NEW YORK (Nettavisen): En ukrainsk rådgiver tror at den russiske presidenten Vladimir Putin kan ha forhandlet seg frem til noen garantier fra den kinesiske presidenten Xi Jinping, etter at de to i forrige uke gjennomførte et møte i Moskva i forrige uke.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

– Garantier for Putin

Putin og Xi møtte hverandre i flere møter fra mandag til onsdag i forrige uke. Møtene fant sted en uke etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Les: Dette er den russiske soldatens siste hjerteskjærende melding hjem til kona

Nå skriver Anton Gerashchenko, en rådgiver for Ukrainas innenriksminister, at sikkerheten til Vladimir Putin i tilfelle han mister makten i Russland, trolig var et av hovedtemaene mellom Putin og Xi under møtene mellom de to presidentene i forrige uke.

– Det er sannsynlig at et av hovedforhandlingstemaene mellom Putin og Xi Jinping var garantier for Putins personlige sikkerhet i tilfelle han mister makten, en mulig beskyttelse for ham i Kina og ikke-utlevering for en internasjonal domstol, skriver Gerashchenko på Twitter mandag.

Les: Putin bråsnur etter Xi-møte: – Dette blir lagt merke til

Se meldingen her:

– Vil søke tilflukt i Kina

Om Putin skulle bli fjernet fra makten i Russland, ser Gerashchenko for seg at presidenten vil søke tilflukt i Kina, som ikke har noen utleveringsavtale, noe som betyr at Kina ikke ville sende ham til utlandet for å stilles for retten på grunn av anklager om krigsforbrytelser som ble begått under hans invasjon i Ukraina, skriver Daily Mail.

Les: – Donald Trumps hemmelige plan for krigen i Ukraina er helt utrolig

Kinesisk UD mener arrestordren fra ICC vedrørende Putin er et utslag av «politisering og dobbeltmoral» og krever at domstolen respekterer statsoverhoders rettslige immunitet.

Verken Russland eller Kina anerkjenner ICCs jurisdiksjon, noe heller ikke land som USA, India og Israel gjør.

Les: Bagatelliserer den russiske trusselen: – Avslørt som tredjerangs militærmakt

Dmitrij Medvedev, tidligere president og nå nestleder for Russlands sikkerhetsråd, har truet med å angripe Tyskland med atomvåpen dersom tyskerne skulle forsøke å pågripe Putin.

Les: Støre bekrefter at Putin blir overlevert til Haag hvis han kommer til Norge

– Verden må ikke la seg lure

Selv om man ikke kjenner innholdet i alle møtene mellom de to, blir toppmøtet mellom Vladimir Putin og Xi Jinping sett på som en støtte fra Kina til Russland i en tid der både USA, Storbritannia, Tyskland og og andre Nato allierte stiller seg bak Ukraina, skriver avisen.

Under president Xi Jinpings tre dager lange besøk i Moskva nylig, presenterte han blant annet det kinesiske forslaget til fredsplan for Ukraina for president Vladimir Putin.

Les: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer

Kina er slett ingen nøytral aktør, mener USA, som sterkt advarer mot å innføre våpenhvile i Ukraina nå og hevder at det bare vil gi Russland anledning til å feste grepet i områdene de har okkupert, skriver NTB.

– Verden må ikke la seg lure av Russlands taktiske grep, støttet av Kina eller andre, om å fryse krigen på egne premisser, sier USAs utenriksminister Antony Blinken ville si om avtalen.

Les: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

Flere eksperter mener at Kinas diplomatiske offensiv, nå sist i form av et forslag til fredsplan for Ukraina, utfordrer USAs posisjon som diplomatisk stormakt, skriver NTB.

Les: Avslører tusenvis av russiske telefonsamtaler ved fronten