Outdoor recreation, Dog, Mountain, Carnivore, Smile

Lanserer linjer for elever over hele landet:

Slik opplever du Finnmark og får studiekompetanse

Fra høsten 2023 har Tana videregående skole to muligheter innenfor landsdekkende linjer. – Vi har opplevd veldig god respons, sier Marianne Dahlen.

Annonsørinnhold fra

Font

Hun er lærer i realfag og hundekjøringsfag ved det som er landets nordligste landbruksskole.

– Vi ligger omtrent så langt nord som det er mulig å komme, sier hun.

Tana er en liten kommune i Øst-Finnmark som har et innbyggertall på snaue 3000.

– Det er interessant at man faktisk kan drive med landbruk så langt nord, men vi har nødt til å gjøre det på en litt annen måte enn det de gjør sørpå, forteller Dahlen.

OPPLEV NATUREN: Fra høsten 2023 har Tana videregående skole to valg innenfor den landsdekkende linjen. Begge retninger innebærer mye friluftsliv.

Studiekompetanse og fagbrev

Nå har de oppdatert utdanningstilbudet for høsten 2023. De fortsetter med den populære hundekjøringslinja og lanserer samtidig arktisk naturbruk og friluftsliv.

Tana var den første videregående skolen i landet som startet opp en egen hundekjøringslinje for ca. sju år siden.

– Linja gir deg utdanning i hundekjøring og samtidig generell studiekompetanse etter tre år. Det betyr at du kan gå videre på høgskole etter det. Du kan også velge å ta et fagbrev som dyrefaglært, forklarer læreren.

Det stilles ingen krav til kunnskap fra før. Det holder med interesse for hunder og friluftsliv!

Marianne Dahlen

Dette er hundekjøring

I vg1 får du basiskunnskaper om hund og hundekjøring. Du vil lære om trening av hund, turkjøring og løpskjøring.

– Det stilles ingen krav til kunnskap fra før. Vi ønsker imidlertid at elevene skal være glad i hunder og friluftsliv, og at de er interesserte i å lære om hundekjøring. Elevene vil også lære om hvordan de tar vare på seg selv og hundene, i tillegg til annen nyttig kunnskap.

I vg2 legges det mer vekt på hundekjøring som næring, bedriftsetablering, økonomi, kvalitet og lønnsomhet. Du har blant annet entreprenørskap og drift som programfag.

– I vg3 kan du velge to retninger, studieforberedende naturbruk med hundekjøring eller ta to år som lærling og bli dyrefaglært. Det er et fagbrev som passer for alle som ønsker å jobbe i næringer med dyr, som klinikker, dyrehager, pensjonater eller butikker – og ikke med produksjonsdyr, forklarer Dahlen.

Dog breed, Smile, Plant, Carnivore, Tree
Dog breed, Sky, Snow, Carnivore

INNHOLDSRIK LINJE: Landsdekkende linje i hundekjøring ved Tana videregående skole gir deg en unik vei til generell studiekompetanse eller fagbrev. Du får tilbringe masse tid i friluft og sammen med hunder.

Villmarksveien til studiekompetanse

Nytt for året er arktisk naturbruk og friluftsliv. Her vil du virkelig få en smakebit på det Finnmark har å by på.

– I tillegg til hundekjøring, gir vi elevene muligheten til å drive med naturbruk og friluftsliv i ekte Finnmark-stil. Det vil si at vi bruker motoriserte hjelpemidler som snøscooter og ATV i undervisningen for å blant annet drive med høsting, fiske og jakt.

Du vil også lære hvordan du kan overleve ute i naturen.

– Om hvordan du tar vare på deg selv, hvordan du leser kart og kompass, hvordan du tenner bål, setter opp telt og ikke minst om sikkerhet i forbindelse med snøskred og lignende. Etter endt studie skal du også kunne fikse enkle ting på kjøretøyet dersom det skjer noe uforutsett på fjellet.

Etter tre år har du generell studiekompetanse som gir deg mulighet til å søke opptak til høgskoler og universiteter.

– Vi gleder oss stort til å starte opp denne linja fra høsten av, sier hun.

Har elevhjem

Skolen opplevde svært god respons da de nylig arrangerte «åpen dag» med fokus på de to retningene.

– Siden vi tar inn elever fra hele landet, kan det bli kniving om plassene. Vi har i utgangspunktet kun åtte plasser på hver. Det er viktig med gode snittkarakterer fra ungdomskolen for å være sikker på å komme inn.

Marianne Dahlen kan betrygge engstelige foreldre om at barna som kommer langveis fra blir tatt godt vare på i Tana.

– Elevhjemmet, som omtrent ligger vegg-i-vegg med skolebygget, har egen kantine der elevene får servert tre måltider om dagen. De har vaskemaskin og alle nødvendige fasiliteter de trenger. Det er alltid noen voksne i nærheten som passer på beboerne.

– Jeg sammenligner det litt med en folkehøgskole uten at det er det. Det er faktisk mange elever som blir i Finnmark mange år etter at de er ferdig her, avrunder hun.

Boats and boating--Equipment and supplies, Fluvial landforms of streams, Water resources, Boat, Sky, Watercraft, Plant, Vehicle, Lake

OPPLEV RÅ NATUR: I arktisk naturbruk og friluftsliv blir du godt kjent med naturen i Finnmark. Dette er noe du ikke vil gå glipp av!

Kontakt oss

Adresse
Birkelund 44, 9841 Deatnu/Tana

Telefon: +47 78 96 39 00
E-post: tana.vgs@tffk.no

Alle foto: Tana videregående skole