(SIDE2): - Jeg ble oppfattet av andre og så også på meg selv som en sindig fyr. «Menn som slår konene sine er drittsekker» - det var også min holdning, sier Bjørn Løvland til Side2.

Slik tenkte han før han slo samboeren sin for første gang. Nå, drøye ti år senere, jobber han som terapeut for å hjelpe menn som slår til å slutte å uttrykke seg gjennom vold.

- Jeg håper andre menn, og også kvinner som slår, får inspirasjon av å høre min historie til å komme seg ut av sin egen voldssituasjonen, sier Løvland.

Første gangen
- Jeg var sammen med ei jente i noen år, ei jente jeg var veldig glad i og som jeg hadde det fint sammen med. Men vi kunne krangle over flere dager.

En dag hadde krangelen igjen pågått i mange dager, og den fortsatte etter at paret hadde gått og lagt seg for kvelden.

Les også historiene til «Katrine», som måtte feire 20-års dagen på krisesenter og om «Fredrik», som lever med en voldelig kone.

- Etter hvert ble jeg fly forbanna og eksploderte. Jeg slo til henne. Fremdeles husker jeg følelsen etterpå veldig godt. Total tomhet, deretter skyld og skam. Jeg forsøkte å trøste henne, men hun trakk seg selvfølgelig unna.

I løpet av natten roet situasjonen seg, og neste dag sto de begge opp som normalt for å dra på jobb og få barna til skolen. Bjørn lovet å aldri slå igjen.

----------------------------------------------------------------------

«Fremdeles husker jeg følelsen etterpå veldig godt.
Total tomhet, deretter skyld og skam.
Jeg forsøkte å trøste henne,
men hun trakk seg selvfølgelig unna»

----------------------------------------------------------------------

Ville fikse selv
Det ble et løfte han skulle bryte flere ganger. Under en ny krangel noen måneder senere slo han samboeren sin på ny.

- Hun sa jeg trengte hjelp, men jeg tenkte at dette skulle jeg klare å løse selv.

Dermed fortsatte det. Da Bjørn hadde slått kjæresten sin flere ganger i løpet av året, fikk han ultimatumet: Enten å følge behandlingsopplegget samboeren hadde funnet fram til, eller komme seg ut.

Bjørn valgte behandlingen, hos Alternativ til vold. Der gikk han i terapi i to år, først i alenetimer med psykolog, deretter i gruppeterapi.

- Det var skummelt, jeg var redd for at terapeuten skulle skjelle meg ut eller gi meg kjeft for det jeg hadde gjort. Men det opplevdes som trygt, og det var godt å prate ut.

--------------------------------------------------------

Har du tips?
SMS eller MMS til 1930
Ring 21006010
E-post til side2@nettavisen.no

--------------------------------------------------------

Han forteller at han fikk kontakt med følelsene sine, som han lenge hadde vært avskåret fra, og fant ressurser til å uttrykke dem. Men likevel, det ble ikke siste gang han slo samboeren sin.

- Jeg slo henne en gang etter at jeg begynte i terapi. Da flyttet vi fra hverandre. Det var ikke mer kjærlighet igjen i forholdet, den ble ødelagt av volden, sier Bjørn.

- Positivt å stå fram
I 1999 var de to årene med terapi over, og Bjørn fortsatte å jobbe med seg selv. Etter hvert begynte han på en psykoterapeututdannelse. De siste fem-seks årene har han jobbet som terapeut, spesielt med sinne- og voldsproblematikken, og er tilknyttet Reform-senteret i Oslo.

- Sinne- og voldsproblemet er noe som plager meg, noe jeg gjerne aldri skulle ha opplevd. Jeg er ikke lenger engstelig for at jeg skal slå igjen, men jeg skulle gjerne vært foruten å ha gjort det. Men forhåpentligvis kan jeg få andre til å oppsøke hjelp.

Derfor fikk han lyst å skrive om det han hadde gjort, noe som igjen førte til at han sto offentlig fram og fortalte at han var en tidligere voldsutøver. Ingen av kompisene hadde forstått at det skjedde slike ting hjemme hos Bjørn, og de ble svært overrasket da det kom fram.

