Gå til sidens hovedinnhold

Er mysteriet om Yeti løst?

Svaret på gåten kan være funnet på Svalbard.

Dersom du er en av dem som alltid har vært overbevist om at det eksisterer en avskyelig snømann i Himalaya-fjellene, kan du nå dra fram mobilen og sende en «Haha. Hva var det jeg?»-melding til alle de som har hånet deg for ditt syn.

For nå melder den britiske avisen The Independenent at en forsker skal ha funnet DNA-bevis som kan løse mysteriet om det myteomspunnede dyret.

DNA-tester av hår funnet i to separate deler av fjellkjeden har nemlig genetisk match med en forhistorisk isbjørn. Teorien er altså at den avskyelige snømannen eller Yeti, er blitt forvekslet med en uoppdaget bjørneart.

Det er professor i menneskelig genetikk, Bryan Sykes, fra universitet i Oxford som har gjort den oppsynsvekkende oppdagelsen.

Nøkkelen til mysteriet fant han på Svalbard.

Forhistorisk bjørn

Sykes analyserte to hårfunn, et fra den vestlige delen av Himalaya og et fra nærheten av Bhutan i øst, for å avgjøre hva slags art de ukjente hårene stammet fra.

Etter å ha gjennomført flere undersøkelser ved hjelp av verdens mest avanserte DNA-tester, fikk professoren hundre prosent genetisk treff med en forhistorisk isbjørnart som levde på Svalbard for minst 40.000 år siden.

Det var i 2007 at forskere fant et kjeveben på øya. Forskerne konkluderte med at fossilen kunne være opp mot 130.000 år gammel og det var rundt disse tider at isbjørner og brunbjørner begynte å utvikle seg til å bli to forskjellige arter.

Sykes spekulerer derfor at hårene kan stamme fra et dyr som er en krysning mellom brun – og isbjørn.

– Dette er et utrolig spennende og ekstremt uventet resultat. Det er fortsatt mye arbeid som må gjøres. Jeg tror dog ikke at det er en forhistorisk bjørn som vandrer rundt i Himalaya, men vi kan jo spekulere i hva den mulige forklaringen er. Resultatene kan bety at det eksisterer en underart av brunbjørn i Himalaya som stammer fra bjørnen som var stamfar til isbjørnen. En annen mulighet er at det eksisterer en art som er en senere krysning mellom brunbjørnen og etterkommere av den forhistoriske isbjørnen, sier professoren til the Independent.

Legende

Myten om Yetien eller «den avskyelige snømannen» oppsto på 1920-tallet da sherpaer fortalte utenlandske fjellklatrere om en hårete skapning som bodde i snøhuler i Himalaya.

Utallige observasjoner har blitt gjort av skapningen opp gjennom årene, blant annet av flere fjellklatrere som har forsøkt å bestige fjellkjeden.

Flere ekspedisjoner har søkt etter den avskyelige snømann i Himalaya, og mange hevder at de har funnet fotspor av den hårete skapningen.

I 2008 knipset en gruppe med japanske eventyrere bildet nedenfor, og hevdet det var fra en «avskyelig snømann».

Gruppen hadde ved tre anledninger forsøkt å spore opp vesenet.

– Fotsporene er cirka 20 centimeter lange og så ut til å være menneskelige, sa Yoshiteru Takahashi, som ledet gruppen Yeti Project Japan, til nyhetsbyrået AFP i Katmandu den gang.

Gruppen på åtte medlemmer tilbrakte 42 dager i Himalaya på fjelltoppen Dhaulagiri, som strekker seg 7661 meter over havet, hvor de angivelig gjorde flere observasjoner av fotspor til Den avskyelige snømann under tidligere ekspedisjoner.

De japanske eventyrerne mislyktes med å gjennomføre hovedmålet, som var å fange opp det apelignende dyret på film, men Takahashi hevdet at fotsporene er bevis nok på at skapningen eksisterer.

– Jeg og de andre gruppemedlemmene har reist til Himalaya i flere år, og vi klarer å gjenkjenne spor etter bjørn, hjort, ulv og snøleopard, men disse sporene tilhørte ingen av dem. Vi er overbevist om at dette er virkelig. Fotsporene og historiene til lokalbefolkningen gjør oss sikre på at dette ikke er innbilt, sa han.

En annen mann som er overbevist om at det eksisterer noe mystisk i Himalaya er den legendariske fjellklatreren Reinhold Messner.

Messner var første personen til å nå toppen av Everest uten oksygen. Han har vært på ivrig søken etter bevis på Yetiens eksistens, etter han støte på en mystisk skapning i fjellene i Tibet i 1986.

Messners egen forskning støtter det professor Sykes nå har kommet fram til.

Blant annet avdekket fjellklatreren et bilde i et 300 år gammelt tibetansk manuskript som forteller historien om «Chemo», et lokalt navn på den avskyelige snømannen. I oversettelsen av teksten står det: «Yeti er en type bjørn som lever ugjestfrie fjellområder».

Ikke latterliggjort

Professor Sykes vil fortelle om funnene sine i en ny dokumentarserie og en bok som kommer til våren.

Til alle Yeti og Bigfoot-troende som føler de har blitt latterliggjort over årenes løp av det etablerte forskningsmiljøet, har professoren bare en beskjed.

– Bigfootologer og andre entusiaster virker til å tro at deres teorier har blitt avvist av vitenskapen. Vitenskapen aksepterer eller avviser ingenting. Alt den gjør er å undersøke bevisene som er der og det er nettopp det jeg har gjort, sier Sykes.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken