpet av året, lover Geir.

Linjene er tilrettelagt for alle – enten du er en fersking i naturen eller har vært ute en vinternatt før.

People in nature, Body of water, Luggage and bags, Outdoor recreation, Sky, Mountain, Snow, Highland
Polar ice cap, Outdoor recreation, Glacial landform, Snow, Mountain, Azure, Slope, Freezing, World

Husk gode sko og kamera når du er på Svalbard!

Det er ikke noe å si på utsikten på Svalbard!

Sikker ferdsel i den vakre naturen

Majestetiske fjell, blå sjøis, uendelige isbreer og et rikt dyreliv dominerer på Svalbard. Som elev på folkehøgskolen må du også være klar over at isbjørnen – kongen av Arktis – ikke nødvendigvis er langt unna. De fastboende har alltid dette i bakhodet når de beveger seg utenfor bosetningene, og de har med seg våpen.

På Svalbard Folkehøgskole står sikkerhet i høysetet, og den tas på alvor. Som elev skal du både føle deg trygg og faktisk være trygg.

Alle elevene får et grundig sikkerhetskurs i begynnelsen av skoleåret, og flere oppfriskningskurs i løpet av vinteren. Som elev må du gjennom et obligatorisk grunnkurs som består av førstehjelp, sikker ferdsel og bekledning samt sikker våpenhåndtering.

De fire linjene som er mye på tur (Ekspedisjon, Arktisk friluftsliv, Hundekjøring og Jakt og friluftsliv) har i tillegg et sikkerhetskurs for viderekommende som en del av linjefaget.

På den måten har du fått kunnskap om hvordan du skal bevege deg trygt på Svalbard.

Dermed er alt tilrettelagt for at du skal nyte den vakre naturen som ligger rett utenfor døren – hele året.

People in nature, Natural environment, Outdoor recreation, Sky, Ecoregion, Cloud, Snow, Mammal, Gesture, Carnivore

VILT, VAKKERT OG VOFF: På Hundekjøring-linja får du ansvar for din egen husky. Det er noe eget med å være tett på hundene og naturen.

Et GANSKE så annerledes skoleår

Erik Eikeness Bassermann er én av elevene som har valgt et år på Svalbard. Han var klar til å oppleve noe helt annet enn den akademiske og obligatoriske skoletiden.

– Jeg ble lei av å lære gjennom bøker, og var klar for å lære noe jeg kan bruke videre i livet. Jeg tenkte hva som var det mest ekstreme jeg kunne gjøre, og da ble det Svalbard. Hit hadde jeg alltid hatt lyst til å reise så nå fikk jeg kombinert to drømmer, smiler han.

Erik går linjen Ekspedisjon, hvor begrepet friluftsliv ikke bare er en aktivitet, men også en sinnstilstand.

Studieåret er todelt, hvor store deler av undervisningen er praktisk læring ute i naturen.

– Det er mye teori også, men den knyttes opp med å være ute. Vi lærer jo hvordan vi skal klare oss ute i naturen, med opplæring i mat, næring, vei og sikkerhet, for å nevne noe. Jeg blir utdannet til hvordan jeg skal gå på tur alene, på en sikker og forsvarlig måte, forklarer Erik.

Foruten teori i klasserom og praksis erfaring i naturen, får elevene besøk av kjente ekspedisjons- og polarfarere som holder foredrag.

Opplevelsene på Ekspedisjons-linja inkluderer turer på ski og til fots. Elevene får oppleve brevandring, scooterturer, toppturer, isgrotteturer og hundekjøring. Det er også lagt inn en tur til de russiske bosetningene Barentsburg og Pyramiden.

Skoleåret avsluttes på en ganske så unik (og utfordrende) måte. Årets største eventyr er så absolutt å gå Spitsbergen på tvers. Med ski og pulk skal elevene ta fra seg fra østkysten til vestkysten, på 12 dager.

Outdoor recreation, Ice cap, Working animal, Glacial landform, Snow, Dog, Sky, Vehicle, Carnivore, Slope
Boats and boating--Equipment and supplies, Sports equipment, Water, Cloud, Sky, Boat, Paddle, Watercraft, Mountain, Vehicle
Sports equipment, Outdoor recreation, Ice cap, Cloud, Sky, Snow, Mountain, Ski, Slope
Natural landscape, Astronomical object, Cloud, Atmosphere, Sky, Nature, Aurora, Mountain

Nå eller aldri!

Et år på Svalbard Folkehøgskole blir uforglemmelig på alle måter. Ikke bare bor du på 78 grader nord, men du er omgitt av et kaleidoskop av farger. Du får oppleve tre sesonger, og du lærer fort å bli kjent med begrepene «lys» og «mørke». Dermed blir det både midnattssol og mørketid i løpet av skoleåret.

Et annet stort fortrinn er at du går på skole med mennesker som har samme interesser som deg.

– Jeg har aldri opplevd maken til fellesskap som her. Vi lever tett på både naturen og hverandre, og jeg har lært så masse som jeg kan ta med meg videre i livet. I tillegg har vi gjort så utrolig mange kule ting, som å overnatte ute i minus 20 grader. Det å få være en del av Svalbard, kulturen og befolkningen her er ganske så unikt, sier en fornøyd Erik.

Han har én oppfordring til alle som ønsker en unik og uforglemmelig opplevelse i det ekte Arktis: Kom til Svalbard – og gjør det NÅ!

People in nature, Outdoor recreation, Cloud, Sky, Mountain, Highland, Slope, Travel

EVENTYR NÆR NORDPOLEN: Som elev på Svalbard Folkehøgskole får du være med på storslåtte ekspedisjoner - og oppleve rå arktisk villmark.

Svalbard folkehøgskole

  • Vi er folkehøgskolen med Norges mest unike beliggenhet.
  • Svalbard Folkehøgskole ligger sentralt i Spitsbergens største bosetning, Longyearbyen.
  • Skolen startet sitt første kull høsten 2019.
  • Det er Norges KFUK-KFUM som eier skolen, sammen med Longyearbyen lokalstyre.
  • Svalbard Folkehøgskole er en kristen skole der vi vektlegger dialog, romslighet og åpenhet med tanke på livssyn og etiske holdninger.
  • På 78 grader nord finner du den arktiske drømmen din.

Kontakt oss

Adresse
Vei 100, Longyearbyen 9170,
Svalbard og Jan Mayen

Telefon: 907 99 990
E-post: post@svalbardfolkehogskole.no

Alle foto: Svalbard Folkehøgskole