---------------------------------------------------

Alternativ til vold: atv-stiftelsen.no.
Brøset, (Trondheim): broset.no.

Reform (Østlandet): reform.no.
Mannstelefonen: 2234 0960

---------------------------------------------------

- De som sto meg nær da og som fremdeles står meg nær, så det positivt at jeg sto fram, at jeg tok ansvar. Men selvfølgelig, de som ikke sa noe etterpå, kan ha andre følelser enn positive rundt det.

Bry seg
- Jeg gjorde en feil under terapien, jeg forklarte volden med at «Hadde ikke hun snudd ryggen til, hadde ikke jeg slått». Det er så vanlig å legge skylden på andre. Men det er alltid den som slår som må ta ansvaret.

Bjørn har forståelse for at kvinner som opplever vold fra partneren har vanskelig for å forstå at menn kan slutte å slå.

- Jeg har fått flere telefoner fra kvinner som lurer på hvorfor ektemannen deres slår. Men det er alltid den som slår som har ansvaret, selv om det dessverre ofte er slik at det er den som volden er rettet mot, som er den som må flytte, komme seg vekk.

En voldelig kjæreste kan være livsfarlig etter bare en uke. Les her hvilke signaler du ikke må ignorere.

Bjørn ber også folk om å bry seg, ta kontakt dersom man tror noe skjer.

- Er det bråk hos naboen, så bank på og spør om det går bra. Og er det barn involvert, så er det enda større grunn til å bekymre seg. Barn får med seg mye mer enn man tror, meld bekymringen din til barnevernet.

Redselsspiral
Men menn tar altså også kontakt selv for å få hjelp. Daglig får Reform telefoner og mail fra menn som ønsker å slutte å slå.

- De mennene som tar kontakt med oss gjør det på et stadie der forholdet til partneren er mer eller mindre over. Noen klarer å leve sammen mens partneren går i terapi, men stort sett er forholdet ødelagt av volden og redselen det fører til, sier Bjørn og skisserer hvordan samlivet går i en sirkel med utgangspunkt i voldsutøvelsen, hvor mannen deretter føler skam og beklagelse, som igjen går over i en såkalt normal fase som Bjørn kaller «aktiv glemsel», for deretter at det bygger seg opp på ny mot nok en voldsepisode.

------------------------------------------------------------------

«Det er som regel ikke mannen selv som merker
at det bygger seg opp mot en ny eksplosjon,
det er det kona og barna som gjør»

------------------------------------------------------------------

- Det er som regel ikke mannen selv som merker at det bygger seg opp mot en ny eksplosjon, det er det kona og barna som gjør. De lever i en konstant redsel, og det sier vel seg selv at et forhold ikke har grobunn da.

- Umulig alene
Det er også når mannen føler skam og skyld over det han har gjort, at Bjørn sier de fleste menn tar kontakt for å få hjelp.

- Det er i den perioden de ringer. Men behandlingsprogrammet vårt er fullt, og når vi to uker senere ringer dem igjen for å tilby hjelp, da har de kommet over i en fase der alt virker som normalt, og de mener ikke lenger trenger hjelp. Og det er det jeg vil ha fram – Når man utøver vold, så ta kontakt så fort som mulig. Det vil sannsynligvis skje igjen, og det er svært vanskelig - om ikke umulig, - å klare å gjøre noe med det alene.

Mennene som tar kontakt er alt fra toppledere til arbeidsledige og studenter, og Reform tar imot menn fra 18 år og oppover. Den eldste Bjørn har jobbet med var en mann i 80-årene.

- Jeg tror alle menn kan lære å slutte å slå. Om det er realistisk å tro er en helt annen sak. Jeg har møtt noen menn som har sterkt psykopatiske trekk, og som ikke er motivert for å slutte å slå. Men de aller fleste vil ta tak i det. Så lenge de er relativt normalt satt sammen, så vet menn at vold er uakseptabelt., og det er jævlig vondt å slå den man elsker. Jeg håper å bruke mine egne erfaringer til å hjelpe andre.