Gå til sidens hovedinnhold

Vital bandleder på hjemmebane

Til sommeren fyller en av den moderne jazzens aller mest spennende instrumentalister, komponister og bandledere, Joe Zawinul, 75 år. Han er like frisk og vital nå som han var da han slo gjennom på slutten av 50-tallet.

Joe Zawinul

Brown Street

Intuition/BirdJAM/MusikkLosen

Joe Zawinul, født og oppvokst i Wien i Østerrike, slo seg ned i USA etter at han fikk et stipend til «jazzskolen» Berklee i 1959. Hans enorme talent blei raskt oppdaga av bandledere som Maynard Ferguson, Dinah Washington og ikke minst Cannonball Adderley, som Zawinul jobba med fra 1961 til 1970. Deretter blei han med på fire banebrytende Miles Davis-plater, bl.a. «Bitches Brew», før han starta det legendariske bandet Weather Report sammen med Wayne Shorter i 1971.

Etter at Weather Report blei oppløst i 1986 tok det kort tid før Zawinul starta sin egen avlegger, Zawinul Syndicate, et band som er i full blomst fortsatt etter 20 års eksistens. Zawinul har ikke slakka av på tempoet på noen måte og på sin relativt nyåpna jazzklubb i sin opprinnelige hjemby Wien, Joe Zawinul’s Birdland, inviterte han høsten 2005 med seg det utmerkede storbandet WDR Big Band fra Köln til en fest som nå finnes tilgjengelig for alle som var tilstede og alle oss andre på dobbelt CD-en «Brown Street».

Bortsett fra ei låt, «Procession», som Zawinul har arrangert sjøl, er det superarrangør Vince Mendoza som har ansvaret for alle storband-arrangementene. Mendoza har skjønt hele Zawinul- og Weather Report-tankegangen og med ett av verdens beste storband som ansvarlige for å sette det hele ut i livet, har dette sjølsagt blitt framifrå.

Her finnes låter som «Brown Street», «In a Silent Way», «Boogie Woogie Waltz», «Black Market», «A Remark You Made», «Night Passage» og «Carnavalito», får vi et flott tverrsnitt av hvem komponisten Joe Zawinul er. Solisten er også mer enn hjertelig tilstede og det groover like heftig av Zawinul i dag som det gjorde hos Miles, Cannonball og ikke minst i Weather Report.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler