Gå til sidens hovedinnhold

Filmleie rett i TV-en

Er det på tide å gi slipp på videobutikken?

Fremsynte sjeler mener at Blu-ray kommer til å bli det siste store fysiske videoformatet vi kommer til å se. I stedet ser en for seg at vi i fremtiden bare kommer til å leie film over nettet og gjennom våre tv-leverandører.

Flere tilbud
Og vi trenger ikke å se så langt inn i fremtiden for å se at denne virkeligheten begynner å ta form.

Rett før jul åpnet nemlig Get sin filmleie til sine digitalkunder, og Lyse har hatt et lignende tilbud til sine fiberkunder i noe tid. Flere andre aktører har også allerede åpnet, eller går i planer om å åpne videoleie rett i TV-en.

Jeg husker med gru tilbake da Canal Digital lanserte sine første digitale dekodere til parabol. Da hadde de et konsept som het «Kiosk», der filmer gikk i loop på en rekke digitalkanaler. For å se filmene måtte du koble dekoderen til telefonnettet, og ringe opp en autentiseringsserver for å få tilgang på en gitt kanal i en periode.

De nye tjenestene er heldigvis betydelig mer brukervennlige.

En litt slitsom start
Da vår samarbeidspartner Teknofil testet Gets tjeneste rett før jul endte det ikke helt bra. Tjenesten fungerte overhodet ikke slik den skulle, selv om Gets teknikere mente at ting skulle fungere smertefritt.

Også vår egen test av tjenesten ble avbrutt av at tjenesten ikke fungerte, selv etter at selskapet hadde sendt et brev i posten med reklame for den nye tjenesten.

Men nå er endelig tjenesten oppe og står, og vi har tatt en titt på den for å se om filmleie på TV-en har fremtiden for seg.

Ikke alt du ønsker deg
Det første en legger merke til er at dette ikke akkurat er som å komme inn i en iTunes-verden, bare for film. Det er riktignok mange filmer på tjenesten, men hullene er ganske betydelige.

Get benytter seg av SF Anytime, som selv skryter å ha selskaper som Warner Bros, 20th Century Fox, Buena Vista og Regency på sin partnerliste, og totalt antall filmer ligger på rundt 1100 på tjenesten.

Store studioer mangler
Derimot finner vi ikke store selskaper som Paramount, Universal, MGM eller United Artists. Det sier seg dermed med en gang at du ikke nødvendigvis vil finne den filmen du egentlig har lyst til å se.

Det er dessverre en gedigen hake ved hele tjenesten som umiddelbart betyr at kioskeiere landet rundt neppe trenger å frykter for at filmleien er en død forretningsmodell med det aller første.

(Get opplyser til Nettavisen at de jobber med å få inn flere studioer etter hvert, men foreløpig er ikke dette på plass.)

Enkelt å bruke
Men Get skal ha skryt for å ha laget et meget intuitivt og enkelt brukergrensesnitt. Du har umiddelbart tilgjengelige en del typiske topplister for premierefilmer, de mest populære filmene og lignende, og alle filmene er sortert primært etter sjanger. Noen av filmene er virkelig feilplassert kategorimessig, men stort sett ser det ut til å stemme.

Når du klikker deg inn på en kategori kan du bla deg gjennom side etter side med filmtitler, og du får umiddelbart også opp prisinformasjonen om filmen. De fleste filmene koster mellom 45 og 53 kroner, men med enkelte filmer betydelig lavere priser.

Kunne vært mer oversiktlig
Det vi derimot savner er at hver film har et lite bilde av coveret på filmen når du blar gjennom listene. Det hadde gjort det betydelig mer oversiktlig. Bildet på filmen får du derimot opp hvis du trykker på OK-knappen på filmen. Da får du også en kort beskrivelse av filmen.

(Se bilder lenger opp i artikkelen. Du kan se de i større versjon ved å trykke på bildene)

Denne beskrivelsen varierer voldsomt i kvalitet, og på enkelte filmer må du nærmest komme deg på nett for å finne ut hva filmen egentlig handler om. Det hadde også vært en stor fordel om det alltid sto oppført hovedrolleinnehavere – og fortrinnsvis regissør og produsent for de av oss som er interessert i slikt også.

Mangler trailere
En langt større mangel er at trailere mangler på den store majoriteten av filmene. Dette ville hevet brukervennligheten mange hakk, og ikke minst hadde det vært mer interessant å prøve ut totalt ukjente filmer.

Igjen har du muligheten til å finne slikt på nett, men det er ikke godt nok.

Når du først velger å se en film så får du retten til å se den så mange ganger du gidder i løpet av 24 timer, og du kan spole fram og tilbake, og sette filmen på pause – akkurat som om du har en DVD eller har gjort et opptak fra TV-en.

Litt dårligere enn DVD
Bildekvaliteten ser ut til å ligge et lite hakk under normal DVD-kvalitet, og det blir omtrent som å se en film på en vanlig TV-kanal kvalitetsmessig. Du har også muligheten til å selv velge om du ønsker teksting, og ofte kan du også velge mellom flere språk.

HD-innhold er foreløpig noe som ikke er tilgjengelig, selv om det selvsagt er noe Get sier vil komme etter hvert. Det vil kunne gjøre tjenesten betydelig mer interessant.

For de spesielt interesserte så har tjenesten også et relativt omfattende arkiv med voksenfilmer. Disse må du ha en egen spesiell kode for å få tilgang til, slik at ikke hvem som helst skal begynne å i det hele tatt se hva som er tilgjengelig.

Akseptabelt
Alt i alt fremstår Gets filmtjeneste som et veldig godt annenskritt når det gjelder å leie film gjennom digitalboksen. Det er forbedringspotensial i alle retninger, og prisen på leie er kanskje litt i stiveste laget.

Det er likevel ingenting med tjenesten som skriker «styr unna!». Finner du en film du har lyst til å se er det absolutt et greit alternativ.

Den største fordelen med tjenesten er nok likevel at du slipper å gå ut av huset for å leie film, og ikke minst slipper du å levere den tilbake. Dessuten er aldri en film utleid.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken